Bijzondere situatie
De situatie is echter zeer bijzonder te noemen. Oprichter van de 'opgestapte' coalitiepartij Vrijheid en Solidariteit (SaS) Richard Sulík ligt dwars. Nadat gisteren zijn partij niet voor het EFSF wilde stemmen – en daarmee het vertrouwen zou uit te spreken in het kabinet – stemden de fractie van SaS tegen. Sulík wordt nu opgeroepen om op te stappen als kamervoorzitter. Hij weigert evenals drie van zijn ministers, op te stappen omdat dit in demissionair opzicht niet uitmaakt. SaS heeft geen bezwaren tegen het regeringsbeleid en ziet ook geen aanleiding om voorstellen van het kabinet niet langer te steunen. Sulík bleef bij zijn bezwaren tegen het EFSF en vertelde dat de SaS een zuiver geweten belangrijker acht. De overige partijen willen echter elke samenwerking uit de weg gaan. Zij zijn nu zelfs van plan om over te gaan tot een ontslagprocedure voor Sulík als kamervoorzitter. Zij willen hem weg hebben en politiek isoleren.

Gisteren tegen, vandaag voor: Smer steunt EFSF & ESM
Morgen zal de regering het parlement een voorstel sturen voor een wetswijziging voor vervroegde verkiezingen. Zodra deze wet door het parlement is goedgekeurd en vervroegde verkiezingen zijn vastgesteld, kan wat betreft leider van de grootste oppositiepartij Smer, Robert Fico (foto): “de discussie over het EFSF beginnen en zal het EFSF zonder enige problemen geratificeerd worden”. Gisteren stemde hij nog tegen het EFSF om vervroegde verkiezingen af te dwingen. Nu zijn partij hierin is geslaagd, zal hij voor het EFSF stemmen. Ook zal Smer alle andere Europese initiatieven ondersteunen en instemmen met het Europese Stabiliteit Mechanisme (ESM) dat als permanent noodfonds de taken van het EFSF in 2013 zal oveemen.

Eerste Kamer
In Slowakije lijkt de goedkeuring een zelfde formaliteit te worden als in de Eerste Kamer gisteravond. De Eerste Kamerleden vonden dat zij wel heel weinig tijd hadden om de stukken te bestuderen, maar gingen in meerderheid akkoord. De NOS meldde dat de fracties van de VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks stemden in met de uitbreiding van het EFSF en de wijziging van de overheidsbegroting. Die wijziging leverde toch een aanzienlijke verhoging van de post “Inteationale financiële betrekkingen” op à €41.871.000.000.

Bron: Eerste Kamer (pdf)

 

En een uitvergroting: