Dagelijkse kost 24 augustus 2012

Nieuws uit de Nederlandse media

Ook ABN Amro moest afschrijven op bezittingen

Gisteren schreven we al over de Rabobank, dat met cijfers kwam over de eerste helft van 2012. De bank moest opnieuw meer geld opzij zetten voor slechte leningen en zag de nettowinst mede daardoor met 29% dalen. Voor de ABN Amro bank is het niet anders, want vandaag werd bekend dat de staatsbank een lagere winst heeft geboekt door oplopende kredietverliezen. De netto kwartaalwinst kwam 30% lager uit op €341 miljoen. De bank spreekt desondanks van een 'bevredigend resultaat', zo lezen we op de website van het FD. Daarmee doelt men misschien op de resultaten van de andere banken, want die waren vergelijkbaar.

Door de gevolgen van de recessie moest ABN Amro vooral afboeken op bedrijfskredieten, in het afgelopen kwartaal zelfs twee keer zo veel als een jaar geleden. De bank schreef €367 miljoen af op kredieten. Over het eerste halfjaar van 2012 rapporteert de bank een 15% lagere winst van €827 miljoen, een cijfer waarin de eenmalige kosten voor de integratie van het voormalige Fortis en het afstoten van andere bedrijfsactiviteiten niet zijn meegenomen.

De stijgende voorzieningen voor en afboekingen van slechte leningen bij de Rabobank en ABN Amro bevestigen dat het economische nog steeds niet echt beter gaat dan één of twee jaar geleden. Onder de huidige omstandigheden zou de bank ook niet (deels) naar de beurs gebracht kunnen worden, aldus voormalig topman Rijkman Groenink op BNR Nieuwsradio. Er zou zowel vanuit Nederland als vanuit het buitenland geen belangstelling zijn om de ABN Amro bank over te nemen. Nederlandse banken zouden niet in staat zijn om ABN Amro over te nemen, terwijl buitenlandse banken geen interesse hebben.. Volgens Groenink maakt de bank momenteel ook veel te weinig winst om de prijs te rechtvaardigen die de staat ervoor betaald heeft. Hij is van mening dat de Nederlandse overheid op dit moment nog niet de helft zou kunnen terugkrijgen van wat ze betaald heeft om de bank te redden.

  • Ook ABN zucht onder kredietverliezen (FD)
  • Groenink: 'Voorlopig geen privatisering ABN Amro mogelijk' (FD)

Rabobank-topman verwacht woningnood

De Rabobank-topman Piet Moerland waarschuwde donderdag op Nieuwsuur voor een dreigend tekort aan woningen in ons land. Er zouden door de crisis te weinig nieuwe woningen worden gebouwd, terwijl er volgens Moerland jaarlijks nog steeds meer vraag dan aanbod is. Op dit moment ligt de woningmarkt zo goed als stil, maar als we de topman van de Rabobank mogen geloven kunnen we op langere termijn worden geconfronteerd met woningnood.

Op de korte termijn ziet de Rabobank een verdere daling van de huizenprijzen, maar als de crisis voorbij is en het consumentenvertrouwen stijgt en mensen hun baan behouden, dan zouden de prijzen weer kunnen gaan stijgen. Of dat ook snel weer gaat gebeuren blijft de vraag. Momenteel worden er op Funda ruim 262.000 woningen te koop aangeboden, meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind 2008. Ook zijn er nog onvoldoende aanwijzingen om aan te nemen dat het aantal te koop staande woningen spoedig weer gaat dalen. Ook bij de huidige prijzen zijn er nog te weinig starters die bereid zijn te kopen. Onderstaande grafiek komt van Follow The Money en is gebaseerd op cijfers van het Kadaster.

Aanbod woningen via Funda en Huizenzoeker, verticale as is x 10.000 (Bron: FTM)

  • Rabobank-topman verwacht woningnood (NU.nl)

Griekse beurs best presterende wereldwijd

De aandelenbeurzen deden het deze zomer niet slecht, zo laat Jacob Schoenmaker ons zien op RTL-Z. Hij vergeleek het rendement van verschillende beursindices van begin juni tot en met vandaag en kwam tot de constatering dat vooral de beurzen van Spanje en Griekenland het heel erg goed hebben gedaan. Dit zijn overigens ook de beurzen die over de langere termijn een grote daling hebben laten zien. De beurs van Athene steeg sinds begin juni met maarliefst 31% en was daarmee de best presterende beurs wereldwijd over de laatste drie maanden. Ook de Spaanse IBEX wist met 21% te stijgen, ondanks alle slechte berichten omtrent de Spaanse economie en de sterk stijgende obligatierente in juli. De AEX index doet het met 17% over deze periode een stuk beter dan het wereldwijde gemiddelde (MSCI-World) en de Amerikaanse S&P 500, die respectievelijk 12 en 11 procent stegen.

Bron: RTL-Z

Als we verder terug kijken en de stand van de beurzen uit 2007 erbij pakken zien we dat de Griekse aandelenmarkt is weggezakt van 5.300 naar 635 punten, een daling van 88% (!). De Spaanse beurs deed het dan een heel stuk beter, die verloor ten opzichte van de piek in 2007 'slechts' 54%. De AEX index staat ten opzichte van de hoogste koersen in 2007 ongeveer 40% lager. Volgens Jacob Schoenmaker verklaart vooral hoop de stijgende aandelenkoersen in Spanje en Griekenland, hoop op de woorden die Draghi eerder uitsprak en hoop om nieuwe economische stimulering in de VS en China door maatregelen van de centrale banken daar.

  • Griekse beurs best presterende wereldwijd (RTL-Z)

Duizenden ontslagen dreigen bij Italiaanse banken

NU.nl schrijft dat de Italiaanse banken een grote ontslaggolf aan het voorbereiden zijn. Daarbij zouden in totaal ongeveer 19 duizend arbeidsplaatsen geschrapt worden, een flinke hap uit de 330 duizend mensen die momenteel werkzaam zijn in de Italiaanse bankensector. Door de financiele crisis staan de banken onder druk en moeten ze snijden in de kosten. Vakbondsvoorzitter Lando Sileoni verklaarde tegenover de krant La Repubblica dat tussen nu en 2015 ongeveer 2.700 bankfilialen hun deuren zouden moeten sluiten.

  • Duizenden ontslagen dreigen bij banken Italië (NU.nl)

China vergroot reserves aardmetalen

China is van plan om 18.000 ton 'zeldzame aardmetalen' toe te voegen aan zijn strategische reserves, zo lezen we op RTL-Z. De Chinese overheid gaat hiervoor een overeenkomst aan met een binnenlandse producent, zo berichtte een Chinese zakenkrant. Het zou gaan om het bedrijf Baotou, de grootste producent van aardmetalen van het land. Ongeveer 90% van het wereldwijde aanbod van zeldzame aardmetalen is afkomstig uit de Chinese bodem, waardoor het land strategische reserves in handen heeft die vooral van belang zijn voor de productie van allerlei soorten elektronica, windturbines en elektrische auto's.

De wereldhandelsorganisatie gaat op verzoek van de Europese Unie, de VS en Japan onderzoeken of China exportbeperkingen hanteert. De laatste jaren zien we dat China zich steeds meer wil diversificeren, door grote voorraden grondstoffen op te bouwen, mijnbouwbedrijven op te kopen in andere delen van de wereld (vooamelijk op het Afrikaanse continent) en de goudreserve flink uit te breiden. Tegelijkertijd bouwt ze haar blootstelling aan de Amerikaanse dollar geleidelijk af, door minder staatsobligaties van dit land te kopen.

  • 'China vergroot reserves aardmetalen' (RTL-Z)

In ander nieuws:

  • 300 banen weg bij Volker Wessels (RTL-Z)
  • Zalm vindt beursgang ABN Amro beste optie (NU.nl)
  • Groei durfkapitalisten door pensioenfondsen (NU.nl)
  • Kassa voor Rottenberg (Telegraaf)
  • Rabobank paait pensioenfondsen (FD)
  • 'Aantal vacatures in bouw blijft afnemen' (RTL-Z)
  • Corporatie wil niet meebetalen voor Vestia (NU.nl)
  • Al het vastgoed van Vestia nu bij WSW in onderpand (FD)
  • Meer uitgiftes maar veel minder handel bedrijfsschuld door crisis (FD)
  • Weg met de hypotheekschuld! (FTM)

Nieuws uit buitenlandse media

'De rijkste 5% van de Britten profiteert het meest van monetaire verruiming'

De Britse centrale bank heeft op verzoek van de politiek een rapport opgesteld, dat de gevolgen van het Britse QE-programma uiteen zet. Uit dit rapport blijkt dat het aankopen van Britse staatsobligaties door de centrale bank (inmiddels opgeschroefd tot een totale som van £375 miljard) en de verlaging van de rente van 0,5% vooral de rijkste Britten heeft geholpen. De 5% rijkste Britten zou naar verhouding meer vermogen bezitten dat door de geldpers van de centrale bank in waarde is gestegen of minder hard in waarde is gezakt. Daarbij moeten we primair denken aan beleggingen in staatsobligaties, maar indirect ook aan vermogen in de vorm van vastgoed en aandelen. Door het opkoopprogramma van staatsobligaties zijn aandelen en obligaties met 26% (of £600 miljard) in prijs gestegen, aldus de Bank of England. Omgerekend komt dat neer op gemiddeld £10.000 voor elk huishouden in het Verenigd Koninkrijk, maar volgens berekeningen van de centrale bank zouden in de praktijk 40% van de baten zich concentreren tot de 5% rijkste Britten.

Volgens de centrale bank draait de economie door het opkoopprogramma van staatsobligaties beter. Zonder de steunaankopen zou de werkloosheid hoger zijn en zouden meer bedrijven failliet zijn gegaan. De economie zou dan verder weggezakt zijn, zo stelt de centrale bank. De negatieve effecten van haar beleid, zoals de daling van de spaarrente en de lagere opbrengsten voor pensioenfondsen zijn volgens de Bank of England niet toe te schrijven aan het QE-programma, maar aan de verlaging van de rente. De lage rente treft vooral de mensen die sparen, al dan niet via een pensioenfonds. Dat zijn de negatieve gevolgen, die hand in hand gaan met een 'ruim' monetair beleid. Het straft de spaarders en het beloont mensen met schulden.

De Bank of England blijft het opkoopprogramma – dat in 2009 met een omvang van £200 miljard werd opgestart – verdedigen, door te stellen dat het de waarde van verschillende financiële activa (en daarmee de bezittingen van huishoudens) heeft opgestuwd. De magie van de geldpers en de fictieve welvaartsgroei is van tijdelijke aard, zoals men ook in Weimar Duitsland en in Zimbabwe heeft ervaren. Iedereen ziet zijn bezittingen nominaal stijgen, totdat het besef komt dat de koopkracht feitelijk aan het krimpen is. Als £375 miljard aan opgekochte staatsobligaties goed werken, waarom dan niet meteen twee keer zoveel staatsobligaties opkopen? Werkt dat niet veel beter? Of tien keer zoveel?

Door monetaire stimulering wordt de grote massa voor de gek gehouden, terwijl de overheid haar schuldenprobleem kan verhullen. Doordat de Britse obligatiemarkt actief wordt ondersteund betaalt het land een lage rentevergoeding en blijft het onder de radar van de meeste financiële nieuwszenders. Datzelfde geldt overigens voor de VS, dat in 2011 ongeveer 61% van de uitgegeven staatsobligaties wist te slijten aan de Federal Reserve.

  • Britain's richest 5% gained most from quantitative easing – Bank of England (The Guardian

Republikeinen willen terugkeer naar goudstandaard verkennen

De Republikeinse partij gooit een nieuw gespreksonderwerp in de verkiezingsstrijd. Men wil namelijk een 'goudcommissie' in het leven roepen, dat een vast onderdeel moet gaan worden van de Republikeinse partij. Volgens Marsha Blackbu, een Republikeins congreslid uit Tennessee, is dit plan niet alleen bedoeld om de aanhang van Ron Paul binnen de Republikeinse partij aan zich te binden. Ron Paul, die tijdens de verkiezingscampagne veel zogeheten delegates heeft gewonnen met zijn standpunt ten aanzien van de Amerikaanse centrale bank, kent een fanatieke aanhang binnen de partij. Deze groep kiezers zijn voor de Republikeinse partij erg belangrijk om de democraten te kunnen verslaan bij de verkiezingen in november.

De goudcommissie moet onderzoeken of Amerika terug kan keren naar een goudstandaard, in welke vorm dan ook. Volgens de Republikeinse partij komen steeds meer Amerikanen tot de conclusie dat meer lenen en nog meer geld bijdrukken de crisis niet kan oplossen. Het Huis van Afgevaardigden steunde het idee van een goudcommissie. De introductie van een commissie die onderzoek gaat doen naar de mogelijkheid om terug te keren naar een koppeling tussen de dollar en goud is niet nieuw, want in 1981 richtte president Ronald Reagan een soortgelijke commissie op om een terugkeer naar de goudstandaard te onderzoeken. Toen was de uitkomst dat Amerika beter niet kon terugkeren naar een goudstandaard.

Dat het woord 'goud' steeds vaker valt in de context van de financiële crisis en de Amerikaanse dollar is een goede ontwikkeling, maar er moet nog veel gebeuren om de grote massa bewust te maken van de gevolgen van een terugkeer naar een goudstandaard. De geschiedenis heeft uitgewezen dat ook een goudstandaard zijn beperkingen kent en niet altijd bestand is tegen extee invloeden. Door een koppeling van de dollar aan goud zou de overheid niet meer in staat zijn om meer geld uit te geven dan er binnenkomt en zou het ook veel kostbaarder zijn om oorlogen te voeren die jarenlang duren. Een goudstandaard zou een centrale bank als de Federal Reserve overbodig kunnen maken, omdat er geen mogelijkheid is om rente aan te passen of steunaankopen te doen. Het gegeven dat veel dollars buiten Amerika liggen zou tegelijkertijd inhouden dat Amerika een groot deel van haar goudreserves zal verliezen bij een koppeling van de munt aan haar eigen goud.

  • Republicans Eye Retu to Gold Standard (CNBC)
  • Republicans Consider Retuing To Gold Standard: Real Or Red Herring? (Zero Hedge)

Voormalig RBS handelaar claimt dat 'iedereen' de Liborrente kon manipuleren

Barclays kreeg er flink van langs toen duidelijk werd dat deze bank een groot aandeel had in de manipulatie van de Liborrente, maar nu het onderzoek naar deze fraude is gestart komen er nog meer sappige details boven water. De Guardian schrijft dat de beveiliging van de systemen bij de Royal Bank of Scotland (RBS) zo zwak was dat vrijwel alle bankmedewerkers de Liborrente konden aanpassen. Uit documenten blijkt dat een handelaar van RBS op de afdeling van Japanse yen swaps in 2008 eigenhandig de rente heeft aangepast die gebruikt wordt om de Liborrente te berekenen, terwijl die afdeling daar helemaal niet bij betrokken was.

Tan Chi Min, een oud-werknemer van RBS in Singapore, bracht de zwakte van het banksysteem vorig jaar september al aan het licht bij zijn collega's. Zijn inmenging in deze kwestie kostte hem uiteindelijk zijn baan. Nu het schandaal met de gemanipuleerde Liborrente boven water is gekomen wil Tan Chi Min van zijn voormalige werkgever een schadevergoeding zien van $1,1 miljoen aan misgelopen bonussen en $3,3 miljoen aan RBS-aandelen.

  • Former RBS trader claims 'anyone' at bank could change rate (Guardian)

Duitse ministerie van Financiën onderzoekt kosten 'Grexit'

Het Duitse ministerie van Financiën heeft een werkgroep samengesteld dat in kaart probeert te brengen wat de economische impact zal zijn van een vertrek van Griekenland uit de Europese muntunie. Merkel heeft eerder al benadrukt dat ze Griekenland liever binnen de muntunie houdt, maar of dat ook gaat lukken weet niemand. Het Duitse ministerie van Financiën wil in elk geval voorbereid zijn op alle scenarios. De krant Financial Times Deutschland schrijft op basis van bronnen binnen het ministerie dat bondskanselier Merkel en minister van Financiën Schauble volledig voorbereid willen zijn op een 'negatief scenario'. Bronnen uit het ministerie zouden tegenover de krant gezegd hebben dat collega's berekeningen maken van de financiële consequenties (van een Griekse exit) en dat ze nadenken over manieren om een eventueel donimo-effect binnen Europa te voorkomen. Deze werkgroep zou bestaan uit tien personen en zou aangevoerd worden door Thomas Steffen van de CDU.

  • German finance ministry studying “Grexit” costs: paper (Reuters)

Nu een goed moment om goud te kopen?

Wij geven geen beleggingsadvies en dit bericht moet dan ook niet als zodanig worden opgevat. Op 321gold verscheen eerder deze week een interessante analyse van de goudmarkt, doorspekt met grafieken die moeten aantonen dat het nu een goed moment zou zijn om goud te kopen. Naast de bekende grafieken van centrale banken die goud kopen en de sterke vraag naar goud vanuit China en India trokken twee prijsgerelateerde grafieken mijn aandacht. Technische analyse dus, waarbij enige voorzichtigheid geboden is. De eerste grafiek geeft het koersrendement van goud in dollars weer, berekend als het rollende gemiddelde van de laatste twaalf maanden en uitgedrukt in standaarddeviaties. Deze grafiek laat in feite zien wanneer goud teveel is gestegen of gedaald ten opzichte van de trend over de afgelopen tien jaar. De grafiek laat zien dat goud nu een vrij lange periode van dalende koersen achter de rug heeft, zodanig dat het edelmetaal weer aantrekkelijk geprijsd is. Hierbij dient opgemerkt te worden dat er een verschil is tussen goud en dollars en in euro's, want door het verzwakken van de euro is de goudprijs hier eerder gestegen dan gedaald. Maar als we deze indicator mogen geloven zou het nu een goed moment zijn om goud aan de portefeuille toe te voegen.

Een tweede indicator die wat beter bekend is onder de beleggers is het 200-daags gemiddelde. Wordt dat niveau met kracht doorbroken, dan kan dat een nieuwe opgaande of neerwaartse fase inluiden. De tweede grafiek laat zien dat de goudprijs in dollars recent weer door het 50-daags en 200-daags gemiddelde is gebroken, wat in de wereld van technische analyse opgevat moet worden als een sterk koopsignaal.

  • Love Trade Cools as Central Banks’ Gold Demand Heats Up (321gold)

Tot slot:

Griekenland gaat echt eilanden verkopen? De Griekse premier Samaras zou tegenover de Franse krant Le Monde verklaard hebben dat het verkopen van eilanden tot de mogelijkheden behoort.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo