Op de website www.miningweekly.com werd gemeld dat China haar goudreserves wel eens boven het niveau van de huidige grootste opslagplaats voor fysiek goud zou kunnen laten stijgen. Momenteel is  Fort Knox in de Verenigde Staten met meer dan 8.100 ton de grootste opslagplaats voor fysiek goud in de wereld. China heeft daarentegen maar iets meer dan 1.050 ton goud in de reserves. De waarde van dit goud bedraagt ongeveer 45 miljard dollar en is maar een fractie van de totale Chinese reserves van 2,8 biljoen dollar. 

 

Meerdere Chinese officials hebben voorgesteld dat China haar reserves naar 10.000 ton goud moet vergroten. Dit zou betekenen dat China meer goudreserves zou hebben dan Fort Knox momenteel in opslag heeft. De goudmarkt heeft een jaarlijkse productie van 2.500 ton en logischerwijs zou een Chinese accumulatie van goud een sterk stuwend effect op de goudprijs hebben.

 

“China gaat waarschijnlijk op korte termijn grote hoeveelheden goud kopen maar zal dit pas over twee a drie jaar melden” zo stelde econoom David Hale. Toen in april 2009 naar buiten kwam dat China haar goudreserves van 600 ton naar 1000 ton had verhoogd waren de goud aankopen ook in voorgaande jaren gedaan. David Hale denkt dat de kans groot is dat China de komende 5 jaar goud gaat kopen en verwacht daarom dat de goudprijs zal gaan stijgen. 

 

Zoals we eerder berichtte koopt ook de private Chinese sector steeds meer goud. Dit betekent dat de Chinese goud consumptie steeds dichter bij het niveau van India komt, dat op het moment de grootste goud consument ter werekd is. 

 

Bron: China may increase gold reserves beyond ‘Fort Knox’ level  http://www.miningweekly.com/article/david-hale-2011-02-09