greece-bank-stocksAfgelopen maandag gingen veel Griekse bankaandelen al met 30% onderuit, de maximale daling die de beurs van Athene toelaat voor de handel in een aandeel wordt stilgelegd. Dinsdag was de paniek nog niet voorbij, want opnieuw stond er veel rood op de borden van de Athens Stock Exchange. Aandelen van de Pireaus Bank, de National Bank of Greece, de Alpha Bank en de Eurobank gingen op de tweede handelsdag van deze week met soortgelijke percentages onderuit.

In twee dagen tijd is de waarde van verschillende Griekse banken op de beurs gehalveerd, terwijl andere aandelen het beduidend minder slecht deden. Maandag ging de index met 16,32% onderuit, terwijl de daling dinsdag beperkt bleef tot 1,26%. De daling van maandag was de grootste in dertig jaar tijd voor de Griekse aandelenmarkt en bracht de index terug naar het laagste niveau sinds augustus 2012.


Vandaag opende de Griekse beurs even in de plus, al sloeg die stijging snel weer om in een daling. Om speculanten op afstand te houden heeft de beurs eerder al een verbod ingesteld op short selling. Dat verbod is nog steeds van kracht, zo laat de Griekse journalist Yannis Koutsomitis ons weten.

greek-bank-stocks

Griekse bankaandelen gingen dinsdag opnieuw hard onderuit (via Globe and Mail)