Dagelijkse kost 23 juli 2012

Nieuws uit Nederlandse media

IMF legt bom onder Griekse redding
Indien Der Spiegel gelijk heeft en het bericht blijkt te kloppen dat het Inteationaal Monetaire Fonds (IMF) geen verdere hulp wil bieden aan Griekenland dan wordt er een bom gelegd onder de Griekse reddingspogingen. Nu kan het wederom een herhaling van zetten zijn en kan dit gelekte bericht een manier zijn om de druk op de Griekse regering op te voeren, maar daarvoor komt het bericht m.i. te serieus over. Daarbij komt dat vorige week al bleek dat de Griekse staatsschuld onmogelijk onder de 120% van het krimpende Griekse bruto binnenlandse product (BBP) komt te liggen; de Griekse schuld stijgt naar 171% volgens de laatste ramingen van het IMF. Daaaast bleken de Griekse regeringspartijen vorige week geen overeenstemming te kunnen bereiken over nieuwe bezuinigingen met een omvang van €12 miljard. De partijen sturen opnieuw aan op het openbreken van de voorwaarden voor het ontvangen van steun. Officiële reacties hebben we nog niet voorbij zien komen, maar die zullen ongetwijfeld volgen.

  • 'IMF wil hulp aan Griekenland stopzetten' (FD)
  • IWF will Griechenland-Hilfen stoppen (Spiegel)
  • 'IMF wil hulp aan Griekenland stoppen' (NU.nl)

Dat is niet het enige 'Griekse' nieuws want de ECB maakte vrijdagmiddag bekend dat Griekse staatsobligaties voor de “time being” niet gebruikt kunnen worden als onderpand voor leningen bij de EBC. De ECB schrijft in het persbericht:

[..] In line with established procedures, the Goveing Council of the European Central Bank (ECB) will assess their potential eligibility following the conclusion of the currently ongoing review, by the European Commission in liaison with the ECB and the IMF, of the progress made by Greece under the second adjustment programme.

Liquidity needs may be addressed by the relevant national central bank in line with existing Eurosystem arrangements.

Met andere woorden, géén akkoord, géén leningen voor Griekse banken. Griekse banken kunnen nog wel bij de Griekse centrale bank aankloppen voor krediet. De ECB licht het besluit niet verder toe maar dit is niet de eerste keer dat de ECB tot deze maatregel over gaat. Toen eerder een overboeking van enkele miljarden uit het overeengekomen noodpakket op losse schroeven kwam te staan, besloot de ECB om de Griekse liquiditeitsbehoefte van haar balans “te ontkoppelen”. De maatregel is in die zin uit te leggen als een maatregel in de categorie 'damage control'. In het geval dat Griekenland in het bankroet duikt dan zijn Griekse banken in één klap insolvabel en de ECB leent geen geld aan banken die niet solvabel zijn.

In dat geval komen dan wel de Griekse staatsobligaties die de ECB in haar portefeuille heeft (opgekocht onder het Securities Market Programme (SMP)) in gevaar. Griekenland moet 20 augustus €3,8 miljard aan obligaties in handen van de ECB aflossen. Hoeveel Grieks schuldpapier de ECB precies heeft is niet bekend, vermoedelijk gaat het om een bedrag richting de €40-€50 miljard. Lukt het de ECB niet om aan een Griekse afstempelling te ontkomen dan zou er sprake zijn van de facto geldpersfinanciering en dat mag niet.

Dit ziet er allesbehalve fraai uit en wordt ongetwijfeld deze week verder vervolgd.

  • 'Griekse obligaties niet meer geldig als onderpand' (NU.nl)

Overigens doen politici in Griekenland en Duitsland hun zegje. De leider van de linkse oppositiepartij Syriza, Alexis Tsipras liet in een reactie weten dat hij verwacht dat Griekenland binnenkort de drachme zal presenteren. De Duitse minister van Economische Zaken vertelde voor de ARD dat een Griekse exit niet langer als een doemscenario hoeft worden gezien.

Iets positiever nieuws is dat de Europese investeringsbank (EIB) €1,44 miljard aan leningen voor Griekse bedrijven ter beschikking stelt. Om de krimp (schrik niet: geprojecteerd op 6,9% in 2012) tegen te gaan moeten bedrijven dan wel eigen financiering meebrengen om toegang te krijgen tot het krediet van de EIB. Van de €20 miljard beschikbaar voor Griekenland voor de periode 2007-2013 is slechts €8 miljard verstrekt.

  • 'Griekenland uit eurozone geen schrikbeeld' (NU.nl)
  • Greece's Tsipras Calls For 'Drachmatization' Instead Of TROIKA “Longer Rope To Hang Ourselves” (Zero Hedge)
  • EIB steekt €1,44 mrd in Griekse bedrijven (FD)

Draghi: 'euro niet in gevaar'
President van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi gaf een interview aan de Franse krant Le Monde en herhaalt maar weer eens dat de euro niet in gevaar is. Het interview biedt geen verrassingen; Draghi legt wederom e.e.a. uit over de Europese strategie. Het enige antwoord dat nieuws bevat is een verkapt verwijt aan de Britse en Amerikaanse autoriteiten inzake de manipulatie van Libor. En passant komt ook nog even het Goldman Sachs verleden van Draghi ter sprake:

Having formerly worked for Goldman Sachs, what do you think of the Libor scandal?

It undermines trust in one of the coerstones of the world financial system. Just think that hundreds of trillions of euro of financial operations are based on the Libor and that in many countries all over the world people buy their homes with mortgages indexed to the Libor. The unspeakable personal behaviour and design flaws have shown once again a faulty goveance of the process. Two inquiries are under way in the United Kingdom and in the United States, as well as an inquiry about the Euribor. They must shine a light on these matters.

Does your time at Goldman Sachs make you uncomfortable?

No, indeed, I value this experience of the world of finance and of the private sector. Obviously, there is much to do to rebuild the financial services industry after the crisis. Much has been done by the govements, by the regulators and by the industry itself, but much still remains to be done.

  • Draghi: euro niet in gevaar (FD)
  • Het hele interview vindt u bij de ECB: Interview with Le Monde (ECB)

Ter aanvulling op de uitspraken van Draghi over de manipulatie van de Libor-rente, in Duitsland zijn de alarmbellen bij toezichthouder BaFin gaan rinkelen. De toezichthouder stelt dat banken geld opzij moeten zetten voor schadeclaims..

  • 'Geld reserveren voor boetes renteschandaal' (NU.nl)

Jan Kees de Jager: onderpand Spanje niet aantrekkelijk
Minister van Financiën Jan Kees de Jager vindt de prijs die betaald moet worden om evenals Finland onderpand te eisen van Spanje voor het overmaken van noodhulp te duur. Via het FD:

De Jager vindt de prijs van het onderpand ‘te hoog voor nagenoeg geen extra zekerheid’, zegt zijn woordvoerder. Finland heeft wel een onderpand bedongen in de vorm van 40% van zijn bijdrage aan de lening, die tot het einde van de looptijd op een geblokkeerde rekening staat.

Daar staan volgens De Jager onaantrekkelijke voorwaarden tegenover, zoals een onmiddellijke storting van de bijdrage aan het Europees Stabiliteitsmechanisme en korting op de rentepremie die de ESM-deelnemers krijgen. De Jager meent dat, als er een probleem komt met de Spaanse lening, Nederland beter af is met een afwikkeling via de Club van Parijs, waar over bilaterale schuldenproblemen wordt onderhandeld.

De Club van Parijs is u misschien niet bekend, maar dat zijn m.n. West-Europese landen die geregeld vergaderen over schuldsanering en schuldkwijtschelding voor ontwikkelingslanden. De Jager zegt eigenlijk dat een onderpand in ruil voor de Spaanse bailout zinloos is. Indien de reddingsoperatie mislukt dan is er eigenlijk nog maar één remedie: de verliezen nemen en via overleg in de Club van Parijs deze in de minne te schikken.

  • Nederland hoeft geen Spaans onderpand (FD)

Dat in Spanje de problemen zich opstapelen moge duidelijk zijn. De caja's zijn insolvabel (lees: failliet), de centrale overheid komt op de begroting miljarden tekort en nu kloppen ook de autonome regionale overheden in Madrid aan. Na de regio Valencia klopt ook Murcia aan. Het zou gaan om €300 miljoen. Via de BBC vinden we wat meer cijfertjes:

The regions are now raising their bankrupt hands. First Valencia, the home of so many vanity projects, needs state financing. It has debts of around 20bn euros (£15.5bn; $24bn) and needs 2bn urgently, otherwise groups like healthcare suppliers won't be paid.

Murcia is the next in line. It has debts of 2.8bn and says it will ask Madrid for 300m by September. Catalonia is said to be in difficulty, with the largest debts of all the regional govements: 42bn euros.

Als Griekenland een hoofdpijndossier is, dan krijgt men van Spanje migraine. Bij de ECB zal men zich Oost-Indisch doof moeten houden want ook in Spanje lopen er politici rond die de geldpers als de oplossing zien voor de begrotingstekorten. Via de Wall Street Joual: “Somebody has to bet on the euro and now, given the architecture of Europe isn't changed—who can make this bet but the ECB,” Spain's Foreign Minister José Manuel García Margallo said Saturday.

Bummer voor de minister die niets te zeggen heeft over finaciën. De gaten in de begroting moeten op een andere manier gedicht worden. Ik zou zeggen: lever salaris in. De rente voor Spanje zit “in de lift”; die is verder gestegen naar 7,5%.

  • Tweede Spaanse regio vraagt om hulp overheid (NU.nl)
  • Spaanse rente naar recordniveau: 7,5% (RTL-Z)
  • Spain's euro woes: Crisis deepens (BBC)
  • Spain Urges ECB to Support Euro (WSJ)

Duitsland wint Europees Kampioenschap goedkoop geld lenen
Dat de Europese schuldencrisis Duitsland geld kost zal niemand verbazen. De seriële bailouts voor landen die fiscaal ontspoord zijn hebben de Duitse belastingbetaler genoodzaakt om honderden miljarden op te hoesten. Ter verzachting van de portemonnee van die Duitse belastingbetaler betaalt Duitsland minder rente over de leningen die zij aan gaat. De rente op tien jaars schuldpapier bedraagt slechts 1,5% en op leningen met een kortere duur ontvangt Duitsland zelfs geld. De Duitse econoom van het Kiel instituut schat de besparing voor dit jaar op €10 miljard.

  • Duitsland profiteert van crisis Europa (NU.nl)

Universiteiten vertillen zich aan.. renteswaps
Here we go again! Via het FD:

De Inspectie van het Onderwijs is een onderzoek gestart naar derivaten bij universiteiten en hogescholen. Volgens de toezichthouder zijn derivaten zonder onderliggende lening niet toegestaan. ‘Als je ver van tevoren een swap afsluit, heb je nog geen zekerheid of je die lening in de toekomst wel aangaat en je neemt een voorschot op de renteontwikkeling. Dat is speculeren met de rijksbijdrage’, aldus een woordvoerder.

Als de inspectie de universiteiten dwingt de contracten af te kopen, kost dat tientallen miljoenen. Bij de VU waren de contracten eind vorig jaar € 79,5 mln negatief waard, en bij Leiden € 5,2 mln. Bij de VU is deze post niet zichtbaar in de balans van eind 2011; bij de Universiteit Leiden wel, want die heeft het verlies al genomen.

Volgens de regels is in ieder geval naakt speculeren niet toegestaan en dat betekent dat het verzekerde belang verplicht is gesteld (en dat is maar goed ook!!). Desalniettemin blijken de VU en de Universiteit Leiden rentederivaten gekocht te hebben voor leningen die zij dachten te zullen aangaan maar dat (vooralsnog) niet hebben gedaan. En dat is in strijd met de regels. Maar goed, u kent inmiddels het verhaal: financiële spelregels zijn er voor u, niet voor instellingen die zich met uw geld financieren: banken, overheden en semi-publieke instellingen. En zo prutsen we elkaar collectief verder in het rood.

  • Ook universiteiten in rentederivaten (FD)

In ander nieuws:

  • Poetin bekrachtigt toetreding tot WTO (RTL-Z)
  • ‘Aedes doet flink met schorsingen’ (FD)
  • Duitse sociaaldemocraten willen aanpak banken (RTL-Z)

Aardige column van Pieter Lakeman over de plotselinge voortvarendheid van de Amerikaanse toezichthouders ten aanzien van de manipulatie van Libor. Hij ziet er een manier in om de Europese banken te verzwakken.

Ter aanvulling van Lakeman: ook de manipulatie van Libor-rente naar beneden kan winstgevend zijn geweest voor banken. Gelden afkomstig uit geplaatste obligaties van lokale overheden, ziekenhuizen en andere publieke instellingen maar die niet direct worden uitgegeven worden belegd tegen Libor + een premie. Indien Libor omlaag gaat, dan ontstaat er een marge die door banken in eigen zak gestoken kan worden.

  • Amerikaanse aanval via de libor-route (Pieter Lakeman; FTM)

Indien Frankrijk de rijkenbelasting van 75% voor inkomens boven de €1 miljoen invoert, dan kan dat de Parijse voetbalclub Paris Saint Germain (PSG) veel geld gaan kosten. De vorig week aangetrokken topspits Zlatan Ibrahimovic kost de club mogelijk €250 miljoen. Ibrahimovic zou netto €14 miljoen gaan vangen en met de belasting voor personen die meer dan €1 miljoen verdienen zou dat PSG €76 miljoen per jaar kosten. Let wel, de Franse overheid eet dan voor €62 miljoen per jaar dus mee.

Ik houd van voetbal, maar dit gaat helemaal nergens over..

  • Zlatan Ibrahimovic kan PSG € 250 mln kosten (FD)

Patenten: ik kan me er elke keer weer verschrikkelijk over opwinden. Monopolieprijzen voor medicijnen (die u via een hogere zorgverzekeringspremie en hogere belastingen betaalt) zijn excessieve winstsubsidies aan oneigenlijke belangen. Schone energietechnologieën worden onbetaalbaar gelaten. Bottom-line? Vrije marktwerking bestaat bij de gratie van vrije toe- en uittreding. Patenten verhinderen dat.

Neem het patent voor het 'uitvinden' van de vingerbeweging om de telefoon te openen. Te idioot voor woorden, maar Apple heeft er een patent op. Wist u dat de muiscursor ooit gepatenteerd is geweest? Hilarisch. Iedereen die zijn muis over zijn beeldscherm beweegt had geld moeten afdragen aan de uitvinder of had geen muiscursor op het beeld gezien. Dat patent is nooit aangewend maar de industrie vraagt dit soort exclusiviteitsrechten te pas en te onpas aan en bedrijven doen dat met maar één doel: concurrentie uitsluiten. Zonder concurrende producten of diensten kan men meer geld aan de consument vragen want die heeft minder keus.

Dat patenten niet alleen voordelen bieden zien we vrijwel wekelijks terug in het nieuws. Bedrijven belemmeren elkaar via patenten producten aan te bieden. Google zet de aanval in op Apple die via tig compleet onnodige patenten de concurrentie probeert te verhinderen soortgelijke producten aan te bieden. Overigens is het argument van hoge investeringskosten complete larie: die zitten per definitie in de kostprijs van het product. Als er al een relatie bestaat tussen kosten voor R&D uitgaven om tot een 'innovatie' te komen en de bescherming van die investeringen via patenten dan is het wel dat patenten de prijzen voor onderzoek gigantisch opdrijven.

  • 'Populaire Apple-patenten moeten industriestandaard worden' (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

De aanval op het grote geld: hogere belastingen en kapitaalcontroles?
Met enige scepsis lees ik de berichten dat onderzoek van de oud hoofdeconoom van McKinsey James Henry zou uitwijzen dat de elite van super rijken $21 biljoen in belastingparadijzen hebben gestald. Zij zouden in eigen land belastingen ontduiken en met een bedrag in die orde van grote blijkt dat al snel een kostbare aderlating te zijn voor overheden. In het artikel dat verscheen in de Guardian zouden de gemiste belastinginkomsten wereldwijd al snel zo'n $190 miljard bedragen.

De reden van mijn scepsis betreft niet zo zeer de constatering dat er in 'buitenlandse' belastingparadijzen gigantisch veel vermogen wordt ondergebracht of dat de ongelijke verdeling tussen rijk en arm nog veel groter is dan officieel in statistieken tot uiting wordt gebracht. Hoe pijnlijk en onrechtvaardig dat laatste ook is, de agenda die dit onderzoek mogelijk steunt wantrouw ik. De concentratie van welvaart is het gevolg van synthetische geld- en kredietcreatie, niet omdat er belastingparadijzen bestaan.

Laat ik de opdrachtgevers van het onderzoek quoten en die hameren op de ridicule verdeling van welvaart:

The sheer size of the cash pile sitting out of reach of tax authorities is so great that it suggests standard measures of inequality radically underestimate the true gap between rich and poor. According to Henry's calculations, £6.3tn of assets is owned by only 92,000 people, or 0.001% of the world's population – a tiny class of the mega-rich who have more in common with each other than those at the bottom of the income scale in their own societies.

“These estimates reveal a staggering failure: inequality is much, much worse than official statistics show, but politicians are still relying on trickle-down to transfer wealth to poorer people,” said John Christensen of the Tax Justice Network. “People on the street have no illusions about how unfair the situation has become.”

Politici leunen niet op 'trickle down economics'! Politici spenderen om herkozen te worden en doen dat omdat zij kunnen lenen. Onze economie is gebaseerd op begrotingstekorten, synthetisch kredietcreatie en de misallocatie van kapitaal als gevolg van grootschalige overheidsinterveniëren. 

In Europa kunnen politici altijd geld lenen omdat banken via fractioneel bankieren dit krediet kunnen verstrekken. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is de geldpers als middel ter financiering van onbetaalbare uitgaven toegevoegd. Al die schulden dragen bij aan de bezittingen die weglekken naar belastingparadijzen. En omdat schuld tegelijkertijd eigendom is, is veel van het synthetisch gecreëerde vermogen dat ondergebracht in belastingparadijzen geen 'echt' geld, maar reeds uitgegeven geld die een keer terugbetaald moet worden. De mogelijkheden om geld in belastingparadijzen te belasten is niet één twee drie te doen.

Het hele probleem zit hem in de voorgestelde strategie om het 'probleem' van geconcentreerde welvaart aan te pakken. Dat moet met scepsis ontvangen worden. Nogmaals de opdrachtgevers aan het woord:

TUC general secretary Brendan Barber said: “Countries around the world are under intense pressure to reduce their deficits and govements cannot afford to let so much wealth slip past into tax havens.

“Closing down the tax loopholes exploited by multinationals and the super-rich to avoid paying their fair share will reduce the deficit. This way the govement can focus on stimulating the economy, rather than squeezing the life out of it with cuts and tax rises for the 99% of people who aren't rich enough to avoid paying their taxes.”

De strekking is eenvoudig: “De overheid moet belastingparadijzen aanpakken, de super rijken belasten en de economie stimuleren met het geld dat zij bij de rijken weghaalt”. Dit is wat mij betreft een typische socialistische pavlov-reflex: “Oops. Andermans geld droogt op, we kunnen nagenoeg geen geld meer lenen, dus wiens geld kunnen we nu afromen zodat we de economie kunnen stimuleren”?

De fundamentele oorzaak van deze crisis zit hem in de oncontroleerbare spendeerzucht van politici. Dat is de oorzaak van de extreme concentratie van 'welvaart'.

Begrijp me niet verkeerd: de ultiem scheve verdeling van welvaart is volslagen idioot en is ook mij een doo in het oog. Om er een studieterm tegen aan te gooien, die “sociaal-economische polarisatie” vormt een bron voor grote sociale tegenstellingen en die raken de kwaliteit van onze samenlevingen. Echter, de agenda die hier gepromoot wordt is niet zonder gevaren. Ik zie politici al staan te trappelen om kapitaalcontroles in te voeren zodat voorkomen wordt dat het vermogen van rijken 'doorgesluisd' wordt naar belastingparadijzen.

Dit onderzoek verschaft legitimiteit aan een beleid dat niets kan bijdragen aan een oplossing van deze systeemcrisis. In plaats van het aanwijzen van synthetische geld- en kredietcreatie als de oorzaak, wordt gewezen op de gevolgen ervan en wordt de overheid gevraagd om iets aan de gevolgen te doen zonder dat er iets aan de onderliggende oorzaak wordt gedaan. Voor je het weet gelden er algehele kapitaalcontroles. En laten die nou net een voorwaarde zijn voor het op een snel tempo weg inflateren van staatsschulden.

Het onderzoek levert overigens wel een hele mooie grafiek op:

Voor een betere resolutie: Guardian:

  • £13tn hoard hidden from taxman by global elite (Guardian)
  • Wealth doesn't trickle down – it just floods offshore, new research reveals (Guardian)
  • ‘Rijken houden tot 32 biljoen dollar verborgen’ (NU.nl)

Vanuit India eenzelfde verhaal:

  • 25000 Indians travel to Switzerland very frequently, Why (IBTL)

Ambrose Evans-Pritchard: IMF verliest vertrouwen in Europees project
Geheel in lijn met zijn terugkerende parade-paardje van geldpersfinanciering schrijft Ambrose Evans-Pritchard over het intellectuele gebrek in Berlijn om tot een Europese oplossing te komen. Hij las het rapport dat het IMF opstelde en hij lichtte er de passages uit die de ECB ertoe zouden moeten bewegen om alsnog de geldpers aan te zetten. Zoals bekend ziet het IMF maar één uitweg: print jezelf een monetair ongeluk! Ambrose ziet dat nog steeds als enige uitweg. Over intellectuele gebreken gesproken..

  • IMF loses all faith in the euro project (Ambrose Evans-Pritchard; Telegraph)

Nu we het helaas al weer over het IMF hebben; de opmerkelijk ontslagbrief van Peter Doyle van het IMF bereikte het inteet. Quote: “Na twintig jaar dienst, schaam ik mij geassocieerd te worden met het Fonds”.

Reden voor deze sneer? Het IMF faalde een waarschuwing te geven voor het uitbreken van deze crisis terwijl de kennis wel aanwezig was en faalt het IMF momenteel in het monitoren van Europese schuldencrisis. Bovendien is er sprake van een cultuur “van analytisch risico-mijdend onderzoek, bilaterale prioriteiten en [pro-]Europese partijdigheid“, zoals die volgens Doyle tot uiting kwamen bij de benoeming van het nieuwe hoofd van het IMF, de Française Christine Lagarde.

Zo lust ik er ook nog wel een paar. Het gaat wat mij betreft al mis bij de veronderstelling dat het IMF doeleinden dient die überhaupt gelegitimeerd zijn. Doyle had zich beter moeten inlezen over het IMF en de monetaire arrangementen die in 1944 werden opgelegd. Het fonds is opgericht om de onvermijdelijke gebreken van de goudwisselstandaard en het dollarsysteem te maskeren en landen via economische schoktherapie te onderwerpen aan het machtigste papier ter wereld: de Amerikaanse dollar. Niets meer, niets minder.

Dat er bij het IMF hele slimme mensen rondlopen: ja. Maar die lopen ook bij Goldman Sachs rond.

Als het aan het IMF ligt gaat het fonds de wereldreservemunt uitgeven: de Special Drawing Rights. Ook al zouden allerhande opportunistische bobo's roepen dat dit een oplossing biedt, het zou slechts de financiële oplichting naar een nog “hoogwaardiger niveau” brengen. 

  • Scandal At The IMF: Senior Economist Resigns, Says “Ashamed To Have Had Any Association With Fund At All” (Zero Hedge)

Tibor gemanipuleerd?
Reuters meldt dat de Amerikaanse toezichthouders SEC en CFTC de hulp van Japan zoeken bij het onderzoeken of Tibor ook gemanipuleerd werd. Tibor is de Japanse variant op Libor. De Amerikaanse toezichthouder onderzoekt ook of Japanse banken hebben meegedaan bij het manipuleren van Libor. Berichtgeving hieromtrent wachten we maar even af..

  • U.S. SEC, CFTC seek Japan's help in Tibor probe: Nikkei (Reuters)

In ander nieuws:

In het rijtje interessante statistieken. Kort maar krachtig: zeer de moeite waard om even snel te lezen wat Bill Buckler (Privateer) schrijft:

  • The Cost Of Govement Regulation: $1.75 Trillion (Zero Hedge)

Tot slot.

JAPANSE KANTOORHUMOR MET HOOFDLETTERS!!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo