Chinese beleggers verliezen vertrouwen in de beurs

Afgelopen maandag probeerde de Chinese centrale bank beleggers te sussen door meer liquiditeit in de aandelenmarkt te pompen. Ook kwam het staatspensioenfonds met de verklaring naar buiten dat ze geen aandelen meer gaat verkopen. Aanvankelijk was de reactie op het nieuws positief, want maandag sloot de Shanghai Stock Exchange nog 2,41% hoger. Maar twee dagen later nemen de zorgen van beleggers weer de overhand, want vandaag ging de Chinese beurs opnieuw hard onderuit. De index verloor 5,9% en staat op dit moment op een stand van 3.507 punten. Ter vergelijking: een maand geleden stond dezelfde index nog op ruim 5.100 punten en was er geen vuiltje aan de lucht te bekennen.

Handel in aandelen stilgelegd

De beurs van China is de afgelopen maand zo hard gedaald dat de handel in de helft van de aandelen uit de index is stilgelegd. Voor nog een kwart van alle aandelen is de handel automatisch stilgelegd, omdat de koersen te snel zakten. Dat betekent dat er woensdag slechts in een kwart van alle aandelen op de beurs gehandeld kon worden. Ook de beurs in Hong Kong, de Hang Seng index, ging woensdag hard onderuit. Gedurende de dag liep het verlies zelfs even op naar 8,6%, om uiteindelijk 5,8% lager te sluiten.

chinese-stocks-redIn China kunnen beursgenoteerde bedrijven een aanvraag doen om de handel voor een paar dagen stil te leggen, bijvoorbeeld voorafgaand aan de publicatie van belangrijk bedrijfsnieuws. Veel bedrijven die de afgelopen dagen een dergelijk verzoek hebben ingediend doen dat helemaal niet om nieuws naar buiten te brengen, maar om te voorkomen dat de waarde van het bedrijf op de beurs keldert. De hoop dat beleggers snel tot rust komen en de beurs stabiliseert is echter ver te zoeken.

De Chinese beursrally in de eerste helft van dit jaar was de grootste die het land gekend heeft in de afgelopen 25 jaar, maar de crash die erop volgde was eveneens van historische proporties. De afgelopen weken is er voor in totaal $3,4 biljoen aan beurswaarde verdampt op de Chinese aandelenmarkt. De stijging en de daling van de aandelenkoersen werd versterkt doordat veel beleggers met geleend geld in aandelen stapten.

Goldman Sachs positief

Ondanks de scherpe koersdalingen blijft Goldman Sachs positief over de Chinese aandelenmarkt. Strateeg Kinger Lau voorziet de komende maanden een stijging van 27% op de aandelenmarkt, een stijging die gedreven wordt door maatregelen van de overheid om het vertrouwen van beleggers te herstellen en door meer monetaire verruiming van de centrale bank. Volgens de strateeg van Goldman Sachs heeft de Chinese overheid nog veel ‘gereedschappen’ in handen om de markten te ondersteunen. De waarderingen van small-cap aandelen zijn volgens Lau wat aan de hoge kant, maar van overwaardering in de hele markt is nog geen sprake geweest. De gemiddelde koers/winst verhouding van Shanghai Composite Index (SCI) staat op 17, terwijl de koers/winst verhouding in 2007 nog boven de 40 stond.

trading-halt-china

Handel in de meeste Chinese aandelen is al stilgelegd

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders