Afgelopen dinsdag verdedigde Ben Beanke, voorzitter van de Federal Reserve, het beleid van de Federal Reserve en het effect van het beleid op de dollar. Beanke wees alteatieven op het huidige monetaire systeem zoals een goudstandaard af.

 

Beanke moest voor een committee van de Amerikaanse senaat vragen beantwoorden. Hij werd gevraagd naar de levensvatbaarheid van een economie met een gouden fundament en de mogelijkheid om staatsobligaties in goud uit te keren. Beanke stelt dat een terugkeer naar de goudstandaard niet zal werken.

 

Beanke is van mening dat de goudstandaard destijds over een langere periode voor prijsstabiliteit heeft gezorgd. Over kortere periodes is hij daarentegen echter van mening dat de goudstandaard, door veranderingen in vraag en aanbod van goud, tot grote prijsvolatiliteit leidde. Daaaast beargumenteerde hij dat de goudstandaard door een aantal praktische zaken niet haalbaar is. Zo is er volgens Beanke te weinig goud om het aanbod van dollars effectief te ondersteunen. 

 

Bron: (Artikel kan alleen gelezen worden indien u over een lidmaatschap van de WSJ beschikt, oplossing is om de titel in google te zoeken)

“Beanke Unfazed By Gold Standard, Currency History Queries”

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20110301-714533.html