CBS: Vermogen van jonge huishoudens slechts €2.000

Het doorsnee vermogen van huishoudens met een kostwinner in de leeftijdscategorie van 25 tot 45 jaar is niet meer dan tweeduizend euro, zo blijkt uit nieuwe cijfers die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) vandaag naar buiten bracht. Het meer dan 200 pagina’s dikke rapport ‘Welvaart in Nederland 2016‘ staat vol met interessante grafieken en tabellen van de inkomens- en vermogensongelijkheid in Nederland.

Het gemiddelde vermogen van de leeftijdscategorie 25-45 jaar ligt met ongeveer €46.000 veel hoger, maar dat komt door de grote vermogensongelijkheid. Sommigen hebben een grote overwaarde op hun huis, terwijl anderen ‘onder water’ staan of met een grote restschuld opgezadeld zitten. Vanaf een leeftijd van veertig jaar beginnen de meeste huishoudens pas echt bezit op te bouwen, zoals de volgende grafiek uit het CBS rapport duidelijk laat zien.

mediaan-vermogen-leeftijd-cbs

Nederlanders bouwen pas vermogen op na hun veertigste

Vermogen in Nederland zeer ongelijk verdeeld

Huishoudens in de leeftijdscategorie van 45-65 jaar hebben al een veel betere vermogenspositie. Het gemiddelde vermogen van deze huishoudens is €192.000, terwijl de doorsnee (mediaan) veel lager ligt op €46.000. De mediaan is de middelste waarde als je het vermogen van alle huishoudens op volgorde zou zetten van laag naar hoog. Dat het gemiddeld zoveel hoger is dan de mediaan komt door een kleine groep rijke huishoudens en een grote groep van huishoudens die vrijwel geen of zelfs een negatief bezit hebben.

vermogen-huishoudens-tabel

Vermogen van huishoudens met kostwinner van 25-45 jaar is slechts tweeduizend euro

Ouderen rijker, jongeren armer

Verreweg het meeste vermogen is in het bezit van huishoudens in de leeftijdscategorie van 65 jaar en ouder. Zij hebben gemiddeld €244.000 met een doorsnee vermogen van €103.000. Deze mensen beschikken vaker over een eigen woning zonder hypotheekschuld en hebben het meest geprofiteerd van de stijgende huizenprijzen en aandelenkoersen van de afgelopen decennia. Hun bezittingen zijn de afgelopen tien jaar verder in waarde toegenomen, terwijl de jongere generatie door de economische crisis juist armer is geworden.

mediaan-vermogen-inkomensgroep

Vermogensongelijkheid is sinds 2006 verder toegenomen

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *