abn-amroABN Amro wordt op vrijdag 20 november weer naar de beurs gebracht, nadat de bank in 2008 samen met Fortis genationaliseerd moest worden. Het aandeel gaat in meerdere stappen naar de beurs zal naar verwachting tegen een koers van €16 tot €20 aangeboden worden. De beursgang vindt in meerdere stappen plaats. Bij de eerste stap wordt 20% van alle aandelen uitgegeven, wat goed is voor een opbrengst van tussen de €3 en €3,78 miljard. Later wordt de rest van de aandelen in stapjes naar de beurs gebracht, waarmee in totaal €18,8 miljard opgehaald kan worden.

Het gaat in totaal om 940 miljoen aandelen, waarvan de eerste tranche uit 188 miljoen stukken bestaat. Voor het plaatsen van alle aandelen trekt de staat twee jaar uit, zodat er een grotere kans is dat alle aandelen tegen een goede prijs geplaatst kunnen worden. Als het de staat lukt om alle aandelen tegen deze koers te plaatsen, dan blijft het verlies van de nationalisatie beperkt tot een paar miljard. In 2008 werd de bank namelijk voor een bedrag van €21,7 miljard overgenomen door de staat, ongeveer €3 miljard meer dan wat men nu verwacht op te halen met de beursgang.

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van de ABN Amro is verheugd dat de beursgang binnenkort een feit is. Beleggers die willen weten wat ze precies kopen met een aandeel ABN Amro hebben nog even de tijd om het hele prospectus van 729 pagina’s door te worstelen, want ze kunnen nog tot uiterlijk 19 november intekenen op het aandeel. Ondertussen gaat de bank op road show om beleggers en andere banken te interesseren voor het nieuwe aandeel van ABN Amro. Het prospectus bevat onder andere de winst-verliesrekening, de geconsolideerde balans, een uiteenzetting van de bedrijfsstructuur en het dividendbeleid.

Meepraten over de beursgang van ABN?

Follow the Money organiseert donderdagavond in het Amsterdamse cultuur- en debatcentrum Felix Meritis een debat over de beursgang van ABN Amro. Wat betekent de beursgang voor de groeiambities van de bank? En krijgt de staat wel voldoende terug voor de redding van de bank?

Kom naar deze interessante avond over het woelige dossier ABN Amro waarin je wordt geprikkeld om na te denken over de toekomst van de roemruchte bank en die van de gehele Nederlandse financiële sector.

Met Jan Rotmans, hoogleraar duurzaamheid en transities, Robin Fransman, Hoofd Financiële Sector bij de Argumentenfabriek, George van Houts van het initiatief Onze Bank, Joost Mulder van de Brusselse lobbywaakhond Finance-Watch, Richard van der Linde, oprichter van de depositobank, en anderen. Eric Smit, hoofdredacteur van dit dwarse journalistieke platform, zal deze avond uw spreekstalmeester en debatleider zijn. Klik hier om kaarten te bestellen.

foam-blaast-felix-meritis-nieuw-leven-in

Amsterdamse cultuur- en debatcentrum Felix Meritis