China leent miljarden uit aan Turkije

De economische crisis in Turkije weerhoudt China er niet van miljarden te investeren. Zo heeft Turkije vorige maand een lening van $3,6 miljard afgesloten via de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), bedoeld voor de verbetering van de infrastructuur van het land. Daarnaast verstrekte de bank nog een lening van $2,7 miljard voor de aanleg van een nieuwe brug en een snelweg in Turkije.

Met deze investeringen laat China zien dat ze veel belang heeft bij de ontwikkeling van de Turkse economie. De woordvoerster van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat, door afgelopen vrijdag in een persconferentie te benadrukken dat er grote financiële en economische belangen zijn tussen beide landen en dat de overheid alle relevante gezamenlijke projecten zal steunen.

Zijderoute

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yiu sprak afgelopen zaterdag telefonisch met zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu. Tijdens dit gesprek zij de Turkse minister dat hij de strategische samenwerking met China wil versterken op basis van wederzijdse belangen. Daarin noemde hij expliciet het Chinese ‘One Belt One Road’ project, dat ook wel de nieuwe Zijderoute wordt genoemd.

Vanaf 2013 is China veel meer gaan investeren in de ontwikkeling van de infrastructuur in Turkije en in verschillende Balkanlanden, bijvoorbeeld in spoorlijnen en snelwegen. Deze projecten moeten de handel op het Euraziatische continent verbeteren en dragen bij aan de Chinese ambitie om oude handelsroutes naar Europa en het Midden-Oosten nieuw leven in te blazen.

De Turkse president Erdogan reisde eind juli nog af naar Johannesburg voor een ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping. Dat gebeurde tijdens het topoverleg van de BRICS-landen in Zuid-Afrika. Tijdens deze bijeenkomst noemde Xi Jinping de belangrijke positie van Turkije in het ‘One Belt One Road’ programma.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo