Afgelopen vrijdag werd in het begin van de avond bekend dat er diezelfde avond nog een spoedoverleg in Luxemburg werd ingelast om een eventuele exit van Griekenland uit de euro te voorkomen en de Griekse problemen te bespreken. Der Spiegel kreeg vanuit regeringsbronnen de tip toegespeeld en kreeg ook te horen met welke insteek de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble naar Luxemburg afreisde: voorkomen dat Griekenland uit de euro stapt. Want volgens het intee rapport van het Duitse ministerie van Financiën zullen de gevolgen rampzalig zijn.

http://www.spiegel.de/inteational/europe/0,1518,761201,00.html

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker gaf zijn woordvoerder op vrijdag de instructie te ontkennen dat er een overleg was. Toen joualisten naar aanleiding van het bericht in Der Spiegel navraag deden bij de woordvoerder kregen zij dit dan ook als antwoord. De Wall Street Joual stelde de leugen van Luxemburg aan de kaak.

Naast de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker en de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou waren ook de vertegenwoordigers van de Franse, Duitse, Spaanse en Italiaanse regeringen aanwezig. Jan Kees de Jager werd de volgende dag telefonisch bijgepraat door ambtsgenoten Christine Lagarde en Wolfgang Schauble.
De Slovaakse premier Iveta Radicova stelde afgelopen week dat een Griekse schuldherstructurering onvermijdelijk is. Slowakije is één van de armste Europese lidstaten en voelt er weinig voor om zelf geld te gaan lenen om dat geld vervolgens aan Griekenland uit te lenen en te hopen dat de Grieken de financiën ooit weer op orde krijgen.  
Vorig jaar werd er €110 miljard aan noodkrediet verstrekt en is Griekenland gedwongen om de belastingen te verhogen (en überhaupt te innen) en de uitgaven drastisch terug te brengen. Maar dat heeft niet zo goed uitgepakt als werd geprojecteerd. Dat had men natuurlijk toen ook al kunnen bedenken want wie kan rekenen weet dat Griekenland onmogelijk uit de schulden kan komen.
 
In de onderstaande grafiek is een oude prognose van het IMF te zien voor Griekenland. Zelfs met het terugdringen van het begrotingstekort zal de staatsschuld sneller groeien dan de Griekse economie. De werkloosheid loopt op, het begrotingstekort wordt geen begrotingsoverschot en de staatsschuld neemt toe.
 
Europa lijkt aan te sturen op een nieuwe bailout. De eerste signalen wijzen erop dat er mogelijk tot €60 miljard aan nieuwe steun zal worden verstrekt. Daaaast wordt er gesproken over een renteverlaging op het bestaande noodkrediet en over verlenging van de looptijd van Griekse schulden. Maar ook dit keer zal een bailout slechts uitstel van executie betekenen en wordt het probleem wederom vooruitgeschoven.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Grieken gingen deze week weer eens de straat op. De meeste openbare diensten staakten vanwege nieuwe bezuinigingen en bij de demonstraties in Athene vlogen de molotovcocktails de Griekse politie om de oren.