Banengroei VS in december conform verwachtingen: +155.000

Het banencijfer valt niet tegen, maar stemt ook niet bijzonder hoopvol. De werkloosheid blijft op een verhoogd niveau, terwijl de participatiegraad onveranderd bleef op het bijzonder lage niveau van 63,6%. Ter vergelijking, de participatiegraad van de Amerikaanse beroepsbevolking stond in 1981 voor het laatst op dit lage peil. Het gemiddelde uurloon ging in december wel iets omhoog ten opzichte van de maand ervoor, namelijk met 0,3%. De gemiddelde werkweek werd ook iets langer, die steeg maand-op-maand met gemiddelde 0,1 uur in een aantal verschillende sectoren.

Opvallend is dat het aantal banen in de commerciële sector in december met 19.000 daalde, terwijl er in de industrie juist 25.000 banen bij kwamen. De data van loonstrookjesverwerker ADP liet zes maanden op rij een krimp zien van het aantal banen in de industrie. Die trend is blijkbaar plotseling omgekeerd. Ook in de bouw was er weer meer werk, hier werden in december 30.000 nieuwe banen toegevoegd. In de gezondsheidszorg werden in december 45.000 nieuwe banen gecreëerd. De mijnbouwsector, de professionele dienstverleningen de overheid lieten vrijwel geen verandering zien ten opzichte van de maand november. Volgens de ruimste U-6 definitie was de werkloosheid in Amerika in december 2012 stabiel op 14,5%.

Totaal over 2012

Over heel 2012 was de gemiddelde maandelijkse banengroei 153.000, vergelijkbaar met de gemiddelde maandelijkse banengroei in het jaar daarvoor. In 2012 werden er in totaal 338.000 banen gecreëerd in de gezondheidszorg, 24.000 in de categorie eten en drinken en 180.000 in de maakindustrie.

Onderstaande grafiek uit een nieuwsbericht van eind vorig jaar laat zien dat de participatiegraad nog steeds bijzonder laag is, een teken dat de arbeidsmarkt in de VS nog lang niet terug is op het niveau van voor de crisis. De rode lijn laat de groei zien van het aantal werklozen dat niet meer wordt meegenomen in de statistieken voor de bepaling van het werkloosheidspercentage. Deze groep kromp in december met ongeveer 50.000 Amerikanen, maar staat nog steeds op een zeer hoog niveau van 88,4 miljoen. Onthoudt dat de totale bevolking van Amerika ongeveer  310 miljoen is. Dat zijn dus veel mensen die niet worden meegenomen in het officiële werkloosheidscijfer. Geen wonder dat Shadowstats.com, dat een traditionele rekenmethode hanteert om de werkloosheid te bepalen, uitkomt op een veel hoger getal van meer dan 23%.

Participatiegraad bleef in december gelijk op 63,6%. De werkloosheid bleef ook gelijk op 7,8% (Bron: BLS, St. Louis Fed)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.