Bedrijfsinvesteringen 11% lager dan een jaar geleden

De daling van de investeringen in vervoermiddelen is volgens het CBS voor een deel toe te schrijven aan andere belastingwetgeving, waarin de CO2-grenzen zijn aangescherpt. Daardoor besloten veel ondeemers om in 2012 nog auto's aan te schaffen.

Het CBS heeft een investeringsradar gemaakt, die inzichtelijk maakt hoe aantrekkelijk het investeringsklimaat is voor bedrijven. Voor maart 2013 is deze nauwelijks veranderd in vergelijking met februari. Twee indicatoren verbeterden volgens het CBS, namelijik het consumentenvertrouwen en de export. Daar tegenover staat dat de industrie negatiever is geworden over hun orderpositie.

Onderstaande grafiek van het CBS laat zien dat de jaar-op-jaar ontwikkeling van de bedrijfsinvesteringen nog steeds erg zwak is. In 2011 herstelden de bedrijfsinvesteringen maar gedeeltelijk ten opzichte van de daling van 2009 en 2010. Over heel 2012 waren de bedrijfsinvesteringen opnieuw lager dan in 2011, met uitzondering van de maand juni. Overwegend is de trend duidelijk negatief.

Bedrijfsinvesteringen waren in januari opnieuw fors lager dan een jaar eerder (Bron: CBS)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.