Britse banken schroeven garantie op spaargeld terug naar £75.000

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold

Het Britse deposito garantie stelsel wordt met ingang van volgend jaar versoberd, zo schrijft de Telegraph. Op dit moment worden spaartegoeden tot £85.000 per persoon per bank nog gedekt door het garantiestelsel, maar vanaf 1 januari 2016 wordt dat teruggeschroefd naar £75.000.

Het garantiestelsel beschermt spaarders tegen het omvallen van een bank, zodat spaarders minder snel geneigd zijn hun geld weg te halen. Volgens de voorstanders komt dit de stabiliteit van het financiële systeem ten goede, omdat het de kans op escalatie van een bankrun kleiner maakt. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is deze limiet in stappen verhoogd tot uiteindelijk in 2010 een bedrag van £85.000 werd vastgesteld.

Dit bedrag werd destijds afgestemd op het Europese garantiestelsel van €100.000, maar door de waardedaling van de euro vindt de Britse regering een limiet van £75.000 beter passen.

Veel Britse spaarders vinden dit een onredelijk argument, omdat ze er niets aan kunnen doen dat de euro zo sterk in waarde gedaald is ten opzichte van het Britse pond. “Het is absurd dat een 16% daling in de waarde van de euro, die vooral veroorzaakt is door de Europese schuldencrisis en de crisis in Griekenland in het bijzonder, bepalend is voor de mate waarin Britse spaarrekeningen beschermd worden”, zo beargumenteert Andrew Tyrie van het Treasury Select Committee.

‘Moral hazard’

Spaarders zijn er aan gewend geraakt dat ze beschermd worden bij het omvallen van een bank, terwijl dat eigenlijk iets is van de laatste jaren. Tot en met 2007 werd alleen de eerste £2.000 per persoon per bank gedekt, aangevuld met 90% van het bedrag daarboven tot een maximum van £39.000. In Nederland was de garantie op spaartegoeden beperkt tot €38.000. Er is dus meer ‘moral hazard’ in het systeem gekomen, waardoor spaarders zich minder bewust zijn geworden van de risico’s.

Met de val van de bank Northern Rock in het voorjaar van 2008 besloot de regering alle spaartegoeden tot £35.000 volledig te garanderen. Dat moest spaarders geruststellen, maar daarna werd de limiet alsnog twee keer verhoogd. Eind 2008 werd de dekking opgeschroefd tot £50.000 en in 2010 werd het bedrag gelijk getrokken met de €100.000 die op dat moment in de Europese Unie werd ingevoerd. Met de wisselkoers van dat moment werd de verzekerde grens op Britse spaarrekeningen opgeschroefd tot £85.000.

Spaarders in bijzondere situaties, zoals een scheiding, erfenis of aankoop van een woning, waarbij er tijdelijk een hoog bedrag op de bankrekening staat, worden voor een duur van zes maanden beschermd tot een bedrag van £1 miljoen in het geval de bank waar het geld geparkeerd staat omvalt.

Schijnzekerheid

De introductie van een deposito garantiestelsel biedt een vorm van schijnveiligheid, omdat de garanties door de banken gezamenlijk worden uitgegeven. Valt een grote bank om of komen er veel banken tegelijk in moeilijkheden, dan kan de garantie naar alle waarschijnlijkheid niet meer gegeven worden. Spaarders dienen zich bewust te zijn van dit risico en doen er dus verstandig aan hun vermogen te spreiden over meerdere banken. Bij een zeer groot vermogen is het ook aan te raden een deel in vreemde valuta aan te houden en goud te kopen.

cash-money-pounds

Britse banken schroeven garantie op spaargeld terug naar £75.000

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo