Chili en China sluiten handelsovereenkomst

De Chinese premier Wen Jiabao en de Chileense president Sebastian Pinera hebben verder afgesproken om naast handel in goederen en diensten ook de onderlinge investeringen aan te moedigen. De Chinese premier Jiabao heeft verklaard dat de twee landen meer moeten gaan samenwerken op het gebied van mijnbouw en de ontwikkeling van de landbouw. China zal zich volgens de overeenkomst actief betrekken bij de ontwikkeling van de Chileense infrastructuur en het transportnetwerk in Chili. Daaaast zullen beide landen ook valutaswaps in werking stellen en heeft Jiabao voorgesteld om de Chinese renminbi vaker te gebruiken in onderling handelsverkeer.

Naast economische samenwerking willen China en Chili ook op het gebied van zeevaart, ruimtevaart en seismologie de handen ineen slaan, zo lezen we op Xinhuanet. Daaaast moeten ook de banden tussen de verschillende culturen aangehaald worden, door toerisme en uitwisselingsprogramma's tussen de twee landen te bevorderen. De Chinese premier gaf aan dat het intensiever met Chili wil samenwerken om op die manier de relatie met het Zuid-Amerikaanse gemeenschap te versterken. De Chileense president Pinera verklaarde dat beide landen sinds de totstandkoming van een diplomatieke relatie een goede samenwerking hebben gehad en de economische ontwikkeling van Chili heeft bevorderd. Ook maakte hij bekend dat hij Chinese bedrijven wil stimuleren om in zijn land te investeren.

De Chinese premier Wen Jiabao beëindigde in Chili zijn reis door Zuid-Amerika, waarin hij ook landen als Argentinië, Brazilië en Uruguay bezocht. Vorige week leverde deze trip een overeenkomst met Brazilië op, waarover we afgelopen weekend al het nodige schreven. Deze ontwikkelingen passen in het grotere plaatje, waarin China diversificatie zoekt om haar afhankelijkheid van de Amerikaanse economie (en de Amerikaanse dollar) te verkleinen. Ook speelt China in op de toekomstige behoefte aan grondstoffen, die ht nodig heeft voor de ontwikkeling van haar eigen economie en voor de exportindustrie.

Wen Jiabao (links) bereikt handelsakkoord met Sebastian Pinera (rechts)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *