Centrale banken financieren 20% van de staatsschulden

De vier meest prominente centrale banken in de wereld hebben op dit moment al een vijfde deel van de totale staatsschuld van hun eigen overheid in handen, zo meldt de Financial Times. De Federal Reserve, ECB, Bank of Japan en Bank of England hebben sinds het uitbreken van de financiële crisis op grote schaal staatsobligaties opgekocht, met als doel de financiële markten te kalmeren en de rente verder omlaag te brengen.

Deze vier centrale banken – plus de centrale banken van Zweden en Zwitserland – hebben gezamenlijk ongeveer $15 biljoen aan bezittingen op hun balans staan, waarvan $9 biljoen in de vorm van staatsobligaties van hun eigen land. Dat is omgerekend bijna 20% van de totale staatsschuld van $46 biljoen die deze landen hebben.

central-banks-chart-2-en

Balanstotaal centrale banken is afgelopen tien jaar explosief gestegen (Bron: Credit Suisse)

central-banks-chart-1-en

Balansen centrale banken bestaan voor groot deel uit staatsobligaties (Bron: Credit Suisse)

Centrale banken als laatste redmiddel

De ECB heeft met $4,9 biljoen het grootste balanstotaal van alle centrale banken, waarvan bijna $2 biljoen uit staatsobligaties bestaat. De balans van de Federal Reserve is door verschillende rondes van monetaire verruiming opgezwollen tot een totaal van $4,47 biljoen, waarvan ongeveer 50% uit Amerikaanse staatsobligaties en nog eens 40% uit hypotheekleningen bestaat. Ook Japan heeft de spreekwoordelijke geldpers de laatste jaren in een hogere versnelling gezet, want hun balanstotaal is met $4,53 biljoen nu al groter dan dat van de Federal Reserve. En daarvan bestaat zelfs 85% uit staatsobligaties.

Het opkopen van staatsobligaties was ooit bedoeld als een tijdelijke maatregel om de financiële markten tot kalmeren te brengen, maar het instrument werkte zo goed dat alle grote centrale banken er verslaafd aan zijn geraakt. De grote vraag is hoe we nu verder moeten, want vroeg of laat zullen centrale banken hun monetaire beleid moeten normaliseren om te voorkomen dat de inflatie uit de hand loopt. Toen de Federal Reserve in 2013 haar stimuleringsprogramma afbouwde ging dat gepaard met meer volatiliteit op de financiële markten. Vooral opkomende economieën kwamen toen onder druk te staan, omdat deze erg kwetsbaar bleken voor een waardestijging van de dollar.

Volgende week staat de jaarlijkse bijeenkomst van Jackson Hole op de agenda, waar centrale bankiers en vooraanstaande economen overleg zullen voeren over de stand van de wereldeconomie en het gewenste monetaire beleid. Volgens de laatste berichtgeving zal de ECB hier geen grote beleidsverandering aankondigen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

6 gedachten over “Centrale banken financieren 20% van de staatsschulden

 • Mario8282

  Centrale banken kopen staatsschuld in. FINANCIËLE INCEST !!!

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Weimar toestanden, maar dat mag je niet zeggen omdat het strikt genomen niet precies hetzelfde is (maar in hoofdlijnen wel).

   Beantwoorden
   • Mario8282

    De “Weimar toestanden”waren echt anders. Duitsland werd gedwongen een enorm bedrag op te hoesten, een bedrag zo hoog dat nadat ze alle productie geëxporteerd hebben, moesten ze ook hun fabrieken, schepen, lokomotieven, vee e.d. ook verkopen. Er bleef niets over om het productiecyclus door te zetten. Toen is alleen maar geld zonder dekking gedrukt en men stief van honger op de straat. De komst van Adolf was goed voorbereid…
    Vandaag hebben wij een gecontroleerd financiëel speculatie circuit: alle QE’s gaan alleen naar de speculanten, geen QE cent naar de fysieke economie. Er is nooit een fabriek of een weg gebouwd met QE geld. Daarom komen er ook geen banen bij, ongeacht hoeveel miljarden QE erbij komen. Alleen de commerciële leningen aan de fysieke economie kunnen banen scheppen. Terwijl de speculanten steeds rijker worden, dit QE regime houdt nog de prijzen laag.

    Beantwoorden
 • Poppenkast

  De Centrale Banken zijn de lakeien van de politieke overheid. De politiek financiert zichzelf met de bedoeling zijn macht en dik betaalde baantjes te behouden. De geschiedenis bewijst dat het volk nooit leert van zijn domheden, want zij zijn de verliezers. De politiek, groot-kapitaal en banken hebben dan met papier, goud en zilver gekocht!

  Beantwoorden
  • Mario8282

   Het is precies andersom: de politici zijn de loopjongens van de private cenraalbankiers.

   Beantwoorden
   • Frank Knopers

    De werkelijke macht ligt denk ik niet bij politici, maar bij diegene die met veel geld die invloed kunnen uitoefenen op de publieke opinie en daarmee op het politieke debat.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders