Het aandeel van Deutsche Bank zakte in de afgelopen drie maanden met 40% en staat met een koers van €16,38 op het laagste niveau in meer dan twintig jaar tijd. De koers ligt vandaag de dag zelfs lager dan in het voorjaar van 2009, toen bankaandelen wereldwijd een historisch dieptepunt bereikten. Drie maanden geleden was Deutsche Bank op de beurs nog €30 waard, maar toen begonnen de twijfels over de degelijkheid van een van de grootste banken van Duitsland toe te nemen.

deutsche-bank2De zorgen van beleggers bleken terecht, want afgelopen week werd duidelijk dat de bank in 2015 een verlies van €6,7 miljard geleden heeft. Een boete van €2,2 miljard die Deutsche Bank in april 2015 kreeg voor het manipuleren van de Libor rente en hoge juridische kosten voor het sjoemelen met de rentetarieven en manipulatie van wisselkoersen lieten het verlies verder oplopen. Ook drukte een kostbare reorganisatie op de resultaten van 2015.

Er hangt al jaren een donkere wolk boven Deutsche Bank. De bank heeft grote derivatenposities en is een belangrijke spil in de Europese obligatiemarkt. Als deze bank zou omvallen is de schade niet te overzien, maar een ‘bailout’ van de bank zou wel eens veel kostbaarder kunnen zijn dan die van Lehman Brothers.

deutsche-bank-earnings

Groot verlies voor Deutsche Bank in 2015

deutsche-bank-share-price

Aandeel Deutsche Bank zakt naar nieuw dieptepunt