Aantal faillissementen in Nederland naar recordhoogte

Het aantal faillissementen in Nederland blijft toenemen, zo blijkt uit data van het CBS. In juli werden 779 bedrijven en instellingen failliet verklaard, ruim honderd meer dan in juni. Van de bedrijven die in juli over de kop gingen waren er veel actief in de handel (224) en in de bouwnijverheid (92). Vooral in juli nam het aantal faillissementen in de handel enorm toe, terwijl de bouwsector juist een daling liet zien ten opzichte van een maand eerder.

Het CBS merkt op dat het aantal faillissementen in een maand sterk samenhangt met het aantal zittingsdagen van de rechtbank. Dat valt ook a te leiden aan de grilligheid van onderstaande grafiek. Toch valt er duidelijk een trend te bespeuren en dat is naar boven toe. In de jaren 2009 en 2010 daalde het aantal faillissementen nog, tot een gemiddelde over drie maanden van minder dan 500. In 2012 begon het aantal faillissementen weer te stijgen en die trend zet zich nog steeds voort. Het voortschrijdende gemiddelde van de laatste drie maanden steeg in juli naar een recordniveau van 751 faillissementen. Een maand geleden lag dat bewegende gemiddelde nog op 722 gevallen.

Werkloosheid

De toename van het aantal faillissementen valt samen met een stijgende werkloosheid. In juli maakte het CBS bekend dat de werkloosheid in Nederland was toegenomen naar 8,5%, omgerekend zijn dat 675.000 werklozen. In 2010 en 2011 was het werkloosheidspercentage in Nederland gemiddeld nog maar 5,4%. De Nederlandse arbeidsmarkt gaat dus snel bergafwaarts.

Aantal faillissementen in Nederland
Aantal faillissementen in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.