Banken Griekenland weer open

greece-bank-atmNa drie weken gaan de banken in Griekenland weer open, maar van een normale situatie is nog steeds geen sprake. De limiet op het pinnen van contant geld blijft van kracht, maar de voorwaarden worden versoepeld. In plaats van een limiet van €60 per dag mogen spaarders het quotum voor een hele week (dat is €420) nu ook in één keer opnemen. Ook krijgen klanten na drie weken eindelijk weer toegang tot de bankkluisjes en kunnen ze bij de bank terecht om handmatig betaalopdrachten te doen. “We verwachten de eerste twee a drie dagen wachtrijen in onze bankkantoren Veel mensen zullen toegang vragen tot hun bankkluisje”, zo verklaarde een woordvoerder van de EFG Eurobank tegenover Reuters. De EFG Eurobank is qua balanstotaal de derde grootste bank van Griekenland.

Noodsteun voor banken

Afgelopen donderdag verhoogde de ECB de noodkredieten voor de Griekse banken onder het ELA-programma met €900 miljoen, nadat een akkoord was bereikt over de bezuinigingen en hervormingen in Griekenland. De ECB heeft Griekenland gedurende de onderhandelingen met de schuldeisers extra onder druk gezet door de noodkredieten aan banken te bevriezen. Daardoor dreigde het rampscenario van lege bankautomaten en werd Tsipras gedwongen om snel te handelen. Nu de noodleningen aan de Griekse banken met €900 miljoen verhoogd zijn kunnen de banken weer even vooruit, weliswaar onder kapitaalrestricties.

Lastenverzwaring

Met ingang van deze week worden een aantal lastenverzwaringen doorgevoerd in Griekenland, zoals een verhoging van de btw voor levensmiddelen, restaurants en voor het openbaar vervoer. Door nieuwe bezuinigingen en belastingverhogingen af te dwingen kan Griekenland aanspraak maken op een nieuwe Europese noodlening van €50 miljard. Daarmee kunnen voorlopig de schuldeisers betaald worden. Van een structurele oplossing is nog geen sprake, in plaats daarvan heeft men met zoveel woorden besloten het schuldenprobleem van Griekenland verder naar de toekomst te verschuiven.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Banken Griekenland weer open

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders