De aandelenkoersen van verschillende Europese banken zijn vandaag hard onderuit gegaan als gevolg van de Brexit. De Europese index van bankaandelen ging zelfs met 15% onderuit en bereikte het laagste niveau sinds mei 2012, toen de Europese schuldencrisis een hoogtepunt bereikte en de rente op staatsleningen van Zuid-Europese landen omhoog schoot. De banken staan onder druk vanwege de grote onzekerheid die boven de markt hangt, nu de Britten via een referendum gestemd hebben voor een vertrek uit de Europese Unie.

stock-market-danger-teaserBeleggers keren ook financials de rug toe, want op beursplein 5 in Amsterdam zijn de verliezen groot voor banken als ABN Amro (-11,38%) en ING (-12,6%) en voor verzekeraars als Nationale Nederlanden Groep (-8,36%) en Aegon (-9,07%). De AEX index als geheel opende ruim 8% lager en staat op het moment van schrijven op een verlies van 6,57%.

Deutsche Bank 17% lager

Deutsche Bank, een van de grootste banken in Europa, stond in aanloop naar het Britse referendum al onder druk. Vandaag zakte de koers met 17% naar iets meer dan €13 per aandeel. Ook voor andere banken zijn de verliezen groot. Rond 10 uur in de ochtend noteren wij de volgende uitslagen…

eurostoxx-bankindex

Europese bankaandelen op weg naar nieuw dieptepunt (grafiek via Investing.com)