Dagelijkse kost 20 maart 2012

Nieuws uit Nederlandse media:

Bestuurders pensioenfondsen en derivaten
Collectieve spaarpotten, je zal er maar voor je oude dag van afhankelijk zijn. Het FD inventariseerde problemen met de derivaten bij pensioenfondsen. Wat blijkt: bestuurders snappend die financiële innovaties niet altijd even goed en als gevolg daarvan presteren enkele pensioenfondsen slechter dan nodig is. Hoe stroomt het geld? Van pensioenfonds naar het derivatenverkopende gedeelte van de financiële sector. In de pensioenreclame wordt gezegd dat Nederland “misschien wel het beste pensioenstelsel van de wereld” heeft. Dat zullen zakenbankiers breeduit grijnzend beamen!

  • Bestuurders pensioenfondsen blunderen met complexe derivaten (FD)

Financieel regionalisme..
Op de pagina met persberichten van De Nederlandse Bank lezen we:

Nederlandse verzekeraars hebben in het vierde kwartaal van 2011 blijkens gegevens van De Nederlandsche Bank de samenstelling van hun portefeuille overheidspapier verder gewijzigd, waardoor het gewicht van Nederlands papier is toegenomen tot 37%.

Verzekeraars moeten reserves aanhouden en die zitten voor een significant deel opgesloten in staatsobligaties. De verdeling van van staatsobligaties over landen is echter behoorlijk veranderd: meer Nederlands en Duits schuldpapier, en minder Frans schuldpapier. Zie de grafiek hieronder (bron: DNB). Dat betekent dat Duitsland en Nederland mede door de instroom van kapitaal van verzekeraars een lagere rente betalen (immers, het netto saldo van de vraagzijde is toegenomen) en dat het omgekeerde geldt voor Frankrijk: voor de Fransen loopt de rente iets op.

Wat voor Nederlandse financials geldt, gaat ook op voor andere landen: financials positioneren hun soeverein staatspapier met veel nadruk op het land van herkomst. Daarmee worden de Europese staatsobligaties “regionaal” verankerd via de eigen financiële industrie. Dat zou je een vorm van financieel regionalisme kunnen noemen.

FCIB-bank
Het vervolg op het artikel van gisteren in het FD. Het is een fascinerende zaak..

  • Deuss-bank met verborgen camera’s vanuit tas en bloes van Fiod-medewerkers gefilmd (FD)

Rekenfoutje CPB
Het begrotingstekort valt €600 miljoen hoger uit dan oorspronkelijk werd geraamd. Het tekort komt daarmee 0,1% hoger uit op 4,6% van het BBP. Om het tekort op 3% te krijgen moet er voor €9,6 miljard bezuinigd worden en om het tekort op 0% te krijgen is er uiteraard meer nodig..

  • Begrotingstekort valt hoger uit (NU.nl)

Het Centraal Plan Bureau wijdde er 138 pagina's aan en met véél informatie en grafieken over de overheidsbegroting, de kredietverlening, het bankwezen en Europese begrotingsregels is dit zeer de moeite waard om door te nemen:

  • Centraal Economisch Plan 2012 (CPB)

In ander nieuws:

Met name het artikel op FTM, en de onderste twee zijn leestips..

  • Brussel richt vizier op schaduwbankieren (RTL-Z)
  • Fortis beboet voor fout beleggingsadvies (NU.nl)
  • Nog 2 jaar krimp Griekse economie (NOS)
  • Ruim 36.000 Grieken frauderen met bijstand (NU.nl)
  • Het private banking model is failliet (FTM)
  • Werkgelegenheid uitzendkrachten daalt verder (RTL-Z)
  • Top LeasePlan levert gedwongen bonus in (RTL-Z)
  • Veietigende biografie over Neelie Kroes (Reformatorisch Dagblad)
  • ‘Machtige personen nemen verkeerde beslissingen’ (Managers Online)

Nieuws uit buitenlandse media

Goudpuzzels
Bij VOXEU had ik eerlijk gezegd geen goud gerelateerde studies of columns verwacht. Het platform voor economen van importantie waaronder Carmen Reinhart, Willem Buiter, Olivier Blanchard (auteur van de boeken macro-economie op de UU en Erasmus) en Barry Eichengreen zijn niet onverdeeld voorstanders van goud. Desalniettemin is het ook voor hen zaak om naar goud te kijken. Kennelijk beter laat dan nooit een inventarisatie over de wisselingen in de monetaire goudreserves van OECD-landen en opkomende economieën.

  • Central banks and gold puzzles (VOXEU)

Brazilië laat tanden zien
Dat de Braziliaanse minister van Financiën Guido Mantega met een zekere regelmaat wijst op een uit de hand lopende valuta-oorlog is bekend. Dat Brazilië in tegenstelling tot de Amerikaanse autoriteiten anders omgaan met milieuvervuiling door de olie-industrie blijkt uit het bericht van de Financial Times gisteren. Brazilië heeft de paspoorten van 17 bestuurders van Chevron en Transocean ingevorderd. De reden? Een olielek op de bodem van de oceaan. De bedrijven worden aangeklaagd voor $20 miljard. Dat is geen kattenpis.

London trader @ King World News
De Londense trader die Eric King met enige regelmaat interviewt weet telkens iets nieuws te vertellen over de ontwikkelingen op goudmarkt in London. Intrigerend, want er is bar weinig te vinden over de Londense LBMA. Het is nogal een “in-crowd” waar buitenstaanders weinig inzicht in kunnen krijgen. Overigens, we houden ons zoals altijd aanbevolen indien u meer weet.

De Londense trader neemt de recente ontwikkelingen door en de strekking is eenvoudig: de kopers van fysiek goud domineren de spotmarkt daar waar fysiek goud daadwerkelijk gekocht wordt. Misschien wel interessanter; hij gaat ook in op de 'randzaken' van de papieren posities. Wederom een spannend interview met de meest recente ontwikkelingen waaronder de “dump” van 600 ton papier goud in slechts vier uur tijd.. Tja, en dat is waarom wij benadrukken dat het om fysiek goud gaat, niet om de papieren claims voor een snelle papieren winst. Eric King's “London trader”:

  • London Trader – Sovereign Gold Buyers to Raise Their Bids (King World News)

Via de nieuwsbrief van Ed Steer overigens deze mooie grafiek van Casey Research. Welke prijs heeft een troy ounce goud indien de dollar geheel of gedeeltelijk wordt gedekt door goud:

En omdat de cartoon (via Ed Steer) ook erg geestig is:

Stadsgeografie!
Het leukste vak dat ik in mijn eerste studiejaar kreeg: stadsgeografie van professor van Weesep. Het onderstaande artikel kunt u in dat kader plaatsen.. het onderwerp blijft boeien!

  • Off-ramp: How demolishing freeways is reviving American cities (Grist)

Olie
Een goede analyse van Izabella Kaminska over de recente ontwikkelingen in de oliemarkt: Saoedi-Arabië levert behoorlijk veel méér olie aan de VS dan tot voor kort. Dat levert vragen op gezien de steeds hogere olieprijs. Nog veel interessanter zijn de reacties omdat Kaminska de analyses van Chris Cook (via Naked Capitalism) las, die gebruikte voor de analyse en hij in discussie gaat met andere lezers. De titel van de analyse is veelzeggend: het enigma van de Saoedische olieverkopen..

Geopolitiek

  • Russia Is Reportedly Sending 20,000 To 25,000 Troops To Its Southe Regions (Business Insider)
  • ABC Reports Russian Troops Have Arrived In Syria, Russia Denies (Zero Hedge)
  • Treasury issues subpoenas in investigation into funding for pro-MEK lobby campaign (Yahoo!)

Bedrijfsstrategie
Mijn oorspronkelijke specialisme betreft de reële economie (en dat vakgebied is stiekem véél interessanter dan menigeen denkt). Eén van de meest fascinerende onderwerpen gaat in op bedrijfsstrategieën en hoe die in de praktijk werken of juist niet werken. Vanuit dat oogpunt is Apple een ongelooflijk intrigerend verhaal omdat het bedrijf van een grote computerboer een transitie heeft ondergaan. Naast computers is Apple uitgegroeid tot één van de marktleiders in de mobiele telefonie. In de periode 2006-2007 werd met veel interesse uitgekeken naar de komst van de I-Phone en de concurrentiestrijd die Apple met het Finse Nokia zou gaan aanbinden. Hoe dat is afgelopen is inmiddels bekend: Apple slaagde en Nokia leverde marktaandeel in.

Anno 2012 heeft Apple inmiddels heel wat meer producten ontwikkeld waaronder de I-Pad. De nieuwe productversie levert alleen wat problemen op. Via inteet klagen klanten over de ietwat hoge temperatuur van het apparaat. Wordt de derde generatie I-Pad's te heet dan schakelen zij zichzelf uit. Als bedrijf ga je dan vanzelf door een dergelijke hitteprobleem peentjes zweten..

  • Reports claim new iPad is too hot to handle (BGR)

In de tussentijd gaat Apple voor het eerst sinds de jaren negentig dividend uitkeren en gaat het met de slordige $100 miljard aan “cash” (dat zal ongetwijfeld geparkeerd staan in korte termijn obligaties) eigen aandelen terugkopen.

  • Apple rewards investors with dividend, share buyback (Yahoo! Finance)

In ander nieuws:

  • Conservatives Are Freaking Out Over An Executive Order That May Give Obama Complete Control Over The Economy (Business Insider)
  • Enter the dragon: China's PM calls for reform (Sydney Moing Herald)
  • Fed’s Dudley Says U.S. Isn’t ‘Out of the Woods’: Economy (Bloomberg)
  • The Misunderstood Consequences of the Student Debt Crisis (The Atlantic)
  • Infographic: Reevaluating The Costs And Benefits Of (Debt Bubble-Funded) Higher Education (Zero Hedge)
  • Another Poll Has Obama Collapsing (Business Insider)

Tot slot.

Gisteravond online gezet, maar gezien de schaterlach en het plezier dat ik had aan de satirische en muzikale bijdrage van BBC Radio 4, nog een keertje! Het zal steeds moeilijker worden voor Goldman Sachs om haar reputatie op te vijzelen (wat er überhaupt nog van over is); en dat wordt het helemaal wanneer satire zo treffend is als het volgende deuntje..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo