Amerikaanse economie groeit met $560 miljard

De omvang van de Amerikaanse economie is door een nieuwe rekenmethode met $560 miljard gegroeid in 2012. Het Bureau of Economic Analysis heeft de manier waarop de totale economische activiteit berekend wordt herzien, zodat R&D-uitgaven door bedrijven aangemerkt als vaste investeringen. Ook intellectueel eigendom als literatuur, entertainment, software en artistieke werken wordt voortaan meegenomen in de berekening van het Gross Domestic Product (GDP). De ontwikkelingskosten van een film, computerspel of iPad tabletcomputer worden voortaan ook tot economische groei gerekend. Tenslotte wordt in de prijsindex voor reeksen vanaf nu gerekend met dollars van 2009 in plaats van dollars uit 2005. De volledige lijst van aanpassingen zijn terug te vinden in dit document (PDF) op de website van het Bureau of Economic Analysis.

De nieuwe rekenmethode is niet alleen toegepast op laatste GDP-cijfer, maar ook alle historische data vanaf 1929 is opnieuw doorgerekend. Dat levert de volgende wijzigingen op:

  • Tussen 1929 en 2012 was de gemiddelde jaarlijkse economische groei 3,3%, 0,1 procentpunt meer dan volgens de oude berekening. Voor de periode 2002-2012 steeg de groei door de aanpassingen met 0,2 procentpunt naar 1,8%.
  • Tussen 2002 en 2012 was de gemiddelde prijsontwikkeling 2,3%, dat is 0,1 procentpunt lager dan volgens de oude berekening.
  • Tussen 2009 en 2012 groeide het GDP met 2,4%, een stijging van 0,3 procentpunt ten opzichte van de oude cijfers. Vooral in 2012 kwam het GDP beter uit de verf door de nieuwe rekenmethode: + 0,6 procentpunt
  • Tussen het vierde kwartaal van 2007 en het tweede kwartaal van 2009 kromp het GDP jaarlijks met 2,9%. Volgens de oude rekenmethode was de krimp 3,2%.
  • Tussen Q2 2009 en Q1 2013 groeide het reële GDP jaarlijks met 2,2%. Dat was 2,1% onder de oude berekening.

Gratis GDP

Door de cijfers te veranderen lijkt de Amerikaanse economie beter te presteren. De volgende grafieken van Zero Hedge laten de effecten zien van de nieuwe GDP-berekening.

Amerikaans GDP (voor en na)
Amerikaans GDP (voor en na)
Verandering Amerikaanse GDP per component
Verandering Amerikaanse GDP per component
Herziening GDP naar type inkomen
Herziening GDP naar type inkomen
Stijging GDP door aangepaste methode
Stijging GDP door aangepaste methode
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Amerikaanse economie groeit met $560 miljard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo