Akkoord over steunpakket Cyprus bereikt

Bij de grootste bank van het land, Bank of Cyprus, worden alle spaartegeoeden 'bevroren'. Dat wil zeggen dat deze spaarders onvrijwillig een bijdrage leveren aan het versterken van de kapitaalbuffer van deze bank. Pas als de gewenste kapitaalbuffer van 9% weer bereikt is zal de centrale bank van Cyprus toestaan dat dit spaargeld weer vrijgegeven wordt. Tot die tijd kunnen spaarders al hun spaargeld boven de grens van €100.000 niet gebruiken.

De op één na grootste bank van Cyprus, de Laiki Bank, wordt ontmanteld en opgedeeld in een zogeheten 'good bank' en 'bad bank'. Het goede gedeelte zal, conform het 'Bank Resolution Framework', worden samengevoegd met de Bank of Cyprus. Het slechte gedeelte zal apart worden gezet en zal ontmanteld worden. Bij de opsplitsing van dew Laiki Bank verliezen alle aandeelhouders, obligatiehouders en de onverzekerde spaarders (boven de €100.000) hun bezittingen.

Kleine spaarders worden ontzien

In de rest van de gevallen blijven spaarders tot €100.000 voorlopig veilig. Daarmee hoopt de Europgroep en de ECB een kapitaalvlucht van kleine spaarders te voorkomen of tenminste te minimaliseren. Naar verwachting gaan de banken in Cyprus morgen weer open, tegen die tijd zal duidelijk worden hoeveel geld spaarders van hun rekeningen halen. De ECB staat klaar om noodliquiditeit te verstrekken aan de Bank of Cyprus, mocht dat nodig zijn. 

De Eurogroep zegt ervan overtuigd te zijn dat dit de beste oplossing is om de stabiliteit en levensvatbaarheid van het financiele systeem van Cyprus overeind te houden en er zeker van te zijn dat de bankensector van het land de economie kan blijven ondersteunen. Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, liet vannacht bij de persverklaring weten dat het nog onzeker is hoe groot de verliezen voor de spaarders uiteindelijk zullen worden. Volgens eurocommissaris Olli Rehn moet de EU een nieuwe studie uitvoeren om te bepalen hoeveel schulden de Cypriotische economie kan dragen.

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, liet weten dat een zogeheten 'bail-in' (spaarders die een deel van de rekening gepresenteerd krijgen) noodzakelijk was bij beide grote banken van Cyprus. Hij zei ook dat de situatie in Cyprus met het verstrijken van de dagen niet verbeterde en dat er nog steeds veel werk gedaan moet worden om alles in goede banen te leiden. Ook zei hij dat het Troika (IMF, ECB, Europese Commissie) contact moet opnemen met de Russische regering met betrekking tot de nieuwe deal met Cyprus.

Via onderstaande webcast kunt u de volledige verklaring van de Eurogroep terugkijken.

Jeroen Dijsselbloem en Olli Rehn leggen voorwaarden van de nieuwe deal met Cyprus uit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.