Steeds meer Amerikanen bewaren een deel van hun spaargeld in huis in de vorm van bankbiljetten en muntgeld, zo schrijft CNBC op basis van een onderzoek onder 1.820 klanten van American Express. Van alle respondenten heeft 29% een gedeelte van het spaargeld in de vorm van contant geld thuis liggen. Onder twintigers komt dat nog veel vaker voor. Binnen deze leeftijdscategorie heeft 67% een deel van het spaargeld van de bank gehaald om dat buiten het banksysteem te kunnen bewaren.

“We vragen al langer aan mensen hoe ze hun spaargeld bewaren en de laatste jaren zien we een toename in het aantal mensen dat kiest voor contant geld”, zo verklaarde Kimberly Litt van American Express. Het was de eerste keer dan deze financiële instelling gericht vragen stelde aan klanten over het verbergen van spaartegoeden.

Voorbereiding op noodsituatie

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat ongeveer een kwart van de klanten nog dit jaar een financieel noodscenario verwacht en dat het thuis opbergen van contant geld als doel heeft beter voorbereid te zijn op een dergelijk scenario. Maar dat is niet de enige reden om meer contant geld in huis te houden. Litt merkt op dat er ook huishoudens zijn die een begroting maken voor de maandelijkse uitgaven en die dat geld aan het begin van de maand opnemen en in een envelop stoppen om meer zicht te hebben op wat ze uitgeven.

American Express vroeg haar klanten niet waar in huis ze het geld bewaarden. Uit een eerder onderzoek uit 2012 onder 1.080 volwassenen bleek dat de vriezer de meest populaire verstopplaats was met 27% van de stemmen. Iets minder dan 20% van de Amerikanen die thuis geld bewaren stoppen het in een ladekastje, terwijl slechts 11 procent het geld daadwerkelijk in een matras stopt. Een op de tien respondenten kiest voor een koekjestrommel als verstopplaats, terwijl 9% het spaargeld op een andere locatie in huis bewaarde.

saving-cash

Amerikanen bewaren steeds vaker contant geld in huis