Bank of England accepteert voortaan aandelen als onderpand?

De Bank of England overweegt in de toekomst ook aandelen te accepteren als onderpand voor leningen aan banken. Normaal gesproken nemen centrale banken alleen staatsobligaties en herverpakte leningen (asset backed securities) met een goede kredietstatus aan als veilig onderpand, maar door de crisis is er niet genoeg van dit ‘veilige’ schuldpapier voorhanden. Om de kredietverlening aan banken te garanderen is de Britse centrale bank bereid risicovoller onderpand op haar balans te zetten, zoals aandelen.

Voor onderpand van lagere kwaliteit geeft de centrale bank minder krediet aan banken. Tegen Britse staatsobligaties met een looptijd van 15 jaar kan meer dan 95% geleend worden, maar tegen een pakket van hypotheekleningen met een looptijd van 30 jaar (mortgage backed securities) kan slechts 63% geleend worden. Hoeveel banken kunnen lenen tegen aandelen is nog niet bekend, daar moet de Bank of England nog een besluit over nemen. Naar verwachting zal daar pas in 2016 een definitief besluit over worden genomen.

De Britse centrale bank heeft sinds 2012 haar eisen voor het onderpand versoepeld, zodat ze in tijden van crisis gemakkelijker kredieten aan banken kan verstrekken. Normaal gesproken lenen banken elkaar geld uit, maar in een bankencrisis zoals in 2008 kan de interbancaire kredietverlening compleet stilvallen. Banken durven dan niet meer aan elkaar uit te lenen en kiezen dan voor de duurdere en meer veilige optie om geld te lenen van de centrale bank.

bankofengland

Bank of England overweegt aandelen als onderpand te accepteren

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo