Dagelijkse kost 21 juni 2012

Nieuws uit Nederlandse media

DNB hield informatie achter voor commissie De Wit
De Nederlandsche Bank heeft twee rapporten voor de parlementaire enquêtecommissie De Wit achtergehouden. Het ene rapport behandelde over de rol van DNB bij de oveame van ABN-Amro door Fortis, Banco Santander en Royal Bank of Scotland, het vervolgrapport ging over de ondergang van de fusie-combinatie Fortis/ABN-Amro. De Volkskrant was achter het bestaan van de twee rapporten gekomen en heeft via een beroep Wet openbaarheid bestuur opgevraagd; tevergeefs overigens.

De commissie De Wit vroeg toen zij van het bestaan van deze rapporten hoorde ook om de rapporten, maar kreeg in eerste instantie nul op het rekest. DNB verschuilde zich achter de gevoelige, toezichthoudende informatie die de rapporten zouden bevatten, ondanks dat het achterhouden van rapporten voor een parlementaire enquêtecommissie strafbaar is, aldus de Volkskrant. Commissie De Wit heeft de twee rapporten – getiteld Bank in brokken – alsnog gekregen maar is tot de conclusie gekomen dat die niets veranderen aan de conclusies die zij eerder in hun eindverslag presenteerden.

Tja, wat zullen we zeggen? Ik wil ook graag meer openheid van zaken en wel omdat er geen betere desinfectans is dan zonlicht. En deze rapporten zijn misschien interessant maar die kunnen me gestolen worden. Ik wil nog steeds de lijst met serienummers van de Nederlandse goudbaren met de locatie van de baren zien..

  • DNB hield informatie over bankencrisis achter (Volkskrant)

Huizenmarkt..
Via NU.nl: In april gingen de prijzen van koopwoningen met 5,2 procent omlaag en in maart bedroeg de daling gemiddeld 4,7 procent. [..] Ondanks de sterke daling van de prijzen werden er wel meer woningen verkocht in mei. Eerder deze week werd bekend dat er in totaal ruim 10.000 koopwoningen van eigenaar wisselden, bijna 3 procent meer dan een jaar eerder.

Via het CBS nog even een grafiekje. Sinds januari 2009 is er géén enkele maand geweest waarin de prijzen niet daalden. De 'opleving' in 2010 is niets meer geweest dan een vertraging in prijsdaling. Die daling is daaa steeds sterker geworden en dat zal voorlopig ook blijven aanhouden..

  • Huizenprijzen harder omlaag (NU.nl)

Europese noodfonds moet perifere staatsobligaties kopen
Een bijzondere discussie: moet het EFSF/ESM perifeer Europees staatspapier opkopen? Het EFSF/ESM is opgericht om landen in financiële nood te financieren en doet dat door… jawel: staatsobligaties te kopen. Deze crisis is soms echt met geen pen te beschrijven want dan heb je een noodfonds dat is bedoeld om landen te financieren door middel van het kopen van hun schuld en dan ontstaat er een discussie over het ten uitvoer brengen van die aankopen. Nou ja, ik kan de humor er wel van inzien.. en helemaal van de verwarring die in media is ontstaan over de uitspraken van Angela Merkel en ECB-bestuurder Benoit Coeuré.

Het detail waar het allemaal om draait betreffen de voorwaarden: wanneer geld uit het Europese noodfonds (vooralsnog alleen het EFSF) gebruikt wordt voor steun aan Spanje, dan moet Spanje méér doen om bijvoorbeeld de arbeidsmarkt te hervormen, de banken op te schonen en meer van dat soort maatregelen. Hetzelfde geldt voor Italië. De renteniveau's lopen dermate op dat deze steun vrijwel onvermijdelijk aan het worden is.

Angela Merkel liet weten dat de gelden niet zonder meer aan te wenden zijn aan daarmee geeft zij aan dat de 'theoretische' mogelijkheid bestaat en dwingt daarmee af dat er voorwaarden worden gesteld. ECB-bestuurder Benoit Coeuré stelde in een interview met de Financial Times dat het voor hem een mysterie is waarom deze stap nog niet is gezet:

Mr Cœuré expressed surprise that no govement had yet asked the European Financial Stability Facility, the eurozone’s €440bn rescue fund, to buy sovereign bonds to drive down borrowing costs. “Certainly it’s a mystery why the EFSF was allowed almost a year ago to undertake secondary market interventions and govements have not yet chosen to use that possibility,” Mr Cœuré said on Wednesday.

Via het bericht van het ANP dat bij NU.nl verscheen, lezen we verder:

Sinds mei 2010 heeft de ECB zelf voor circa 210 miljard euro aan obligaties van eurolanden opgekocht, in een poging de sterke stijging van de rentes in te dammen. Dat programma ligt echter al enkele maanden stil. Coeuré sloot uit dat het programma opnieuw wordt ingezet om Spanje uit de brand te helpen. De ECB zal begin volgende maand volgens hem waarschijnlijk wel overwegen de rente in de eurozone te verlagen. “Dat kan enigszins helpen, maar het lost de fundamentele problemen niet op.”

De collega van het ANP heeft weer eens een stukje in elkaar geprutst want deze passage rammelt ouderwets aan alle kanten. Allereerst een klein detail ten aanzien van de €210 miljard. De teller bij de ECB staat op dit moment op €210 miljard; het bedrag lag echter iets hoger. Zoals ik eerder deze week al schreef betekent dit dat er geen sprake is van een twist-programma zoals dat door de Federal Reserve wordt gedaan. De Fed koopt met de afgeloste leningen nieuwe leningen op om de rente blijvend te drukken. De ECB doet dat niet: de markt bepaalt de prijs die overheden moet betalen. Dat gegeven wordt met een onnauwkeurige uitleg weggemoffeld. Benoît Coeuré zei in de Financial Times dat hij het waarschijnlijk acht dat er bij de volgende ECB-vergadering een renteverlaging besproken wordt. Die nuance sneeuwt wat onder bij de ongelukkige formulering. Die suggereert min of meer dat Coeuré een renteverlaging verwacht. Maar goed, dat is een kleinigheid.

Tot slot is er de zin over het SMP-programma van de ECB. Ik heb dit de afgelopen maanden al zo vaak geroepen, maar ten overvloede: de ECB gaat geen schuldpapier opkopen nu het Europese noodfonds een feit is. Kennelijk moet een ECB-bestuurder joualisten hierop wijzen want er wordt nog steeds gedacht dat het SMP het verbod op monetaire financiering opheft en dat is gewoon niet zo. Nu dat fonds een feit is, is het SMP-programma gestaakt. Desalniettemin is het resultaat wederom een hele suggestieve krantenkop..

  • ECB steunt aankoop obligaties via noodfondsen (NU.nl)

Lees ook het hele interview bij de Financial Times met Benoit Cœuré:

Lees ook:

  • Brussel doet interventie af als 'paracetamol' (NU.nl)
  • And Now We Ramp On This Latest Non-News (Zero Hedge)

In ander nieuws:

  • Spaanse trambouwer in hoger beroep tegen HTM (FD)
  • Chinese industrie krimpt 8e maand op rij (RTL-Z)
  • Duits akkoord over Europees begrotingspact (NU.nl)
  • Topman KPMG treedt terug (Accountant)

Nieuws uit buitenlandse media

Geweldige commentaar over goud!
Dominic Frisby, commentator van Money Week en particuliere belegger, las een typisch anti-goud bericht en kan het niet laten om de misplaatste argumenten van repliek te dienen. En hoe!

In such circumstances, you might consider as your fundamental valuation model, the ratio of the senior economy's gold holdings (261 million ounces, in the case of the US, though this is unaudited) to its exteal debt (now about $5 trillion). To pay off its exteal debt with its gold, the gold price would have to be some $19,000 an ounce.

LOL.

Or you could look at the Federal Reserve Monetary Base (money on issue), which now stands at $2.6 trillion. For this to be 100% backed by gold, you're looking at $10,000 per ounce.

LOL again.

Overigens indien u de afkorting LOL niet kent, het staat voor “Laughing Out Loud” (“ik lach hardop”). Ter aanvulling van Frisby, indien de Fed de dollar zou dekken met goud, iets waarvan ik me afvraag hoe dat zou moeten aangezien de Fed geen goud heeft, maar “gold certificates”. Bij de Fed staan er claims op goud op de balans; de officiële Amerikaanse goudreserve staat op de balans van de US Treasury, annex Amerikaanse overheid. Bovendien geldt dat als de Amerikanen hiervoor kiezen het zeer waarschijnlijk is dat er een run op het Amerikaanse goudloket ontstaat. En die rij zal echt niet alleen uit Amerikanen bestaan. Ik zie de Chinezen al een rij organiseren..

Fantastische analyse..

  • Gold pays no interest, has no use and no fundamental value – really? (Money Week)

CFTC gaat High Frequency Trading definiëren
“You can't make this shit up”, verzucht ik. Laat ik de eerste zin uit het artikel van de Wall Street Joual meteen maar geven, want ook de WSJ kan haar cynisme niet onder stoelen of banken steken:

U.S. regulators are about to take a big step toward reining in high-frequency trading: defining what it is.

On Wednesday, a Commodity Futures Trading Commission subcommittee is expected to propose a roughly 60-word definition of high-frequency trading that would define it broadly, a bad sign for traders who had hoped for narrower language. The announcement follows three months of sometimes contentious meetings by an industry group that was formed by the CFTC to help the agency wrestle with the impact of rapid-fire trading on financial markets.

Dat is nog eens een zeldzaam zure openingszin: de definitie van wat high frequency trading precies is, is een grote stap voorwaarts. Ja ja, het staat er echt..

Deze snerende ondertoon komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. De flash-crash van mei 2010, de dagelijkse mini flash-crashes en onlangs nog,  ontstond er de nodige HFT-chaos bij de introductie van Facebook, het lukt de CFTC niet om het fenomeen high frequency trading te definiëren! Only in America..

  • CFTC aims to define high-frequency trading so it might be regulated (WSJ)

Overigens verscheen er op het blog van Themis Trading weer een fraai voorbeeld van een nieuwe HFT-strategie..

Duitse media: 'Amerikanen zijn hypocriet'
Ook in Duitsland beginnen kranten wakker te worden want zij stellen dat “de Amerikanen hypocriet zijn wanneer zij Europa de les lezen”. Spiegel deed een rondje kranten en maakte de balans op en dat levert een aardig beeld op met een heldere conclusie. De Suddeutsche Zeitung schrijft:

“De G20-top is eigenlijk het orgaan waar openlijk gesproken kan worden over globale problemen. Echter, nu de top gepaard gaat met rituelen lijkt het minder als een serieuze discussie aangelegenheid en meer op een klaslokaal waarin kinderen hun huiswerk aan elkaar voorlezen.

Bingo.

  • The World from Berlin: 'The US Is Hypocritical when It Lectures Europe' (Spiegel)

Bruce Krasting plaatste de Amerikaanse hypocrisie in een nog scherper perspectief. Dit is aanrader; Krasting's commentaar is de spijker op de kop! De economische top-adviseurs van president Obama en Mitt Romney krijgen er keihard van langs en hoe terecht..

  • Europe to Romney and Obama – “Shut Up!” (Bruce Krasting; Zero Hedge)

QE3? Vooralsnog blijft het bij QE Twist
Eerder deze week verscheen de verwachting van Jan Hatzius van Goldman Sachs over stimuleringsmaatregelen van de Fed. Zijn inschatting was dat de Fed zou starten met een “flow”-programma. Daarmee wordt bedoeld dat de Fed nieuw geld print om maandelijks – naar Hatzius' schatting – tussen de $50-$75 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties en hypotheekgedekte papieren op te kopen.

Gisteren maakte de Fed echter bekend dat zij geen extra maatregelen neemt in aanvulling op de lopende aankopen onder QE-twist. De Fed gaf wel prijs dat zij het accent méér gaat leggen op het opkopen van langlopende Treasuries. De Fed stelde in haar verklaring:

The Committee also decided to continue through the end of the year its program to extend the average maturity of its holdings of securities. Specifically, the Committee intends to purchase Treasury securities with remaining maturities of 6 years to 30 years at the current pace and to sell or redeem an equal amount of Treasury securities with remaining maturities of approximately 3 years or less. This continuation of the maturity extension program should put downward pressure on longer-term interest rates and help to make broader financial conditions more accommodative. The Committee is maintaining its existing policy of reinvesting principal payments from its holdings of agency debt and agency mortgage-backed securities in agency mortgage-backed securities. The Committee is prepared to take further action as appropriate to promote a stronger economic recovery and sustained improvement in labor market conditions in a context of price stability.

Resumerend: de balans wordt op peil gehouden door met geld afkomstige uit aflopende schulden nieuwe schulden op te kopen. Die nieuwe schulden hebben een langere looptijd en daarmee drukt de Fed de lange rente.

Voor een aardige Nederlandstalige behandeling over het Fed-beleid, lees de analyse op IEXProfs..

  • Economist: Fed “verduift” zachtjes (IEXProfs)

Zero Hedge kwam met een grafiek die de 'fundamentele' denkfout in het beleid van de Fed duidelijk maakt: het rendement op langlopend Amerikaans schuldpapier is bijna drie keer hoger dan de rendementen op de S&P 500 en dat in slechts 18 maanden:

De stellingname van Antal Fekete is bij deze aangetoond: speculanten drijven op de obligatiemarkt van Amerikaanse staatspapier de prijs omhoog (lees: de rente gaat hierdoor omlaag) wetende dat zij deze obligaties tegen een hogere prijs aan de Federal Reserve kunnen slijten zodra die nieuwe aankopen doet. Zero Hedge quote Beanke die de achterliggende gedachte van zijn beleid toelicht:

“When our policy response lowers interest rates on govt bonds, it induces market participants to take more risk. Someone selling their govt bond to us may go out and buy a corp bond, thereby lowering spreads. A bank selling their govt bond to us may go out and make a loan…”

Het probleem met deze uitleg? De praktijk werkt heel anders want in plaats dat beleggers hun geld gebruiken om rendement te maken op aandelenmarkten of bedrijfsobligaties, blijven beleggers in de markt voor Amerikaanse staatsobligaties 'spelen' omdat zij risicoloos en gratis geld kunnen verdienen door de Fed een stap voor te zijn bij haar aankopen.

Zero Hedge is scherp, heeft helemaal gelijk, maar laat na om even de naam van Antal Fekete te noemen (ZH zijn werk echt wel kent); dit is Fekete's stelling en die is empirisch bewezen.

  • Presenting The Fundamental Flaw In The Fed's Thinking (Zero Hedge)

Francois Hollande: de bron van Europa's toekomstige financiële ke ramp?
Een sterke analyse van Wolf Richter op Testoreronepit over het beleid van Francois Hollande. Hollande ligt niet alleen op ramkoers met Duitsland, hij ligt ook op ramkoers met grote belangen in Frankrijk. Dat laatste kan eenvoudig geïllustreerd worden want de Franse socialist spendeert het liefste andermans geld:

The situation for French companies, she said, was already tough: collapsing margins, falling orders, extreme cash flow tensions, frozen hiring projects, and “uncertainties of such magnitude that all large investment projects are put on standby” (video). And she plowed into Hollande’s program item by item:

  • Imposing a dividend surtax of 3% that companies (over 250 employees or €50 million in revenues) have to pay. Shareholders already pay income taxes on dividends.
  • Raising company contributions for pensions, healthcare, work-injury and disability insurance, and other state programs.
  • Raising the minimum wage, already at €9.22 ($11.60) per hour. Arch-competitor Germany doesn’t even have a minimum wage.
  • Making layoffs even harder and more costly if they fall into the nebulous category of “abusive layoffs” whose sole purpose is to goose the stock price.
  • Lowering the retirement age to 60 for those who started working in their teens, and funding it by increasing corporate and individual contributions.

Hollande is Europa's meest ongeleide socialistische projectiel.. 

In ander nieuws:

Griekenland heeft een nieuwe regering; Antonis Samaras is na de verkiezingswinst van zondag zoals verwacht ingezworen als de nieuwe premier. Twee maanden Grieks verkiezingsleed zijn voorbij en de problemen van toen zijn dezelfde als van vandaag. Europa en Griekenland zijn weer terug bij af. Spiegel bericht..

  • New Govement, But No New Beginning in Athens (Spiegel)

Oi oi oi.. Wat is Amerika kapot. De operatie Fast and Furious was bij nader inzien niet een al te legale strategie van de Amerikaanse autoriteiten. Bij deze operatie werden wapens oogluikend doorgesluisd naar Mexico om op die manier te achterhalen welke Mexicaanse drugscartels die wapens gebruiken. “Zo kunnen we er iets tegen doen”, was de gedachte. Eén probleem: de wapens bestemd voor Mexico worden niet onderschept (wat overigens niets minder is dan een verkapte subsidie aan de Amerikaanse wapenindustrie) of bleken achteraf in de VS achter te blijven en waarmee vervolgens Amerikaanse agenten werden dood geschoten. Van je eigen overheid moet je het hebben..

Toen dit schandaal de media bereikte, bleek de reactie van de Obama-regering er één van: “hush hush, doofpot“. De republikeinen namen daar echter geen genoegen mee en eiste de documenten over deze operatie in te zien. De regering van Obama doet er vervolgens alles aan om die documenten niet te overhandigen. Eric Holder, de hoogste openbaar aanklager uit de regering van Obama, heeft de president gevraagd om de documenten te voorzien van een presidentieel stempeltje 'geheim' en dat is op het allerlaatste moment ook gebeurd. Daarmee is dit conflict op scherp gezet en heeft Obama feitelijk de parlementaire controle op de uitvoerende macht volledig opzij geschoven.

Amerikanen gaan er doorgaans prat op dat hun systeem van 'checks and balances' hun democratie superieur maakt ten opzichte van alle andere landen.. Indien men de praktijk als leidraad neemt, dan weet men snel dat als puntje bij paaltje komt er helemaal niets (en dan ook echt helemaal niets) van over blijft..

  • Obama Asserts Executive Privilege Over Fast And Furious Fiasco (Zero Hedge)

Ik heb er vrijwel geen tijd voor gehad, maar toch even twee linkjes naar aanleiding van het door CNBC verspreidde bericht dat JP Morgan de verlieslatende derivatenpositie voor 65%-70% heeft afgebouwd. FT Alphaville en Zero Hedge maken gehakt van die bewering..

  • [JPM Whale-Watching Tour] Approaching the beach [updated] (FT Alphaville)
  • 'Just The Facts' On The JPM 'Whale' Unwind Rumor (Zero Hedge)

Tot slot.
Via Dumpert..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo