Bank of Japan garandeert lage rente

De Bank of Japan maakte vandaag bekend dat ze onbeperkt staatsobligaties zal opkopen, indien dat nodig is om de rente laag te houden. Deze maatregelen volgt op een plotselinge stijging van de rente op staatsobligaties van over de hele wereld en is bedoeld om beleggers te kalmeren. De belofte dat de centrale bank onbeperkt staatsleningen zal opkopen zorgde voor een daling van de rente op Japanse staatsobligaties met looptijden van twee en vijf jaar.

In een toespraak voor het Japanse parlement zei Haruhiko Kuroda, gouverneur van de Bank of Japan, dat hij niet zal toestaan dat speculanten uit het buitenland de rente op Japanse staatsobligaties bepalen. Door aan te kondigen dat de centrale bank onbeperkt leningen zal opkopen legt ze een bodem onder de obligatiekoersen en garandeert ze dat de rente voorlopig laag zal blijven.

“De rente mag dan wel gestegen zijn in de Verenigde Staten, dat betekent niet automatisch dat we moeten toestaan dat de Japanse rente ook zal stijgen”, zo aldus centraal bankier Kuroda.

Bank of Japan zal onbeperkt staatsobligaties opkopen, indien de rente stijgt (Foto van Wikipedia)

Garantie

De Bank of Japan garandeert voortaan een minimumprijs voor staatsobligaties. Mocht de rente verder stijgen (en de waarde van de obligaties dalen) dan zal de centrale bank onbeperkt schuldpapier uit de markt halen om die minimumprijs te verdedigen. De Bank of Japan hoopt dat haar blufpoging voldoende is om beleggers gerust te stellen en dat de aankondiging alleen al genoeg is om de obligatiemarkt te kalmeren.

In de zomer van 2012 wist ECB-president Mario Draghi de financiële markten te kalmeren met zijn beruchte ‘whatever it takes’ toespraak. Door kenbaar te maken dat hij alles zou doen om de euro te redden kwam de rust op de obligatiemarkt terug en daalde de rente op staatsleningen van landen als Spanje, Italië, Portugal en Griekenland. De gouverneur van de Bank of Japan hoopt dat zijn toespraak hetzelfde effect zal hebben op beleggers.

Lees ook:

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold, uw adres voor de aankoop van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over goud kopen? Neem dan contact op via klantenservice@hollandgold.nl of bel 088-4688400. 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tijdelijk 1000 euro gratis trading fees bij onze favo exchange...

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders