Analysis: What is Plan B if China dumps U.S. debt?

Een zeer opmerkelijk artikel kwam op Reuters voorbij. Reuters deed een rondgang onder een aantal hooggeplaatste experts en vroeg hen wat er zal gebeuren wanneer China Amerikaanse staatsobligaties (massaal) in de uitverkoop doet.

China is met iets meer dan een $1.000 miljard de tweede grootste houder van Amerikaanse staatsobligaties. China is in de afgelopen jaren Japan voorbij gestreefd die net iets minder dan $1 biljoen aan Amerikaans schatkistpapier bezit. Beide landen zijn echter onlangs door de Federal Reserve gepasseerd en die is nu de allergrootste bezitter van US Treasuries.

De antwoorden uit de rondgang werpen een blik op de toekomst. Amerika kan proberen Amerikanen over te halen om, net zoals ten tijde van de Tweede Wereldoorlog op patriotistsche gronden, staatsobligaties te kopen. Amerika kan bondgenoten vragen hetzelfde te doen. De Amerikaanse regering kan banken vragen (of verplichten) om de staatsobligaties te kopen. En mocht dit niet voldoende zijn dan kan de Federal Reserve overgaan tot QE3 en de geldpers opnieuw aanzetten. Ook de experts zien in dat dan het gevaar op veel hogere inflatie kan ontstaan. Die kan dermate oplopen dat deze niet meer in de hand te houden is.

Geen van de kenners durft het “H-woord” in de mond te nemen, maar dit is een scenario van hyperinflatie: wanneer China of Japan – om welke reden dan ook – Amerikaanse staatsobligaties van de hand doen, dan is er weinig meer te redden en verliest de dollar haar bestaansrecht.

http://www.reuters.com/article/idUSTRE70H5NX20110118

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo