Dagelijkse kost 19 september 2012

Nieuws uit Nederland

Prinsjesdag: iedereen levert in
Dinsdagavond keek ik even naar de teletekst van onze zuiderburen die in een tekstje de troonrede typeerde. “Beatrix: offer van iedereen”, luidde de kop. Eén woord in het bericht zette mij wel even aan het denken want de Belgen refereerden aan de Nederlandse overheidsbegroting als de miljoenennota. Miljoenen, dacht ik? Misschien moeten we die koosnaam eens wijzigen want we hebben het tegenwoordig toch echt over honderden miljarden. Geef toe, de “miljardennota” klinkt toch niet onaardig.

Via de speciale website prinsjesdag2012.nl van de Rijksoverheid, een overzicht van de kegegevens:

Een greep uit enkele media:

  • Nieuwe lastenstijging bedrijven dreigt (FD)
  • Troonrede 2012: Koningin pleit voor veerkracht in economisch moeilijke tijden (Volkskrant)
  • Begroting in beton gegoten (FD)

Island Blues
Van onze SNS-correspondent..

Er is niet zo heel veel nieuws dat obligaties raakt. Australië's AAA rating wordt door S&P opnieuw bevestigd, maar het zal in uw portefeuille waarschijnlijk niet bulken van Australische belangen nemen we aan. Verder is er nog een IMF rapport opgedoken waaruit blijkt dat het fonds de ingewikkelde en langzame besluitvorming binnen Europa aangaande steun aan perifere landen zeer bezwaarlijk vindt. Mooi, dat mogen ze vinden en daar hebben ze wel gelijk aan ook. Belangrijker is dat het IMF schrijft dat “Private investors and banks should shoulder their share of losses to ease the debt burden of govements facing bankrupcy.”  Het IMF ziet afstempelen/afschrijven van schulden als een belangrijke manier om  de overheidsfinanciën duurzaam te maken, speciaal in Ierland en Griekenland. Wacht even, was die Griekse schuld niet al afgestempeld?

Jin Naisong werkt op de Chinese Academy for Inteational Trade (onderdeel van het ministerie van handel). We vinden niet zo heel veel informatie over hem dus we weten niet of het een Chinese variant van ons eigen blaatschaap Tofik is maar de Telegraph (of all papers) geeft hem een podium: “China should use its power as Japan's biggest creditor with $230Bn of bonds to impose sanctions on Japan in the most effective manner and bring Tokyo's festering fiscal crisis to a head.” Ook hier geldt dat de kijkglazen in uw portefeuille waarschijnlijk weinig zicht op Japans papier geven maar mocht u toch beleggingen in Japan hebben dan kan het geen kwaad qua gewicht dicht tegen de ondergrens aan te zitten. Bij een 10 jaars rendement van 0.8% (grafiek van de laatste 10 jaar in bijlage) en een staatsschuld van 200+% zit er toch al niet veel muziek meer in, nog los van het soort muziek.

Het gaat allemaal om de 5 eilandjes en twee rotsblokken in de buurt van Taiwan onder de naam Senkaku Islands, gezamenlijk 7 vierkante kilometer en onbewoond, maar ja, toen in 1968 bleek dat er mogelijk olie in de buurt gevonden kon worden kreeg China ineens belangstelling.

Europese bankenunie
Haastige spoed is zelden goed. Dat lijkt ook voorzitter van de Europese raad van ministers van Financiën Ecofin, Jean-Claude Juncker in te zien. Via RTL-Z:

“Het is waar dat wij een bankenunie en toezicht op banken zo snel mogelijk willen instellen. Maar het is ook waar dat wij daarvoor de nodige tijd moeten nemen. Ik ben voor een goede voorbereiding, niet voor een gehaaste introductie van een bankenunie'', aldus Juncker.

Waarvan akte.

  • Juncker waarschuwt voor te snelle bankenunie (RTL-Z)

QE Japan
Nadat de centrale banken in Europa, Amerika en Groot-Brittannë zijn overgegaan tot monetaire stimuleringsmaatregelen, kiest ook de Japanse centrale bank voor méér monetaire stimulering. Eveneens via RTL-Z:

Met verrassend sterke maatregelen heeft de Japanse centrale bank besloten om zijn monetaire beleid verder te versoepelen in een poging deflatie, de sterke yen en de wereldwijd vertragende economische groei aan te pakken.

De Bank of Japan (BoJ) gaat de omvang van zijn monetaire stimuleringsprogramma met 10 biljoen yen vergroten tot 80 biljoen yen (zo'n 778 miljard euro). Ook is het programma met zes maanden verlengd tot het einde van 2013.

Het WK geldontwaarding is in volle gang.

  • Bank of Japan breidt steunprogramma uit (RTL-Z)

Nieuws uit buitenlandse media

Bloomberg: 'deposit flight' perifeer Europa zet muntunie onder druk
Bloomberg omschrijft de stille bankrun in Zuid-Europa als een vlucht van spaargelden. Via Target2 wordt deze vlucht opgevangen door de centrale banken en dat houdt de gemoederen als vanzelfsprekend bezig. Inhoudelijk blijft het artikel binnen de lijnen en valt er weinig op af te dingen.

Echter, het blijft opvallend dat er niet op eenzelfde wijze gekeken en gewezen wordt naar de problemen bij Amerikaanse grootbanken. Dat bijvoorbeeld Bank of America de kredietrisico's van haar derivatenportefeuille beschermt met de spaargelden van klanten en tevens met het Amerikaanse depositogarantiestelsel (via de FDIC). Dat is kennelijk minder estig dan de fragiele situatie in perifeer Europa.

  • Deposit Flight From Europe Banks Eroding Common Currency (Bloomberg)

Lege opslagloodsen in China en 'rehypothecation'
Het artikel dat gisteren het nodige stof deed opwaaien ging uiteraard over de lege Chinese opslagloodsen waar staal had moeten liggen maar dat er niet lag. Rehypothecation, of vertaald naar het Nederlands, het her-hypotheciseren van bezittingen is waar het allemaal omdraait. Her-hypotheciseren betekent dat verkregen onderpanden van partijen bij financiële transacties, opnieuw als onderpand ingebracht worden in andere transacties. De bezitting die als onderpand gebruikt wordt, krijgt daardoor meerdere partijen die denken dat zij het eerste recht hebben op dat onderpand indien de tegenpartij in gebreke blijft.

Indien deze her-hypothecisering wijdverspreid is dan kan vrijwel iedereen bedenken dat dit een gevaar oplevert voor de stabiliteit van het financiële stelsel. Of scherper aangezet, dit betreft een van de vele verschillende smaakjes betonrot in het fundament van de financiële wereld. codewoord. De systeemrisico's laten zich eenvoudig samenvatten: wanneer één partij failliet gaat dan kan blijken dat meerdere partijen aanspraak maken op een enkele bezitting. En dat levert deze partijen allen een probleem op.

Mike “Mish” Shedlock las gisteren ook het bericht op Reuters en Zero Hedge en benadrukt dat de proporties niet uit het oog mogen worden verloren. Het is en blijft een vraag op welke schaal 'rehypothecation' plaatsvindt en of dit een wijdverspreide praktijk is:

I fully expect stockpiles of copper to be missing as well. I am not aware of gold and silver being pledged as assets for loans.

[..] The big question is not whether it happened, but to what degree. Let's just no go overboard thinking rehypothecation is a widespread practice in every asset class around the globe, even if it's likely this is the tip of the iceberg in China.  

Hier valt wat mij betreft niets op af te dingen..

  • Rehypothecated “Ghost” Steel Pledged as Assets in China, Nowhere to be Found; Did it Ever Exist? (Mish)

Got gold? Or tungsten..
Wederom is er een goudbaar opgedoken die niet volledig van goud was, maar opgevuld bleek te zijn met wolfraam. Wolfraam heeft nagenoeg hetzelfde soortelijke gewicht als goud maar is een heel stuk goedkoper. De baar werd in New York via een gerenommeerde goudhandelaar verkocht en dat maakt de vondst extra opmerkelijk: welke aanbieder kan nog wel vertrouwd worden?

“Buyer beware” blijft ons devies.

In jewelry stores on 47th Street and Fifth Avenue the important trust between merchants has been violated. A 10-ounce gold bar costing nearly $18,000 tued out to be a counterfeit.

Lees verder (en kijk vooral naar de foto's)..

Jens Weidmann: Central Bank Action is Devil's work
Context is everything! Weidmann uit indirecte kritiek op Mario Draghi?

Jens Weidmann said that efforts by central banks to pump money into the economy reminded him of the scene in Faust, when the devil Mephistopheles, “disguised as a fool”, convinces an emperor to issue large amounts of paper money. In Goethe’s classic, the money printing solves the kingdom’s financial problems but the tale ends badly with rampant inflation.

Without specifically mentioning Mario Draghi’s bond-buying programme, he said: “If a central bank can potentially create unlimited money from nothing, how can it ensure that money is sufficiently scarce to retain its value?” He added: “Yes, this temptation certainly exists, and many in monetary history have succumbed to it,” Mr Weidmann waed.

Although the remarks were in context – Frankfurt is currently marking the 180th anniversary of the death of Goethe – they defy calls by leaders for Mr Weidmann to tone down his criticism of the ECB, particularly at a febrile moment in the crisis. The launch by Mr Draghi of an unlimited bond-buying programme has boosted both confidence and markets.

Misschien is het een stuk logischer om deze uitspraak te interpreteren als een waarschuwing aan het adres van Mervyn King, Ben Beanke en hun Japanse ambtgenoot Masaaki Shirakawa.

  • Debt crisis: central bank action is work of the devil, says Germany's Jens Weidmann (Telegraph)

In ander nieuws:

  • Obama wins right to indefinitely detain Americans under NDAA (Russia Today)
  • USAid ordered out of Moscow as Putin's protest crackdown continues (Guardian)
  • Armada of inteational naval power massing in the Gulf as Israel prepares an Iran strike (Telegraph)

Tot slot.

Benoit Mandelbrot!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo