De uitspraken van de Chinese premier zorgden na wekenlang negatief Europees nieuws voor opluchting op de Europese markten. De euro steeg als gevolg op het nieuws ten opzichte van andere valuta zoals de dollar en de yen. 
“China is een lange termijn investeerder in Europese staatsobligaties” zei Jiabao tijdens een persconferentie in Hongarije. Wen Jiabao voegde het volgende hieraan toe: ”Afgelopen jaren hebben we ons bezit van staatobligaties sterk laten toenemen. We zullen de euro en Europa consequent blijven ondersteunen.” 
De uitspraken van Wen Jiabao kunnen gezien worden als vervolg op de eerder ingezette lijn waarbij China probeert om haar enorme valutareserve te diversifiëren. Bovendien is China niet gebaat bij een escalatie van de Europese schuldencrisis. 
Zoals in de onderstaande aflevering van het programma Inside Story van Al Jazeera duidelijk wordt, is Europa inmiddels de grootste handelspartner van China. China houdt haar eigen economie in feite draaiende door haar belangrijkste handelspartner financieel te blijven ondersteunen. De jaarlijkse handel tussen China en Europa heeft inmiddels een waarde van $573 miljard bereikt; een faillissement binnen de eurozone heeft dan ook verregaande economische gevolgen voor China.