CPB: Reële huizenprijzen kunnen 36% dalen

Het CPB schrijft in haar rapport dat de reële huizenprijzen na een estige financiële crisis met 36 procent daalt. Vanaf de top tot het dal duurt gemiddeld zes jaar, zo bleek eerder uit onderzoek van Reinhart en Rogoff naar vijftien verschillende crises in onder meer Zweden, Noorwegen, Finland, Spanje, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Het onderzoek liet ook zien dat er geen verschil zit in de duur en de diepte van een economische crisis tussen opkomende en ontwikkelde economieen.

De onderzoekers van het Centraal Planburuea sluiten zich aan bij de conclusies van Reinhart en Rogoff. Na 4,5 jaar van dalende huizenprijzen hebben we een reële daling van 23% achter de rug. Daarmee lopen we in de pas met het gemiddelde verloop van andere crises uit het recente verleden. Het CPB verwacht dat de prijzen ook in 2013 en 2014 nog zullen blijven dalen. Opmerkelijk is de uitspraak van directeur Coen Teulings van het CPB, want hij zei gisteren nog dat de huizenprijzen in Nederland aan het uitbodemen zijn. Hij formuleerde zijn woorden nogal vaag en weinig overtuigend.

Het CPB verwacht dat de daling van de huizenprijzen direct impact zal hebben op de consumentenbestedingen. Het consumentenvertrouwen is sinds 2008 in Nederland veel harder omlaag gegaan dan in omliggende landen. De hoge private schulden in de vorm van hypotheken zijn hier voor een belangrijk gedeelte debet aan. Alleen in Griekenland is het consumentenvertrouwen harder onderuit gegaan, aldus het CPB.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Problematische huizenmarkt drukt op Nederlandse economie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.