Bernanke: “Helikoptergeld misschien wel het beste alternatief”

Volgens voormalig Fed-voorzitter Bernanke is ‘helikoptergeld‘ in bepaalde scenario’s misschien wel de beste optie. Hij schetst een scenario waarin consumentenbestedingen achterblijven, het conventionele monetaire beleid uitgeput is en overheden niet meer bereid of in staat zijn de economie fiscaal te stimuleren. In dat geval zou een permanente uitbreiding van de geldhoeveelheid een impuls kunnen geven aan de economie, zo beargumenteert Bernanke in zijn nieuwste column.

In zijn column schrijft Bernanke dat de kans op helikoptergeld in de Verenigde Staten uitzonderlijk klein is, omdat de Amerikaanse economie groeit en er nog steeds sprake is van een beperkte inflatie. Dat is volgens hem anders voor Europa en Japan, waar centrale banken de grootste moeite hebben om hun inflatiedoelstelling te halen.

Helikoptergeld

Bernanke geeft toe dat helikoptergeld het laatste instrument is dat beleidsmakers nog hebben. Wanneer centrale banken geld gaan uitdelen is er geen weg meer terug. Sterker nog, deze vorm van stimulering zal in eerste instantie zo effectief blijken dat men er niet meer mee wil stoppen. En daarin schuilt precies het gevaar…

Het is de weg naar hyperinflatie die eerder bewandeld is door de Weimarrepubliek, Zimbabwe, Venezuela en tal van andere landen. Men zal het vertrouwen in de waarde van het geld verliezen en vluchten richting tastbare bezittingen als vastgoed, kunst en edelmetalen. Dat gebeurde in het verleden steeds opnieuw en dat zal ook gebeuren als we ons opnieuw laten verleiden deze doodlopende straat in te slaan.

‘Helikopter Ben’

Ben Bernanke kreeg in 2002 de bijnaam ‘Helicopter Ben’, omdat hij in een toespraak over deflatie openlijk sprak over de mogelijkheid om direct geld aan de mensen te geven. Dat zou immers een impuls geven aan de consumentenbestedingen en de schuldenlast verlichten. Bernanke vergeleek deze extreme vorm van monetaire stimulering met het gooien van geld uit helikopters. Daar wordt Bernanke tot op de dag van vandaag aan herinnerd, omdat de discussie over helikoptergeld onder economen opnieuw is losgebarsten. Toch is het concept niet nieuw, want in 1969 schreef econoom Milton Friedman er al over in zijn boek ‘The Optimum Quantity of Money’.

gs-logo-breed

Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders