De waarschuwing werd door Al Jazeera zaterdagochtend opgetekend. De waarschuwing van de voorzitter van Dagong, Guan Jianzhong, kwam na wederom een onrustige week op financiële markten. Kredietbeoordelaar Dagong heeft al langere tijd een negatief vooruitzicht voor de kredietwaardigheid van de VS. Ze waren ook de eerste kredietbeoordelaar die, inmiddels een jaar geleden, de kredietwaardigheid van de VS verlaagde van AA naar A+. In augustus verlaagde ze opnieuw de kredietwaardigheid van de VS van A+ naar A. Enkele dagen later volgde Standard & Poor’s als eerste “Westerse” kredietbeoordelaar. Dit gebeurde nadat veel politiek gesteggel tussen Democraten en Republikeinen over de verhoging van het Amerikaanse schuldplafond er bijna toe had geleid dat de VS niet meer aan hun betalingsverplichting had kunnen voldoen.

“Amerika vertelt de hele wereld dat ze een triple A rating hebben en dat er geen enkele sprake is van enig risico. Natuurlijk beschermen ze hun eigen belangen, hun staatsbelangen. De manier waarop ze krediet beoordelen is echter problematisch geworden.

De instrumenten die ze [de VS] tot hun beschikking hebben zijn niet effectief, er is daarom maar één uitweg voor de VS en dat is het depreciëren van de dollar, door middel van het aanzetten van de geldpers. Dat zal het echter allemaal nog erger maken, dit heeft grote effecten op hun staatsschuld en de vooruitzichten voor hun schuld. Het algehele vermogen van de VS om hun schuld terug te betalen neemt hierdoor sterk af.

We volgen de ontwikkelingen van dichtbij. Eerst moeten we kijken naar de economische groei van de VS voor dit jaar en de aankomende jaren. Als in 2012 de prognoses niet goed zijn of met andere woorden, dat de manieren waarop de VS aan geld kan komen en de staat van de staatsschuld er slecht voor staan zullen we de kredietwaardigheid van de VS wederom verlagen”. Zei Guan Jianzhong in het interview met Al Jazeera.

China is de grootste buitenlandse koper van Amerikaanse staatsobligaties, al neemt de koopzucht het afgelopen jaar sterk af. Sinds het Amerikaanse schuldplafond debacle van afgelopen zomer roept China steeds vaker dat de VS verslaafd is aan schuld en dat indien de VS boven hun stand blijven leven dit zal leiden tot nog meer wereldwijde financiële onrust.

Dagong is opgericht door de Chinese overheid en de People’s Bank of China, de Chinese centrale bank. De uitspraken en kredietbeoordelingen van Dagong moeten daarom met een korrel zout worden genomen. De Amerikanen erkennen de kredietbeoordelingen van Dagong niet. De Amerikaanse overheid stelt dat zij de gebruikte methoden en cijfers niet kunnen controleren.  Hier is natuurlijk iets voor te zeggen. Al zou het woord controleren in deze zin op twee hele verschillende manieren kunnen worden geïnterpreteerd.

Kijk hieronder het interview van Al Jazeera met Guan Jianzhong.