Chinese kredietbeoordelaar verlaagt Amerikaanse kredietwaardigheid

Op dinsdag zette president van de VS Barack Obama zijn handtekening onder het akkoord om het Amerikaanse schuldplafond te verhogen. Hiermee voorkwam de Amerikaanse overheid dat zij met ingang van woensdag niet meer aan haar betalingsverplichtingen zou kunnen voldoen. Het schuldplafond zal met minstens $2,1 biljoen worden verhoogd.
In een verklaring zei Dagong dat de verhoging van het Amerikaanse schuldplafond geen oplossing is voor het onderliggende schuldprobleem van de VS. Volgens Dagong verandert de verhoging van het schuldplafond niets aan het feit dat de groei van de Amerikaanse staatsschuld de economische groei en de belastinginkomsten overtreft. 
Het schuldplafond heeft de VS tijdelijk behoedt voor een faillissement maar verandert niets aan de solvabiliteit van de VS en de groeiende schuldenlast. Daaaast sprak Dagong de verwachting uit dat de totale Amerikaanse uitstaande schulden aan het eind van 2012 groter zullen zijn dan het Amerikaanse Bruto Binnenlands Product (BBP). Door afwaardering krijgen de VS van Dagong dezelfde kredietwaardigheid als Spanje, Estland en Zuid-Afrika.
De Westerse kredietbeoordelaars Moody’s en Fitch zagen in de verhoging van het schuldplafond juist een bevestiging van de hoogste AAA kredietwaardigheid van de VS. In aanloop naar het akkoord hadden deze kredietbeoordelaars gedreigd met een verlaging. Met het akkoord is in hun ogen het risico op een faillissement miniem geworden. Wel zeiden beide kredietbeoordelaars dat de vooruitzichten voor de VS negatief zijn. 
Het is nu wachten op de kredietbeoordeling van de laatste grote kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. S&P is de afgelopen tijd relatief strenger geweest dan de Amerikaanse collega’s en dreigde dat indien de Amerikaanse leiders niet met serieuze bezuinigingen zouden komen de kredietwaardigheid van de VS in oktober verlaagd zou kunnen worden. De bezuinigingen van $2,1 biljoen uit het schuldakkoord is ongeveer de helft van het bedrag dat S&P nodig achtte om de AAA rating van de VS te handhaven. De vraag is of S&P zich aan haar woord gaat houden. Zoals directeur Mohamed El-Erian van het grootste obligatiefonds ter wereld PIMCO stelde zal S&P momenteel onder enorme druk staan om de Amerikaanse kredietwaardigheid niet te verlagen.
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders