De goudprijs is sinds het record van $1,431.95 per troy ounce in december deze week teruggezakt naar een prijs van rond de $1,360. Aanleiding is het optimistische sentiment over groei van de Amerikaanse economie. Dit heeft volgens de Financial Times de aandacht van Westerse beleggers ten gunste van andere investeringen bij goud weggetrokken.

 

De Chinese vraag is daarentegen sinds het begin van het jaar sterk gegroeid. Handelaren stellen dat de vraag sinds kerst met 30%-50% is gestegen. Er wordt een premie van meer dan $3 per troy ounce boven de marktprijs betaald, het hoogste niveau sinds 2008. Dit duidt op een sterke krapte binnen de goudmarkt. Deze Chinese vraag heeft de val van de goudprijs gestut. Een handelaar uit Hong Kong gaf aan dat we een gebalanceerde situatie hebben met de ene kant van de wereld het Westen die goud verkoopt en de andere kant van de wereld de Azië die het goud graag opkoopt. 

 

De Aziatische vraag lijkt de komende tijd sterk te blijven. Volgens de Financial Times zien Chinezen en Indiërs goud als een manier om hun welvaart te beschermen. De Chinese overheid moedigt Chinezen echter aan om goud te kopen. China ziet goud als de valuta van de toekomst.

 

Bron: http://ausbullion.blogspot.com/2011/01/gold-prices-buoyed-by-china-demand.html