Dagelijkse kost 13 juli 2012

Nieuws uit Nederland

SNS Reaal onderzoekt rigoureuze ingrepen
Dat het met SNS Reaal al geruime tijd niet goed gaat is bekend. De bank kampt met hoge afschrijvingen op de vastgoedbeleggingen en kwam in 2009 kapitaal tekort waaa de Nederlandse belastingbetaler de portemonnee trok: €848 miljoen werd in de bank gepompt. Dat belastinggeld moet volgend jaar terugbetaald worden maar het ziet er naar uit dat dit niet gaat lukken. Omdat de bank €35 miljard spaargeld herbergt, spaargeld dat via het depositogarantiestelsel wordt gegarandeerd door de collega systeembanken, hebben die collega's aangedrongen op preventieve noodscenario's. Naar nu blijkt heeft SNS Reaal Goldman Sachs ingeschakeld om te onderzoeken wat de bank nog kan doen om te kunnen overleven. Goldman gaat de interesse in de markt peilen voor de verkoop van SNS-onderdelen. Het ministerie van Financiën heeft de concurrent van Goldman ingeschakeld. Morgan Stanley inventariseert de mogelijkheden voor de Staat indien de staatssteun niet terugbetaald kan worden.

Onder het mom “als het kalf aan het spartelen en aan het verdrinken is, dan gooit men water in de put” paste de analisten van Rabobank het koersdoel van SNS naar beneden bij; van €1 naar €0,50. De Belgische bank KBC ziet het kalf het droge bereiken maar heroverweegt wel of dat kalf een koersdoel van €4 verdient. De koers van SNS daalde vrijdagochtend met zo'n 20%:

 • Goldman adviseert SNS Reaal over rigoureuze ingrepen toekomst (FD)

Dat kon er ook nog wel bij
Een begrijpelijke titel van onze SNS-correspondent..

Vrijdag de 13e, plurkenweer, en ook nog eens Italië in rating verlaagd door Moody. Konden ze daar nou niet even mee wachten? De rating is van A3 naar Baa2 gegaan met “negative outlook”. Vanaf 2002 tot een jaar geleden was dat nog AA2 hetgeen ook weer wat zegt over ratings en de agencies.

Bij het scheiden van de markt stond de index van 10 jaar Italië op 5.9% ofwel 422 basispunten boven Nederland. In 2007 was dat nog 16bp (grafiek). Het kan verkeren. Naast de absolute en relatieve hoogte van de Italiaanse staatsschuld is de opbouw van deze schulden een probleem. We hebben in de loop de tijd wel genoeg op deze trommel geslagen dus volstaan nu met het plaatje (bijlage). Als vooaamste reden voor de downgrading voert Moody aan dat de rente op Italiaanse schuld is gestegen. Gut, hoe zou dat nou komen? We kunnen wel zeggen dat de timing van het bericht ongelukkig is want Italië heeft vandaag een veiling van een nieuwe lening maar dat is nagenoeg iedere week zo. De nieuwe lening loopt 3 jaar, althans op papier, en zou ca 3.5Mrd moeten opleveren.


———-
Een ander bericht dat de moeite van het melden waard is komt van de Rheinische Post. We willen allereerst de krantenbezorger even in het zonnetje zetten want hij zal vast niet veel adresjes hebben en het is slecht weer, maar goed, Rheinische Post dus. Deze krant meldt dat de Troika estige tekorkomingen in het Griekse bezuinigingsplan heeft ontdekt. Van de 300 maatregelen zijn er 210 niet of niet volledig doorgevoerd. De verkoop van staatsbedrijven schiet ook niet op want heeft dit jaar ergens in de buurt van 40 miljoen opgeleverd. In de context van het Griekse budget is dat niet veel.
————
Er is niet alleen maar slecht nieuws hoor, want in de loop van de middag verwacht het KNMI opklaringen. Er worden verder geen belangrijke cijfers of bekendmakingen verwacht.

Voor de downgrade van Italië hebben we een linkje in de aanbieding:

 • Moody's downgrades Italy by two notches, might cut more (Reuters)

Overigens kwam er vanuit Duitsland een welkome steunbetuiging voor Italië. En van niemand minder dan Peter Boffinger, één van de vijf wijze economen die de Duitse regering van advies voorziet. Hij stelt: “Ik zie niet in waarom Italië 6 tot 6,5 procent rente moet betalen met een overheidstekort van 1,7 procent, terwijl Groot-Brittannië met een tekort van 7,7 procent zijn schuld tegen 2 procent kan herfinancieren”, aldus Bofinger.

Bingo.

 • Duitse topeconoom steunt Italië (RTL-Z)

Nederland ontvangt geld om geld te lenen
Na Duitsland is Nederland toegevoegd aan het Europese rijtje van landen die geld van de markt krijgt wanneer het geld voor twee jaar leent. Het rijtje bestaat uit Duitsland en Nederland. Onze oosterburen ontvangen 0,035% rente, Nederland 0,006%. Verschil moet er natuurlijk wezen.

 • Rente op 2-jarige lening NL negatief (RTL-Z)

Kamer akkoord met steun aan het Spaanse bankwezen
De Tweede Kamer is akkoord met de miljardensteun aan het Spaanse bankwezen. Spaanse bankiers mogen geen bonussen meer krijgen en het mag niet om liquiditeitssteun gaan (alsof dat ooit een optie is geweest.. daar is de ECB namelijk voor!!). Altijd leuk zo'n politiek theater. Als het maar één reden heeft dan wordt er ter plekke een tweede bedacht..

 • De Jager: liquiditeitssteun Spaanse banken blokkeren (RTL-Z)
 • Kamer achter steun aan Spaanse banken (RTL-Z)

Vastgoedaanbieders zijn blij met de waarschuwende AFM
De kritiek vanuit de AFM op de vastgoedsector wordt warm onthaald door niemand minder dan de vastgoedsector. Via het FD:

De AFM noemt in het rapport geen namen, maar geeft wel veel voorbeelden. Zoals schuiven met geld tussen fondsen van een aanbieder terwijl de beleggers niet worden geïnformeerd, misleidende informatie, te hoge financiering en beleggingen waarbij de verhouding tussen risico en rendement zoek is. Met name aanbieders van vastgoedobligaties krijgen ervan langs. Ook blijkt dat in de praktijk de AFM over slechts 20% van de namens particulieren belegde vastgoedfondsen toezicht houdt. Dat komt onder meer door het grote aantal vrijstellingen, bijvoorbeeld van beleggingen van meer dan € 100.000 per stuk. Om de misstanden echt aan te kunnen pakken moet dat anders. Alle niet-beursgenoteerde vastgoedbeleggingen zouden onder ‘doorlopend toezicht moeten komen’.

'Niet meer dan terecht'
Forumvast, de brancheorganisatie van aanbieders van vastgoedbeleggingen, verwacht dat meer toezicht kan helpen de markt op te schonen. ‘Ik ben blij dat de AFM nu eindelijk handelend wil gaan optreden’, zegt Huib Boissevain, directeur van vastgoedfondsenaanbieder Annexum en voorzitter van Forumvast. ‘Maar het is wel een beetje laat. Door de malaise in het vastgoed zijn volgens ons de slechtere aanbieders al van de markt verdwenen.’

Een aantal andere vastgoedhandelaren annex vertegenwoordigende organen laten eenzelfde geluid horen en dat zet toch te denken: zelfreinigend vermogen komt niet vanuit de markt, het moet opgelegd worden. Vergelijk het met wielrennen. Daar zijn ook heel veel teams. Als je die de koers instuurt zonder jury en zonder dopingcontrole dan levert dat geen eerlijke competitie op. Het doorlopende toezicht van de AFM zou met deze vergelijking een jury en een dopingcontrole opleveren en dat is hard nodig. Overigens, is monetaire doping dan weer een zaak van de centrale bank. Gekscherend zou je die dan moeten typeren als de bedrijfsarts vanuit overheidswege..

 • Vastgoedaanbieders: ‘Blij dat de AFM nu eindelijk gaat optreden’ (FD)

Klaas Knot: rente kan omlaag indien nodig
Vorige week schreef ik voorafgaand aan het rentebesluit dat ik geen renteverlaging verwachtte en daarmee kreeg ik hartstikke ongelijk. De markt had het beter gezien. Nu kan dat natuurlijk een keer gebeuren, maar mijn gedachte erbij was dat de ECB niet de politiek moest belonen voor het akkoord dat zij bereikt hadden het weekend ervoor. De politiek wil wel vaker cadeautjes en dat verdienen zij m.i. niet. Vandaar dat ik niet veel in een renteverlaging zag. Sowieso is scepsis over de heilzame werking van die renteverlaging op zijn plaats: een schuldencrisis gaat men echt niet oplossen met een lagere rente (denk: Japan).

Dat gezegd hebbende begrijp ik de motivering van de ECB wel: zowel groei als ook krimp zijn afwezig en om verdere krimp te voorkomen heeft de ECB het rentetarief verlaagt en de depositorente op nul gezet. Daarbij moet aangetekend worden dat omdat de LTROs een variabele rente hanteren waardoor de rente voor de driejarige liquiditeitssteun in prijs is verlaagd. Daarbij komt ook nog eens dat de onderpanden anders georganiseerd worden zodat het voor kleinere banken makkelijker wordt om geld te lenen bij de ECB. De reden van al deze aanpassingen? De kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf moet op peil gehouden worden zodat de bron van economische groei en Europese werkgelegenheid niet de das om wordt gedaan. En daar valt iets voor te zeggen, ook al lost men het schuldenprobleem van overheden er niet mee op. Dat kan alleen gebeuren wanneer de politiek hun perma-gat in hun hand gaan dichten.

Opmerkelijk vond ik het eerlijke antwoord van Mario Draghi op één van de vragen die hij kreeg bij de toelichting van de beleidswijzigingen. Hij erkent namelijk de reële negatieve rente (de strafkorting voor spaarders): “The answer is basically that we should not forget that nominal rates are very, very low; real rates are negative [..].

Als ik de signalen die ECB-bestuurders afgeven moet interpreteren – en dat heeft ook betrekking op de uitspraak van Klaas Knot die tegen de Financial Times Deutschland stelde dat de rente nog wel een keer omlaag kan – dan stellen de centrale bankiers dat de ECB nog drie rentekogels in het pistool heeft en dat zij bereid is om die te gebruiken indien nodig. En dat is heel wat anders dan in de VS en Groot-Brittannië. Daar zijn die kogels al verbruikt en hebben doel gemist..

 • Knot sluit verdere renteverlaging niet uit (FD)
 • Draghi keeps door open to further ECB rate cuts (Reuters)

In ander nieuws:

Nieuwe Vestia of canard?

 • Overheidsbedrijf verliest 209 miljoen door riskante financiële producten (Volkskrant)
 • Nutsbedrijf woedend over derivatenverhaal (RTL-Z)

Een open deur..

 • Lage euro is stevige stimulans voor export (FD)

Van de wisselkoers van de euro heb ik er nog maar even grafiek bijgezocht. Zo zwak is de euro nou ook weer niet. Tenminste uitgezet tegen dollars dan. Als we de euro uitzetten tegen een troy ounce goud dan zien we natuurlijk een heel ander beeld..

Zucht..

 • Griekenland kwam niet alle afspraken na (RTL-Z)
 • Griekse werkloosheid naar 22,5 procent (NU.nl)

Wanbestuur Laurentius leidt tot opstappen van Raad van Commissarissen..

 • Commissarissen corporatie Laurentius stappen op (NU.nl)

Franse socialisten schieten zichzelf in de voeten. Quote:

“We hebben de hoogste arbeidskosten in Europa”, zegt Peugeot chief executive Philippe Varin vrijdag in een interview met de Franse radiozender RTL. “In Frankrijk moeten we de kosten op arbeid enorm verlagen”, voegt hij eraan toe.

Officials van de Franse overheid gaven donderdag naar aanleiding van de aangekondigde ontslagen bij Peugeot aan dat het van plan is de autoindustrie te zullen ondersteunen. Welke maatregelen dit zijn, is nog niet bekend.

 • Peugeot vraagt Franse overheid om verlaging arbeidskosten (RTL-Z)

Coé van Zeijl is bezuinigingsmoe. De lezers op IEX zijn Coé-moe. Zie de comments want die zijn nogal hard..

 • Bezuinigingsmoe (Coé van Zeijl; IEX)

Nieuws uit buitenlandse media

Libor..
Potentiële omvang van boetes en schadeclaims? $22 miljard. Althans, dat is berekend op basis van een 'natte-vingerwerk-berekening' van Morgan Stanley. Die berekening met toelichting kunt u terugvinden bij FT Alphaville. Daar wordt terecht benadrukt dat het om natte vinger werk gaat..

 • 'Schade Liborgate tot $22 mrd' (FD)
 • Some more big scary Libor risk numbers to digest (FT Alphaville)

En er zijn meer berichten over Libor. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen..

 • Geithner pressed British regulators in 2008 on Libor (Reuters)
 • US Attoeys General Jump On The Lieborgate Bandwagon; 900,000+ Lawsuits To Follow, And What Happens Next? (Zero Hedge)
 • So How Much Did the Banksters Make on Libor-Related Ill-Gotten Gains? (Naked Capitalism)

Waar zouden we zijn zonder Goldman Sachs?
Het nieuws is 'traag' deze week. Er gebeurt van alles hoor maar het er is niet veel spannends aan de hand of we wisten er al vanaf of het is een vervolg op oud nieuws of het is ronduit geneuzel in de marge. En gedurende komkommertijd is er Goldman Sachs die voor het gemak eens alle Europese afkortingen en programma's op een rij zet. Dat levert een prachtig naslagwerkje op om de betekenis van alle termen in na te zoeken. Van EFSF tot aan de 'Four President's Report', de onzalige Europese tussenstand van financieel leed samengevat:

 • Dummies Guide To Europe's Ever-Increasing Jumble Of Acronyms (Zero Hedge)

Ook leuk: Zero Hedge blikt vooruit. De monetaire grootheid M2 nadert de $10 biljoen en dat ziet er op de grafiek als volgt uit:

 • Bron: $10 Billion Away From $10 Trillion (Zero Hedge)

Cartoons!

In ander nieuws:

Wells Fargo schikt in discriminatiezaak..

 • Wells Fargo to pay $175 million to settle bias allegations (Philadelphia Inquirer)
 • Weer megaschikking discriminatiezaak bank VS (RTL-Z)

Tot slot.
Hoe ver gaat de mens? Wat mij betreft een illustratie waarom de typering van de mens als 'rationele agent' in de prullenbak kan..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.