Barack Obama test bond markets with mega-deficits

President Obama heeft de overheidsbegroting gepresenteerd en kondigde aan dat hij $1,1 biljoen gaat bezuinigen. Dat bedrag wordt echter uitgesmeerd over 10 jaar. Het leverde hem in ieder geval mooie krantenkoppen op, maar wie de cijfers bekijkt ziet dat er voorlopig geen bezuinigen zijn. Obama sprak over een begroting van “harde keuzes en offers” en de weg naar een houdbare begroting, maar in 2011 loopt het begrotingstekort verder op naar een record van $1,65 biljoen.

Obama heeft het congres voorgesteld om de uitgaven voor “discretionair beleid” (uitgaven voor alle ministeries exclusief de uitgaven voor Medicare, Medicaid, Social Security en defensie) voor vijf jaar te bevriezen. Die uitgaven vormen slechts één achtste van de totale begroting. De Republikeinen steken hun ongenoegen niet onder stoelen of banken en verwijten Obama dat hij als leider “totaal afwezig” is. Republikeinen hadden belastingverhogingen, hervormingen en bezuinigingen verwacht, maar zien hiervan niets terug.
Ambrose Evans-Pritchard vroeg een reactie aan analist Stephen Lewis die de begroting heel treffend in perspectief plaatst: “De markt merkt dat Obama bezuinigingen voor de verkiezingen van 2012 afwijst. De Federal Reserve kan binnenkort wel eens stoppen met kwantitatieve verruiming, omdat dit beleid [..] tot hogere grondstofprijzen leidt. Als de Fed de geldpers uitzet dan kan de obligatiemarkt zeer negatief reageren”. Met andere woorden, zonder geldpers zijn er weinig partijen overgebleven die de Amerikaanse tekorten en de herverkiezing van Obama willen financieren..
Zie ook onderstaande grafiek met het groeitraject van Amerikaanse overheidsschulden die president Obama wil ombuigen..
Zie ook onderstaande overzicht dat de geprojecteerde inkomsten en uitgaven voor 2012 in beeld brengt. In 2012 moet het begrotingstekort $550 miljard lager uitvallen dan in 2011. Dat is nog steeds een tekort van $1,1 biljoen; net zo veel als Obama in 10 jaar tijd wil besparen.  
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders