Sinds de crisis in 2008 heeft de ECB meerdere liquiditeitsvoorzieningen in het leven geroepen om de kwakkelende financiële sector op de been te houden. Vorige week kregen de Europese financiële instellingen leningen aangeboden met een looptijd van 36 maanden en een lage rente van 1%. De ECB leende met de nieuwe liquiditeitsvoorziening een totaal van €490 miljard aan 523 Europese banken. De balans van de ECB steeg het afgelopen jaar met 36% en bevindt zich met €2.733  inmiddels in absolute bedragen op een hoger niveau dan tijdens de crisis in 2008.

 
Er werd door sommige partijen geopperd dat de nieuwe liquiditeitsimpuls door de banken gebruikt kon worden om staatsobligaties op te kopen van (Zuid-)Europese landen. De banken zouden op deze manier makkelijk renteverschillen kunnen uitbuiten en de Europese landen zouden meer lucht krijgen. De banken brachten gisteren echter €436,6 miljard  onder bij het depostiofaciliteit van de ECB. Dat is het op één na hoogste bedrag ooit. Dinsdag liepen de deposito's met €452 miljard namelijk op tot een nieuw record.

 
De liquiditeitsvoorziening lijkt het wantrouwen in de financiële markten niet weg te nemen. Toch begint de ECB onderhand een flinke balans op te bouwen. Gelukkig staan de geldpersen nog niet aan.  
 
Hieronder Peter Tchir van TF Market Advisors over de Europese balans bij Bloomberg TV.