Dagelijkse kost 2 april 2012

Nieuws uit Nederland

Graaien bij KPMG
Hilarisch en triest tegelijkertijd. De reputatie van KPMG is na dit nieuwbouw akkefietje flink besmet en dat hebben de “te dure pakken” geheel aan zichzelf te danken.

  • Omstreden kickback bij KPMG-gebouw (FD)

Hoe insolvabiliteit kan worden verhuld: Friesland Bank wordt ingelijfd door Rabobank
Friesland Bank wordt overgenomen door Rabobank en dat gebeurt om de financiële stabiliteit van het Nederlands bankwezen te borgen. Op het moment van schrijven is de persconferentie bezig en is het wachten totdat er meer details bekend worden. Mijn eerste inschatting is dat dit een noodgreep is die in het weekend door alle betrokken partijen is getroffen. Hierbij denk ik aan DNB, het kabinet van premier Rutte, het Ministerie van Financiën, de NMA, de Nederlandse Vereniging van Banken en uiteraard de Rabobank en collega grootbanken..

  • 'Rabobank redde Friesland Bank' (RTL-Z)
  • Lees ook: Friezen in handen van de boeren (FTM)

Leven op krediet is een recept voor schuldsanering
Ik quote NU.nl (en ik word opstandig..):

“De toename van het aantal schuldsaneringen is vooral te wijten aan de economische crisis. Meer bedrijven gaan failliet en steeds meer mensen verliezen hun baan”.

Uh.. wat? Houdt toch op. Dit is weer een tekstje dat afkomstig is van persdienst ANP. Zo'n bericht wordt via kranten en inteetsites de wereld ingeslingerd zonder dat iemand de inhoud controleert. En dat is kwalijk.

Kennelijk zit er bij het ANP een economisch redacteur die er een handje van heeft om oorzaak en gevolg om te draaien. Dit getuigt van een dermate permanente ontkenning, dat de desbetreffende redacteur beter kan ophouden met schrijven. Misschien is een baan in het circus een idee: daar haalt men ook de meest rare capriolen uit. 

De toename van schuldsaneringen is te wijten aan het gegeven dat mensen veel te gemakkelijk schulden hebben kunnen maken en daarmee hun te luxe leven hebben gefinancierd. Deze crisis laat zien dat dit nooit goed kan blijven gaan. De crisis als oorzaak presenteren is het omdraaien van oorzaak en gevolg.

  • Opnieuw meer schuldsaneringen (NU.nl)

In ander nieuws:

  • 'Eurocrisis is nog lang niet over' (RTL-Z)
  • 2500 minder ambtenaren in Rotterdam (NU.nl)
  • Strafproces John Deuss (FTM)

Een berichtje waar de nodige research in gaat zitten. In ieder geval erg opmerkelijk:

  • Kapitaalbuffers banken mogelijk omlaag (NU.nl)

Een voorbeeld van een compleet mislukte en bovendien volledig misplaatste 1 april grap. Wat een #FAIL @vvddenhaag. Wat mij betreft is dit liberalen onwaardig. Noem het een brevet van onvermogen..

En volgens mij nog een poging tot een 1 april grap (het staat nergens vermeld, maar ik ben sceptisch..):

  • Cyprus to give EU joualists free bank accounts (EU Observer)

Nieuws uit buitenlandse media:

Another big oops of central planning:

Stunning Finding: President's Health Law Creates $17 Trillion In Unfunded Financial Obligations

Landesbank vecht tegen Goldman Sachs en vooringenomen rechterlijke macht
Laatst schreef ik het al in het artikel “Criminogeen Wall Street”; in hetzelfde kader het volgende artikel. Quote:

“In dismissing the case, U.S. District Judge William Pauley in New York had said the allegations against Goldman and TCW were “sparse and lack particulars” and speculated on events occurring long after Davis Square closed”.

Geen enkele belegger die het nog in zijn hoofd moet halen om in de VS te investeren. Als men niet eens meer de kans krijgt om in de rechtszaal hun zaak te bepleiten (nadat zij zijn opgelicht) omdat de rechterlijke macht de bewijsvoering te algemeen vindt, tja, dan houdt het snel op. Veel duidelijker kan ik een conclusie niet formuleren: einde oefening voor buitenlandse investeerders in Amerika.

  • Goldman, Landesbank argue CDOs in US appeals court (Reuters)

Nog meer Goldman schandalen. Goldman Sachs blijkt eigenaar te zijn van Amerika's grootste advertentieboer op het gebied van zeer dubieuze prostitutie-advertenties. Voor de PR-mensen van Goldman Sachs is Damage Control een integraal onderdeel van het bedrijfsmodel. Nadat joualist Nicholas Kristof van de New York Times navraag begon te doen, heeft Goldman Sachs in allerijl haar aandeel in het bedrijf dat achter de schermen een stille vennoot bleek te zijn van deze adveretentieboer, verkocht..

  • Financers and Sex Trafficking (New York Times)
  • En via Zero Hedge: On Goldman's Fascination With Pimping And Prostitution (Zero Hedge)

De Amerikaanse democratie voorbij
Mijn broek zakt ervan af: de bizarre transformatie van de wet- en regelgeving in Amerika is er één van het stap voor stap fuseren van de gescheide machten (“trias politica”). De president krijgt dictatoriale bevoegdheden om elke crisis het hoofd te bieden. Als deze ontwikkeling in een one-liner te vatten is dan gaat mijn gedachte uit naar de volgende: “To beat North-Korea we must become as North-Korea“.

In de Huffington Post is te lezen:

“What is extraordinary about the Executive Order is that, like the NDAA, this can all be done in peacetime without any national emergency to justify it. The language of the Order does not state that all these extraordinary measures will be done in the event of “national security” or a “national emergency.” They can simply be done for “purposes of national defense,” clearly a broader remit that allows the govement to do what it wants, when it wants, how it wants, to whomever it wants, all without any judicial restraint or due process. As Orwell famously said in 1984, “War is peace. Peace is war.” This is now the reality on the ground in America”.

Enfin, u kunt het artikel en de betekenis van de laatste presidentiële executive order zelf lezen; mijn maag is inmiddels drie keer omgedraaid..

Bank of America: Too Crooked to Fail
Matt Taibbi overtreft.. Matt Taibbi. Werkelijk een “epic bash”. En ik moet eigenlijk zeggen, EPIC met hoofdletters.

Toen Taibbi over Goldman Sachs schreef, is zijn allesomvattende omschrijving van Goldman Sachs – de “great vampire squid wrapped around the face of humanity” – wereldwijd onderdeel geworden van het collectieve geheugen dat bepalend zal zijn bij het optekenen van de geschiedenisboeken.  

Taibbi overtreft zichzelf met een bloemlezing over de compleet gesjeesde bankiers van Bank of America. Deze uitgebreide opsomming is veietigend. Daar waar Goldman Sachs Amerika's grootste zakenbank is, is Bank of America de grootste retailbank van Amerika. Waar Goldman Sachs haar zakelijke klanten op alle mogelijke manieren uitkleedde en uitkleedt, zo heeft Bank of America dat gedaan met kleine particuliere klanten en loakel overheden.

Dit artikel is lang; heel erg lang. Matt Taibbi over het predikaat Too Big To Fail. Met nadruk, (vergeet de rest van de links) lees dit artikel en trek de tijd ervoor uit. Het vat alles samen wat er mis is in Amerika anno 2012. EPIC.

  • Bank of America: Too Crooked to Fail (Matt Taibbi; Rolling Stone)

Mario Draghi licht LTROs nogmaals toe
Dit is voor de liefhebbers: Mario Draghi licht opnieuw de betekenis van de LTROs toe. Dit is voor mij verplichte kost zodat ik bij blijf op het operationele beleidsinstrumentarium dat wordt ingezet door de ECB, maar ik kan me voorstellen dat het voor u gort en gort droog is..

  • Remarks at the Annual Reception of the Association of German Banks (Mario Draghi; ECB)

In datzelfde kader is de lezing met een PowerPoint presentatie van ECB bestuurslid Benoît Coeuré ook interessant. Wat nieuw voor mij was – het was nergens eerder vermeld – en ook voor u belangrijk is om in het achterhoofd te houden is dat de rente op de LTROs variabel is. Dat is nogal belangrijk want zodra de ECB inflatie ziet oplopen, dan kan zij besluiten om de rente op de LTROs te verhogen.

Uit de lezing:

“Let me develop here how exit can take place. All the ECB’s crisis-response measures involving liquidity provision over long horizons share an important feature: credit is granted at a low but adjustable rate. We have already been explicit about the fact that the exact interest rate on long-term liquidity will be determined ex post, and be equal to the average policy rate prevailing over the life of the respective open market operation. We have also given banks the option of reversing the long-term repurchase operation in advance, after one year, if the conditions that had warranted the long maturity of central bank credit are no longer in place. In any case, we can withdraw the ample liquidity created as a side effect of the long-term operation whenever the Goveing Council deems liquidity conditions are excessive in view of the outlook for price stability. All the tools necessary for large-scale liquidity withdrawal are already in place or will be readily available when needed”.

  • The monetary policy of the European Central Bank (Benoît Coeuré; ECB)

Duitse parlementaire worsteling Europese noodfonds
Een lastige kwestie: de Duitse parlementaire controle van het Europese noodfonds. We beginnen met een uitgebreide quote uit het artikel dat op Spiegel verscheen:

Until now, the Bundestag has enjoyed co-determination rights that exceed virtually every other national parliament in Europe. Representatives of all political parties decided last week that these rights should now be extended. In the future, the Bundestag will have to give its approval to nearly all measures taken within the scope of the temporary euro-zone rescue fund, the European Financial Stability Facility (EFSF).

That is, of course, how things should work in a properly functioning democracy. But the situation also requires viable procedures and effective decision-making bodies — and this is precisely where the problem lies. Veteran parliamentarians have waed that the new rules will be extremely difficult to implement, and the ECB too is alarmed. Central bank representatives have informed the German govement that the reform threatens the effectiveness of the bailout packages and shifts the onus right back to the body that was actually supposed to be relieved of this burden: the ECB's goveing council.

Vanuit een Europees democratisch oogpunt rammelt deze Duitse parlementaire bemoeienis aan alle kanten want als Duitse parlementariërs zichzelf meer bevoegdheden toedichten dan hun collega's elders in Europa, dan morrelt men aan de democratische besluitvorming. Dat is vanuit een Europees en democratisch oogpunt onverteerbaar.

Aan de andere kant levert dit sterke staaltje democratische en tegelijkertijd ondemocratische pragmatisme een situatie op die een extra slot op de deur zou kunnen vormen ten aanzien van de inzet van (nog niet reeds contant gemaakt) belastinggeld in het Europese noodfonds. Anders gezegd, zodra Europa dit geld gaat misbruiken, dan zijn de principiële Duitse parlementariërs er als de kippen bij om daar een stokje voor te stekken. Dat laatste biedt ergens een geruststellende gedachte, maar aan de andere kant levert het een situatie op die juist voorkomen moest worden: het noodfonds is er zodat het omslachtige proces van politieke besluitvorming vermeden wordt. Dat is de enige manier waarop het noodfonds in de financiële zin ook echt effectief ingezet kan worden.

De ECB wijst op dit punt en is absoluut niet blij met de Duitse gang van zaken. Dat komt omdat de Duitse politiek de hete aardappel weer dreigt terug te leggen bij de ECB omdat bij een ineffectief noodfonds iedereen naar de ECB gaat kijken om staatsobligaties op te kopen terwijl zij dat niet mag. De laatste alinea's van het artikel in Spiegel zinspeelt op het uiteindelijke resultaat:

Need for a European Solution
Indeed, a far more basic lesson can be leaed from the difficulties faced by Europe's rescue funds: Over the long term, a European problem cannot be resolved with national parliaments. “We need a rescue fund that is financed with European resources and democratically legitimized at this level,” says Green Party financial expert Gerhard Schick.

Some day in the distant future, budgetary experts at the European Parliament, or a new body representing the euro-zone countries, will most likely decide on these issues.

Deze door de politiek veroorzaakte ellende kan niet door de politiek opgelost worden. Volgens mij is dat de echte opgave: gaat men de vinger naar zichzelf nu eindelijk eens opsteken? Wanneer gaat men stellen: “Wij politici zijn de oorzaak van de problemen en derhalve staan wij een oplossing in de weg”. Europese politici moeten echt gaan oppassen voor hun eigen incompetenties want in de essentie er maar één oplossing: verbiedt grondwettelijk de uitgifte van publieke schulden. Alleen dan, kan dit netelige probleem nooit ontstaan.

Spijkers met koppen slaan!
Het volgende commentaar via Zero Hedge slaat spijkers met koppen! Elk van de kritiekpunten op de analyse van Niall Ferguson deel ik. In het verleden heb ik daar inte nogal op gehamerd: “Let op, Niall Ferguson hanteert onhoudbare veronderstellingen en als gevolg daarvan eindigt hij bij de verkeerde conclusie: deflatie”.

Ik deel de inschatting van deflatie van Ferguson totaal niet omdat mijn inziens alle  facetten van de Amerikaanse strategie om de schuldpositie  op te lossen op hyperinflatie wijzen. Dat betekent echter niet dat Niall Ferguson's analyse gemeden moet worden. Integendeel. Voor elke goed ingevoerde analist, historicus, econoom (of daaaast economische geograaf in mijn geval) draait het om de houdbaarheid van veronderstellingen die bepalend zijn voor de kwaliteit van de conclusie. Ferguson's beargumentatie is kwalitatief zeer goed waardoor niemand om hem heen kan. Dat neemt echter niet weg dat er fouten in kunnen sluipen.

Wie er schuil gaat onder het pseudoniem “Low Profile” is onbekend, maar het commentaar is kort, krachtig en vlijmscherp want het wijst de zwakke plekken aan in de analyse van Niall Ferguson.

  • Guest Post: A Postmortem Of Niall Ferguson's Otherwise Epic Lecture: Empires On The Edge Of Chaos (Zero Hedge)

Tot slot.

Via Naked Capitalism, de “anti-dote du jour” van 1 april. Ik moest heel hard lachen..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo