Chinese beurs sluit 8,5% lager

Het lukt de Chinese autoriteiten maar niet om de paniek onder beleggers te bezweren, want de Shanghai Stock Exchange ging vandaag met 8,5% onderuit. Dat was de grootste koersdaling op de Chinese aandelenmarkt in acht jaar tijd. De handel in veel aandelen werd halverwege de handelsdag al stilgelegd, omdat de verliezen waren opgelopen tot 10%. Dat is de grens waarop de Chinese beurs de handel in het betreffende aandeel staakt. Slechts vier van de 300 aandelen in de index wist de dag positief af te sluiten.

Beleggers maken zich zorgen over een groeivertraging van de Chinese economie en over het optreden van de overheid en de centrale bank om de aandelenmarkt kunstmatig te ondersteunen. De China Securities Finance Corp, een verlengstuk van de Chinese centrale bank, heeft de afgelopen weken achter de schermen aandelen van bedrijven opgekocht om de koersdaling te remmen. Er zijn al zoveel aandelen opgekocht dat de China Securities Finance Corp inmiddels in de top 10 van grootste aandeelhouders staat van verschillende Chinese beursgenoteerde ondernemingen.

chinese-stocks-losses

Veel aandelen tikten de limiet van -10% aan (Afbeelding van Reuters)

sse-1year

Chinese beurs staat nog steeds veel hoger dan een jaar geleden (Bron: Bloomberg)

Herstelrally gebroken

Interventies door de overheid en de centrale bank wisten de crash van de Chinese aandelenmarkt te stoppen op een niveau van 3.500 punten. Dat is een daling van 32% ten opzichte van de top van de aandelenmarkt die op 12 juni bereikt werd. De afgelopen weken krabbelde de Shanghai Stock Exchange weer tot boven de 4.000 punten, maar door de koersval van vandaag is de helft van deze winst alweer verdampt.

De grote vraag is nu wat de Chinese autoriteiten gaan doen om een verdere koersdaling te stoppen. De Chinese aandelenmarkt is op dit moment zeer volatiel en de schrikt zit er bij veel beleggers goed in. De laatste jaren stroomde er al veel kapitaal weg uit China, zoals de volgende grafiek van Goldman Sachs laat zien.

china-capital-outflows

Kapitaal stroomt weg uit China

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders