De Amerikaanse staatsschuld is op 30 december met $100 miljard toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Ministerie van Financiën. Iedere dag wordt de hoogte van de staatsschuld bijgewerkt, maar het komt zelden voor dat er op één dag zoveel schuld bij komt. De staatsschuld steeg naar $19,976 biljoen, ‘slechts’ $24 miljard verwijderd van het doorbreken van de $20 biljoen.

Hoeveel is $100 miljard eigenlijk? Het is vergelijkbaar met het bruto binnenlands product van de Amerikaanse staat New Mexico of met dat van Luxemburg. Het is evenveel als de marktwaarde van een bedrijf als L’Oreal, McDonalds of Siemens. Omgerekend naar de actuele goudprijs staat $100 miljard gelijk aan bijna 2.800 ton goud, dat is evenveel als de totale goudvoorraad van het IMF en een paar honderd ton meer dan de goudvoorraden van landen als Italië en Frankrijk.

Het is de vraag hoe de Amerikaanse overheid die schulden ooit wil terugbetalen. Toch wordt ons steeds verteld dat staatsobligaties een zeer veilige belegging zijn, omdat de Federal Reserve altijd meer dollars kan bijdrukken. Maar wat is het geld dan nog waard?

balance

Amerikaanse staatsschuld groeit met $100 miljard in een dag (via Souvereignman)

us-debt-graph-2020Verwachte groei Amerikaanse staatsschuld