Het aantal slechte leningen op de balans van Chinese banken is de afgelopen jaren explosief toegenomen, zo blijkt uit een nieuw rapport van de Australische centrale bank. Sinds 2010 groeide het totaalbedrag aan slechte leningen namelijk van 400 miljard naar meer dan 1,2 biljoen yuan. Ook valt op dat het bedrag aan slechte leningen steeds sneller lijkt toe te nemen.

Men spreekt van een slechte lening als er een betalingsachterstand is van meer dan 90 dagen en als er een verhoogd risico is dat de schuld niet volledig afgelost zal worden. De schrikbarende toename van het aantal slechte leningen in China is het gevolg van een zwakkere groei van de wereldeconomie. Veel bedrijven in China zijn met schulden gefinancierd en zijn in de problemen gekomen door vraaguitval in binnen- en buitenland.

china-npl-rising

Schrikbarende toename slechte leningen in China (Bron: RBA)

Groeivertraging China

Vooral de zware industrie in China heeft te maken met overcapaciteit, waardoor fabrieken maar op halve kracht kunnen draaien. Daardoor komt er te weinig geld binnen om alle schuldeisers te kunnen betalen. Het is onvermijdelijk dat er vroeg of laat een afschrijving plaats moet vinden op deze slechte leningen.

stock-down-chinaChinese bedrijven hebben niet alleen meer moeite om hun leningen te betalen, ook moeten ze steeds langer wachten voordat facturen betaald worden. Gemiddeld duurt het nu 83 dagen voordat facturen betaald worden. Ter vergelijking, in 2005 werden rekeningen gemiddeld binnen 50 dagen voldaan.

Ook in China begint men de negatieve effecten te zien van een op schuld gedreven economische groei. Het is wachten tot de centrale bank ingrijpt en slechte leningen van Chinese banken overneemt, net zoals dat in 2005 en in 2008 gebeurde.