‘Amerikaanse overheid verantwoordelijk voor 73% nieuwe banen VS’

In juni hadden in totaal 142.415.000 Amerikanen volgens het BLS een baan. Dat is inclusief de 19.938.000 arbeidsplaatsen bij overheden op statelijk en op plaatselijk niveau. Vandaag publiceerde BLS de nieuwste data over de maand november, waaruit blijkt dat 143.262.000 mensen in Amerika de afgelopen maand een baan hadden. Dat is een toename van 847.000 in het totaal aantal arbeidsplaatsen in de VS. Tegelijkertijd laten de cijfers zien dat er in november 20.559.000 mensen bij de overheid werkten, een stijging van 621.000 ten opzichte van juni.

Op basis van deze cijfers komt CNS News tot de conclusie dat 73,3% van alle banen die sinds juni netto zijn toegevoegd voor rekening komen van de overheid. als dat echt zo is kunnen we niet spreken van een herstel. Al deze mensen moeten betaald worden uit publieke middelen, wat in feite betekent dat ofwel de belastingen omhoog moeten of dat de staatsschuld verder moet oplopen om dat te financieren.

Update [23:40]: Omdat ik de strekking van dit bericht wel erg uitzonderlijk vond ben ik zelf eens in de data van de BLS gaan kijken. Na het nodige zoekwerk door de rapporten van het BLS over 2012 kwam ik tot de conclusie dat de stelling van het CNS News juist is, maar dat enige nuance op zijn plek is. Het aandeel van de Amerikaanse overheid op de totale arbeidsmarkt van de VS is weliswaar toegenomen van juni tot en met november (zie eerste grafiek), maar ging in de eerste helft van dit jaar minstens zo hard omlaag.

Aandeel overheid in totale banenmarkt VS is inderdaad toegenomen, maar percentages zijn verwaarloosbaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.