Italiaanse premier Renzi: “Brexit is ramp voor Verenigd Koninkrijk”

De Italiaanse premier Matteo Renzi verwacht dat de Britse premier David Cameron met de Europese regeringsleiders overeenstemming zal bereiken over een anti-‘Brexit’ deal, zo bericht Bloomberg. Volgende week overleggen de landen van de EU met Groot-Brittannië over de voorwaarden die laatstgenoemde stelt om binnen de EU te blijven.

David Cameron wil van Europa de zekerheid krijgen dat zijn land de komende vier jaar geen bijdrages aan Europa hoeft te leveren voor het opvangen van vluchtelingen. Ook wil hij dat er meer zeggenschap blijft bij de landelijke parlementen van de lidstaten en dat de Britse financiële sector afgeschermd blijft van Europees toezicht.

“Brexit rampzalig voor Verenigd Koninkrijk”

Renzi ziet het als een plicht de Britse premier te ondersteunen, omdat een mogelijke ‘Brexit’ naar zijn oordeel “rampzalig zal zijn voor het Verenigd Koninkrijk”. Hij verwacht dat er tijdens het Europese topoverleg van 18 en 19 februari een akkoord bereikt zal worden. Cameron zoekt de steun van meer Europese regeringsleiders voor het voorstel dat EU-president Donald Tusk op tafel heeft gelegd.

Matteo_Renzi“De brief van Tusk is een goed compromis, omdat David Cameron iets gekregen heeft waar hij om vroeg. Dit is een belangrijke verandering voor de EU”, zo verklaarde de Italiaanse premier. “We kunnen het ons niet permitteren dat een gebrek aan overeenstemming een Brexit veroorzaakt.” Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel is bereid de Britten tegemoet te komen, zodat ze binnen de EU kunnen blijven.

Vluchtelingencrisis

Volgens de Italiaanse premier zijn de twee belangrijkste thema’s waar Europa de komende twaalf maanden een oplossing voor moet vinden het vluchtelingenprobleem en economische situatie. Italië heeft samen met Griekenland de zwaarste last gedragen van de grootste vluchtelingencrisis sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. “We moeten een overeenkomst bereiken met Afrikaanse landen over de terugkeer van deze vluchtelingen. We moeten in die landen investeren en infrastructuur ontwikkelen.”

Volgens Renzi moeten Europese landen stoppen met het agressief bezuinigen en juist aansturen op een stimulerend fiscaal beleid dat inzet op investeringen en economische groei.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *