Chinese banken zien toename slechte leningen

Het totale bedrag aan slechte leningen op de balans van Chinese banken is in de eerste helft van dit jaar met 35,7% toegenomen, zo verklaarde de Chinese toezichthouder voor de bankensector. Shang Fulin, hoofd van de China Banking Regulatory Commission (CBRC) zei afgelopen week tijdens een interne bijeenkomst dat het totaal aan ‘non performing loans’ op de balans van Chinese banken met 322,2 miljard yuan was toegenomen tot een totaal van 1,8 biljoen yuan (omgerekend €265,5 miljard). Ook daalde de winstgevendheid van de banken in de eerste helft van dit jaar met 13 procentpunt ten opzichte van een jaar geleden.

Groeivertraging

Non performing loans zijn leningen met een betalingsachterstand waarbij banken het risico lopen dat niet het volledige bedrag wordt terugbetaald. Omdat de Chinese economie minder hard groeit dan in voorgaande jaren komen steeds meer Chinese huishoudens en bedrijven in betalingsproblemen. “In de ruimere context van de groeivertraging van de Chinese economie beginnen de risico’s van kredieten voor de bankensector zichtbaar te worden. Een lagere winst voor banken verlaagt het rendement voor de aandeelhouders en verzwakt de capaciteit van banken om risico’s af te dekken en nieuwe kredieten te verstrekken”, aldus Shang.

dajoi-vague-private-debt-to-gdp

Private schulden in China zijn explosief gestegen

De totale omvang van het probleem is nog niet zo groot, maar de ontwikkeling van de laatste maanden is wel zorgelijk te noemen. Het aandeel non performing loans op de balans van Chinese banken groeide van het begin 2015 tot halverwege dit jaar met 0,22 procentpunt naar 1,82%. Een toename in het aantal wanbetalingen gaat hand in hand met een afnemende economische groei. Doordat de private schulden minder snel stijgen daalt het consumptieniveau van de Chinese huishoudens en bedrijven. In plaats van meer te lenen gaan ze meer aflossen, waardoor de geldhoeveelheid in de economie krimpt het en nog moeilijker wordt om schulden af te lossen.

Deze vorm van schulddeflatie veroorzaakte in Amerika en Europa al een grote financiële crisis, waar beide landen nog steeds niet volledig van hersteld zijn. Amerika koos de weg van stimulering, terwijl Europa het pad van bezuinigingen insloeg. In de toekomst zal ook de Chinese economie een harde landing maken, zo verwacht ook econoom Steve Keen.

bank-of-china

Chinese banken komen binnenkort met cijfers over de eerste helft van 2015

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders