“Amerikaanse staatsschuld is zes keer groter”

De Amerikaanse staatsschuld is in werkelijkheid zes keer zo groot als het officiële schuldniveau, zo concludeert economieprofessor James Hamilton van de University of California-San Diego. Voor kenners komt die conclusie niet als een verrassing, maar nu is er extra wetenschappelijk bewijs voor de omvang van het Amerikaanse schuldenprobleem. In zijn studie kijkt Hamilton niet alleen naar het bedrag wat de Amerikaanse overheid geleend heeft, maar ook naar alle garanties die ze verstrekt heeft aan de economie. Als alle garanties voor de huizenmarkt, spaartegoeden, leningen enzovoort worden meegenomen blijkt de totale schuld (ook wel ‘unfunded liabilities’ genoemd) in 2012 ongeveer $70 biljoen te zijn.

Medicare en Social Security

De grootste ongedekte kostenposten van de Amerikaanse regering zijn Medicare (gezondheidszorg) en Social Security (uitkeringen). Vooral die laatste post is sinds 2006 spectaculair gegroeid. Niet verwonderlijk, want door de financiële crisis maakten veel meer Amerikanen aanspraak op een uitkering. In 2012 hadden de ongedekte verplichtingen voor Medicare en Social Security een omvang van respectievelijk $27,6 en $26,5 biljoen. Dat is ruim vier keer de omvang van de markt voor Amerikaanse staatsobligaties, het geld dat de Amerikaanse overheid reeds geleend heeft.

Ook Hamilton was verrast door de omvang van de werkelijke Amerikaanse schuld:

“Deze cijfers zijn zo gigantisch dat het moeilijk is om ze op een samenhangende wijze te bespreken. De Amerikaanse bevolking vergrijst en dat betekent dat er steeds minder mensen zijn die betalen voor steeds meer mensen die een uitkering verwachten. Deze realiteit zal ongetwijfeld een belemmering zijn voor de houdbaarheid van het fiscale beleid van de VS. Men zou denken dat we als natie sparen voor onze oude dag, maar dat blijkt niet het geval. Dat maakt de omvang van de staatsschuld nog zorgwekkender.”

Het zijn niet alleen de mensen met een uitkering of een pensioen die bijdragen aan de totale Amerikaanse schuld. Ook studentenleningen verstrekt door de overheid hebben een substantiële omvang. Het Amerikaanse ministerie van Onderwijs had eind 2012 goedkeuring gegeven aan $714 miljard aan studentenleningen, een grote stijging van de $104 miljard aan het einde van 2007. Dat terwijl de Amerikaanse arbeidsmarkt stagneert en afgestudeerden steeds moeilijker aan een baan kunnen komen waarmee ze de lening kunnen aflossen.

Totale Amerikaanse schuld bijna $70 biljoen
Totale Amerikaanse schuld bijna $70 biljoen

Explosieve schuldengroei

Sinds 2008 is de totale schuld van de Amerikaanse overheid door het dak gegaan. In vijf jaar tijd steeg de officiële staatsschuld (zie ook de US Debt Clock) met meer dan $5 biljoen. Alleen al de rente op die schulden legt een zware druk op de Amerikaanse belastingbetaler. Nu de rente op Amerikaans schuldpapier weer stijgt (2,59% voor de 10 jaar en 3,64% voor 30 jaar) neemt ook de jaarlijkse rentelast toe. Momenteel betaalt de regering jaarlijks $220 miljard aan rente. Als de berekeningen van het Amerikaanse Congressional Budget Office kloppen betaalt de VS in 2021 zelfs meer aan rente dan aan haar complete defensie apparaat! Op dit moment draagt iedere Amerikaan $53.000 aan staatsschuld bij zich.

$222 biljoen

Volgens economieprofessor J. Kotlikoff – die tevens economisch adviseur was onder de regering Reagan – is de totale Amerikaanse schuld nog veel groter. Wanneer men alle beloofde verplichtingen en verwachte inkomsten verdisconteert komt er een tekort uit van $222 biljoen. Dat is bijna het twintigvoudige van de officiële staatsschuld die in de vorm van staatsobligaties is uitgeschreven.

Genoeg dollars voor iedereen
Genoeg dollars voor iedereen

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over ““Amerikaanse staatsschuld is zes keer groter”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *