Amerikaanse economie groeit in derde kwartaal met 2,7%

Ten opzichte van de eerste groeiraming over het derde kwartaal is er niet bepaald sprake van een verbetering. Er kwam weliswaar een hoger groeipercentage uit, maar die bleek grotendeels toegeschreven te kunnen worden aan minder duurzame factoren zoals overheidsbestedingen en voorraadopbouw. De consumentenbestedingen, die van oudsher verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk gedeelte van de economische groei in de VS, liepen volgens de nieuwste ramingen (PDF) nog verder terug. Van de 2,7% groei in het GDP kwam slechts 0,99% uit consumentenbestedingen (zie grafiek). In de eerste raming van de economische groei in het derde kwartaal waren consumentenbestedingen nog goed voor meer dan de helft van de totale bijdrage.

De voorraadopbouw was, net als in het laatste kwartaal van vorig jaar, een belangrijke component van de economische groei. Een groeiende voorraad betekent dat er in de toekomst minder geproduceerd hoeft te worden en dat consumenten blijkbaar nog vaak de hand op de knip houden. Overheidsbestedingen zijn evenmin een duurzame bron van economische groei, omdat de overheid een netto consument is en dus middelen weghaalt bij de private sector (belastingen en leningen).

Het dunne plakje met een rode kleur vertegenwoordigt de bedrijfsinvesteringen, die in het derde kwartaal blijkbaar minimaal waren. Bedrijfsinvesteringen zijn een belangrijke indicator voor toekomstige economische groei, want als bedrijven niet investeren is er blijkbaar niet veel vraag. Weinig investeringen betekent ook minder banengroei in de private sector.

Amerikaanse economie groeit vooamelijk door voorraadopbouw en overheidsbestedingen (Bron: Zero Hedge)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.