Hybride beleggingsfondsen populair

Hoewel de aandelenindices in Amerika op recordhoogte staan zijn er nog steeds relatief weinig particuliere beleggers actief op de markt. Door de crash van 2008 waren kleine beleggers terughoudend met het kopen van aandelen, maar de laatste tijd is de weerstand aan het afnemen. “Het zijn de eerste tekenen van een genezingsproces. Het doordringende negatieve sentiment is wat aan het afnemen”, aldus Michael Holland van het in New York gevestigde Holland & Co. “We zitten al vier jaar in een bull market en het aantal Amerikanen dat aandelen bezit blijft nog steeds zeer laag.”

Het Holland Balanced Fund (HOLBX) loopt dit jaar voor op 96% van haar directe concurrenten en zit bij de beste 30% van de afgelopen vijf jaar, zo blijkt uit data van Bloomberg. Het fonds van Holland & Co – een vermogensbeheerder die in totaal $4 miljard onder beheer heeft – stopt 30% van het ingelegde vermogen niet in aandelen. Aandelen van gevestigde large-cap bedrijven en kortlopende Amerikaanse staatsobligaties vormen de basis van deze portefeuille.

Stijging aandelenmarkt breed gedragen

Bloomberg schrijft dat 461 van de 500 aandelen uit de S&P 500 index momenteel een prijs hebben die boven het 200-daags gemiddelde ligt. Sinds de bodem uit maart 2009 is de S&P 500 graadmeter met 144% gestegen. In de eerste vier maanden van dit jaar stegen de koersen ook sterk. In 1998 werd voor het laatst een vergelijkbaar rendement behaald in de periode van januari t/m april.

Gebalanceerde fondsen die zowel aandelen als obligaties in de portefeuille opnemen haalden ruim twee keer zoveel op als de aandelenfondsen, zo blijkt uit data van Bloomberg en ICI. Het ‘American Balanced Fund’ (RLBGX) van vermogensbeheerder Capital Research zag haar beheerde vermogen dit jaar al met 11% groeien tot $61,9 miljard. Dit fonds zet 70% om in aandelen en 29% in obligaties.

“Fondsen die de grootste instroom van nieuwe vermogen zagen hebben tenminste één ding gemeenschappelijk en dat is hun flexibele mandaat”, aldus Michael Fredericks van BlackRock. Hij beheert $3,4 miljard voor het BlackRock Multi-Asset Income Fund.

Spreiding

Volgens Fredericks hadden veel beleggers in 2008 en 2009 niet de overtuiging om aandelen te kopen en voor de lange termijn vast te houden. Nu bieden de hybride fondsen een alteatief met meer spreiding en een lager risico, zo stelt de vermogensbeheerder van BlackRock. De laatste twee keren dat beleggers recordbedragen in hybride beleggingsfondsen stopten was de rally in aandelen nog niet voorbij. In februari 1994 werd een recordbedrag van $18,6 miljard in dit type fondsen gestopt. Zes jaar later stond de S&P 500 ruim drie keer zo hoog. In april 2004 piekte het vermogen in de gecombineerde fondsen opnieuw. Vanaf dat moment tot en met oktober 2007 steeg de aandelenmarkt nog 44%.

Nog populairder dan de hybride fondsen zijn de obligatiefondsen. Bloomberg schrijft dat de zogeheten ‘fixed-income funds’ dit jaar al $82,6 miljard aan vermogen hebben binnengehaald sinds het begin van dit jaar. De afgelopen vier jaar stroomder er in totaal $1 biljoen richting obligatiefondsen, zo blijkt uit data van ICI. Ter vergelijking: de aandelenfondsen kregen de afgelopen vier jaar in totaal $400 miljard extra vermogen binnen.

Beleggers kiezen voor gemengde fondsen met aandelen en obligaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.