Amsterdamgold.com Gold Alert

Goud doorbreekt de $1400 grens!

Wederom is een mijlpaal doorbroken. De goudprijs steeg gisteren met gemak door naar ruim boven de $1400 per troy ounce. Wij zijn van mening dat het einde nog lang niet in zicht is. Het huidige tekort in aanbod en $600 miljard nieuwe dollars die op zoek gaan naar rendement, zullen de stijging in de goudprijs versterken.

Uit cijfers van de World Gold Council blijkt dat de vraag naar goud in het derde kwartaal van 2010 is gestegen naar ruim 1.000 ton. Met een geprojecteerde wereldwijde vraag van 4.000 ton en een jaarlijks aanbod van 2.300 ton achten wij een prijsdoel van tal van gerenommeerde banken zoals Citibank, Credit Suisse, Erste Bank en Credit Agricole boven de $2.000 per troy ounce op korte termijn zeer reëel.

Centrale banken zijn netto kopers geworden van goud. Ook individuele beleggers beginnen in toenemende mate te beleggen in goud. Beleggingen in edelmetalen vormen echter nog steeds minder dan 1% van het totaal. De eerste institutionele beleggers beginnen nu posities in goud te kopen.

Bovendien merken wij op dat het tempo waarmee het IMF haar goudreserves heeft verkocht ertoe heeft geleid dat zij bijna klaar zijn met verkopen.

Volgens de laatste berekeningen heeft het IMF nog 70 ton goud over om te verkopen. Naast de marktfundamenten zien wij ook de recente ontwikkeling in monetair beleid als een grote invloed op de goudprijs. De Federal Reserve heeft, zoals wij vrijdag j.l. al berichtte, de geldpers in een hogere versnelling gezet. Nieuw geld gaat op zoek naar goederen en diensten. De edelmetalen zijn hier onderdeel van.

Ondanks de prijsstijging van een troy ounce goud van €750 begin dit jaar naar ruim €1.000 op 9 november 2010, een stijging van 33% year to date, zien wij geen enkele reden om te verwachten dat de prijzen van edelmetalen op korte termijn zullen dalen. Wel verwachten wij een kleine correctie wanneer goud de $1.500 nadert en zilver de $30-grens. Deze correctie is tegen die tijd een nieuw instapmoment.

Op basis van de huidige marktomstandigheden zien wij voldoende ruimte om te blijven profiteren van de prijsstijgingen in edelmetalen. Dit geldt niet alleen voor goud, we zien ook voor zilver uitstekende perspectieven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.