Amerikaanse automarkt herstelt door nieuwe leningen

De autoverkopen in Europa zakten in de eerste acht maanden van dit jaar naar het laagste niveau ooit, maar in de VS trekt de verkoop alweer aan. Aan de andere kant van de Grote Oceaan worden op jaarbasis inmiddels 16,1 miljoen auto’s verkocht, het hoogste niveau sinds december 2007!

Dat klinkt misschien vreemd, gezien al onze negatieve berichtgeving over de Amerikaanse economie. De middenklasse wordt uitgehold, de arbeidsmarkt laat vrijwel geen herstel zien en de gemiddelde inkomens dalen na correctie voor de inflatie. Hoe kan het dan toch dat Amerikanen meer auto’s kopen? Het antwoord is krediet!

Door de extreem lage rente is het aantrekkelijker geworden om een autolening af te sluiten. Tegelijkertijd is er veel spaargeld dat op zoek is naar een goed rendement. Voeg die twee samen en je komt uit bij de markt voor gebundelde leningen, de zogeheten ‘asset backed securities’.

Asset Backed Securities

Het is nog maar vijf jaar geleden dat de markt voor herverpakte hypotheekleningen in elkaar klapte, maar die schok is men blijkbaar alweer te boven. Vandaag de dag zijn herverpakte autoleningen hip, want die geven beleggers een aantrekkelijk rendement. Tegelijkertijd krijgt de Amerikaanse auto-industrie een impuls, want die verkopen weer meer auto’s. De schuld gedreven economie krijgt weer nieuwe energie door de extreem lage rente, die doorsijpelt in de hele economie. Hoe lang kan het stapelen van nog meer schulden goed blijven gaan, nu de eerste scheurtjes in deze markt zichtbaar worden?

Asset Backed Securities helpen Amerikaanse automarkt

Asset Backed Securities helpen Amerikaanse automarkt (Diagram via Quartz)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.